Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pes snědl kakaovou buchtu

Od: lm® odpovědí: 19 změna:

Prosím o pomoc.Vím,že pes nesmí čokoládu - hrozí otrava.Co hrozí mé fence (maltéz) když snědla cca 1-2 ks buchty s kakaem?Přece čokoláda je vlastně taky kakao.Co mám dělat?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petr123*
hodnocení

3x

Neboj, to je v pohodě. Psům ublíží pokud bys jim dala větší množství hořké kvalitní čokolády, pak by jim mohla tvrdit otrava. Ale běžné kakao nebo i malý kousek čokolády jim absolutně neublíží.

hodnocení

2x

Musel by toho sníst asi více. Kdy to bylo? (kolik hodin) Kolik ten pes váží?

Jednou se moje malá kníračka dostala k bonbonieře. Nejen že ji spráskala celou,

ale i s tím alobalem, ve kterém byly bonbony zabalené. A taky kousek krabice. Byla

jsem hrůzou bez sebe. Ale konec dobrý, všechno dobré. Jen ta hovínka byla víc než

zajímavá.

lm®
hodnocení

Vzhledem k tomu ,že oba naši pejsci (dnes už je 11.3. ) dopadli dobře jsem se po přečtení vašeho příspěvku pobavila.I když je mi jasné,co jste prožívala.Mám dva syny,ale naši fenečku (ať si každý klidně myslí co chce) miluji stejně jako je.V podstatě mi nahrazuje marně touženou dcerku.:)

Chci říct,že rozumím strachu i lásce v péči o naše zvířecí miláčky a ještě dodám,že i přes ten svinčík,který občas dovede udělat když něco rozcupuje ,tak říkám,že nechápu,jak jsme mohli žít bez ní...Hodně radosti Vám i nám s těmi našemi mazlíky. Lenka

lm®
hodnocení

Pes má cca 3-4kg.Bylo to (v nestřeženém okamžiku) asi před hodinou.je to naše malá potvora všude vleze...*nevi*

Myslíte tedy ,že se maximálně poblinká nic víc?

Kolik tam bylo kakaa v gramech a kolik bylo celkem buchet? Těmto malým psům stačí málo.

lidka*

Lenko, asi jste upekla moc dobrou kakaovou buchtu. Ale vážně, já si myslím, že to není čokoláda, tak to nebude tak strašné. Vím, že asi stejně velká fenka od vnučky také občas neodolala a nasoukala do sebe zase řezy s čokoládovou polevou. A ne jednou a v pohodě to přežila. Nebojte. Možná to není dobrá rada, ale já bych mu dala nějaký smetánek nebo jogurt, ať se to trochu rozředí. Nebo něco podobného, co má rád. Určitě to bude dobré, fakt! *mala*

Ono se mu to sice naředí ale bude tam toho pořád stejně i když ve větším objemu. Ty alkaloidy obsažené v kakau jso pro psy opravdu dost jedovaté.

lm®
hodnocení

Díky moc za podporu Lidko.Kakaa bylo v celé buchtě 2 plévkové lžíce (kakaový je jen spodek buchty).Dobrá byla ,to ano,ale pejsek ji nesmí.Snad o tedy bude dobré.Zatím se chová normálně,tak uvidíme.

lidka*

Tady jsem ještě našla článek o čokoládě, tak to Lenko sledujte, ať je fenka v pořádku. To znamená, že v těch i 2 kouskách byl maximálně 1g? A to ani ne?

Pes a čokoláda
30.05.2008
PES A ČOKOLÁDA

Většina lidí si nedokáže představit bez této sladkosti život, jak na ní ale reagují naši psí přátelé? Čtěte dál...
Čokoláda obsahuje látky, které jsou ve vyšších dávkách pro psa toxické. Jedná se o alkaloidy - metylxantiny, zejména theobromin a kofein. Jsou to látky působící na srdeční činnost a na centrální nervový systém a rychle se vstřebávají z trávicího traktu.
Theobromin i kofein se vyskytují v kakaových bobech, semenech koly a čajovníkových lístcích. Obě tyto látky mají mutagenní účinek, to znamená, že mění genetickou informaci, obsaženou v buňkách. Mají negativní vliv na rozmnožování, při pokusech na myších a krysách snižovaly tvorby spermií a vysoké dávky u březích samic způsobovaly pokles porodní hmotnosti mláďat a jejich menší životaschopnost.
Pokud pes sní dostatečně velké množství, dochází u něj k projevům otravy: v první fázi je pes žíznivý, má průjem a zrychlenou srdeční činnost, tyto příznaky se zesilují, pes je hyperaktivní, hodně močí, zrychleně dýchá a modrají mu sliznice. Dále nastupují poruchy koordinace pohybů, třes, zvýšení tělesné teploty a křeče - to už jsou projevy velmi těžké otravy. Zvíře může bez pomoci veterináře uhynout v komatu na srdeční a dechovou zástavu. Méně často se otrava projevuje zpomalením srdeční činnosti. Kromě toho může pozření čokolády, díky vysokému obsahu tuků, vyvolat akutní zánět slinivky břišní.
První známky otravy se projevují do 6 - 12 hodin po pozření. Nejnebezpečnější je kakaový prášek, pak čokoláda na vaření, hořká a mléčná čokoláda. Nejnižší obsah metylxantinů je v čokoládě bílé. Čokoláda na vaření je asi 10 x jedovatější než čokoláda mléčná. V testech toxicity byly stanoveny smrtelné dávky pro psa. Pokud výsledky těchto testů vztáhneme na psa o váze 5 kg, pak pro celou polovinu pětikilových psů, kteří sní asi 100 g hořké čokolády (= 1 tabulka), je tato dávka smrtelná. U čokolády na vaření stačí při stejné váze psa asi 40 g, u mléčné je to asi 250 g. Mírné příznaky se mohou objevit už po pozření asi 50 g mléčné, 20 g hořké a 7 g čokolády na vaření. (Uvedená množství jsou pouze orientační, každý pes je jiný, některému stačí mnohem méně, jiný je zase odolnější).
Jak postupovat, když zjistím, že můj pes snědl čokoládu? Není nač čekat, zejména pokud se jedná o větší množství. Čím dřív se s tím začne něco dělat, tím větší je šance, že se podaří Vašeho miláčka zachránit. Pokud to zjistíte nejpozději do 4 hodin po tom, co ji pes snědl, je účinné vyprázdnění žaludku. I když existují způsoby, jak přimět psa ke zvracení různými "domácími" způsoby, je lépe nechat to na veterináři, protože má k tomuto účelu účinné preparáty a jen on může posoudit, zda je možné u toho kterého zvířete zvracení vyvolávat. V době, kdy již nastoupily účinky jedu, je totiž zvracení nejen neúčinné, ale i velmi nebezpečné (hrozí vdechnutí zvratků). Pokud uplynuly více než 4 hodiny od pozření, je třeba psa neprodleně dopravit k veterináři, který zahájí stabilizaci pacienta, což ve vážnějších případech vyžaduje několikadenní hospitalizaci a nepřetržité sledování (záleží na stavu pacienta).

LD50 je pro psa 3-11 g kakaa na 1 Kg hmotnosti psa. Tak si to spočítej.

martina30*
hodnocení

2x

Pes by sice neměl dostat čokoládu,ale já i občas dám čokoládu a ve zdravé formě to neuškodí a buchty s kakaem si myslím v pohodě ;)

lm®
hodnocení

Provedla jsem průzkum,jeden kousek měl sníst menší syn,takže asi jen jeden by snědla ona.Chová se normálně,budu ji pozorovat.Manžel prohlásil,že jančím,že na veterinu nepojede.Děkuji všem za podporu.Je zajímavé,jak protichůdné názory se sejdou na jedno téma.Všem dík

martina30*

Manžel sice má pravdu,ale je dobré se raději zeptat.Znáte i případy pes na vánoce sní 2kg cukroví pak sice má srajdu,ale je to v pohodě.Pokud by byla změna v chování a nebo mohl být průjem.Tak do granulek dáte rýži a může se dát živočišné uhlí.

hodnocení

2x

Víte jakou z toho měl ten pejsek radost? Kolikrát v životě se mu to podaří? I my děláme diatetické chyby (a i jiné), které nám nesvědčí! A proč? Protože nám způsobují radost! Dopřejte mu jeho nevšední zážitek a příště radši buďte ve střehu...

lidka*
hodnocení

2x

Tak co Lenko, :) je Vaše fenka v pořádku?

lm®
hodnocení

Ano,ano,Liduško.Moc děkuji za optání.Lucinka je v pořádku,ani jí špatně nebylo,dopadlo to dobře.Ještě jednou díky za zájem a přeji hezký zbytek večera*andel*

pplko*
hodnocení

1x

Jak to tu čtu tak někdy mi to připadne šílený: Např. pes nesmí zbytky, čokoládu, kočiči žrádlo apod. Naši dva psi (Dasi 13let a Leo 12let) jeli jen zbytky ze stolu, a nikdy jim nic nebylo, až před nedávnem se jim začalo kupovat konzervy a granule a oba jsou plní elánu...

Daší případ, od mé tety (Endy 4 roky) od malička jí čokoládu, no nejhorší je že o vánocích si sám krade ze stromku a tak šikovně že tam zůstane jen papír a to prosím ten stromek je asi metr a něco vysoko - takže je šikulka. A k tomu nikdy nežral psí žrádlo, ale jen kočičí...

Tak teď něco písněte, jak je to možné!

Moje pusiny (Vinula 2 roky) dostává granule, konzermy, ale příkrm ze stolu nebo zvlášť jídlo které není slané a kořeněné, občas dostane oplatek či kousiček čokolády, ale uznávám že to se stává jen málokdy bo já jsem žila v přesvědčení že čokoláda psa zabijí...Ale, každý má jiné názory a jak by naše babičky říkali - neexistovali takové věci pro pejsky, dalo se jim to co zbylo a kolika- ti let se dožívali i 20let. Tak vidíte!

hodnocení

0x

kakaová buchta ...víte co pesani "smlsnou" venku na procházce v nestřeženém okamžiku? že ne?

tak klid

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]