Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Černý had na zahradě

Od: korbelova odpovědí: 13 změna:

Hezký den, našla jsem na zahradě hada v kanálku 25 x 25 cm. Zrovna polykal žábu asi 8 cm. Než jsem donesla foťák, žába byla snězena. Na Netu jsem podobného nenašla. Byl tak 60 cm dlouhý a silný asi 5 cm. Připadalo mi, že i trochu "chřestil" ocáskem. Prosím, o jakého hada se jedná. Foto přikládám, snad bude srozumitelné. Díky moc.

Černý had na zahradě
Černý had na zahradě #2

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Je to Užovka stromová

Černý had na zahradě #3

hodnocení

2x

Podle mě určitě užovka. Je jich hodně druhů. Na první fotce jsou krásně vidět světlé půlměsíce za "ušima".

doplněno 10.10.17 21:03:

Než jsem to naťukala, jsem třetí :)

72mona3*

Užovka je to na 100%. U nás žijí jen tři: podplamatá, obojková a stromová. Všechny mohou mít velmi variabilní zabarvení, černá barva není výjimkou. Podle půlměsíců (přestože také nejsou úplně typický vybarvené), ji tipuji na obojkovou. A kdo chce, může zkusit spočítat šupiny na hlavě, podle toho se prý lépe identifikuje ;) M.

doplněno 12.10.17 11:47:

bg - nezapomněl, zapomněla *smich* Přiznávám.

jofa*

Samozřejmě užovka obojková

Černý had na zahradě #4
bg

A užovka hladká, na tu jste zapomněl? Ta u nás žije taky :) nejbezpečnější u nás je identifikace podle zřítelnic - užovky mají kruhové.

martinaa*
hodnocení

1x

Výstavní obojkovka, žádný jiný druh nemá typické žluté půlměsíčky za hlavou. :)

Zmije může být do hněda, šeda i černa bez klasické černé klikaté čáry, ale prozradí ji trojúhelníková hlava a svislá zřítelnice oka. Užovky mají hlavu i zřítelnici kulatou.

kepler*
hodnocení

0x

Není v tom stínu moc vidět, měla jste hada před focením vytáhnout na slunko:-D. Takhle to vypadá na mambu černou, ale kdy by se tady mrška vzala? Možná je to jen zmije, která se protáhla udírnou.*hledam*

had
hodnocení

0x

Podle hlavy (která sice není moc vidět) a měsíčků za hlavou, a také podle toho, že to žralo žábu, to vypadá na užovku.

Ale užovka silná asi 5 cm by byla určitě delší než 60 cm. A co ta klikatá čára na zádech, která je tipická pro zmiji?

korbelova
hodnocení

Zdravím a díky. Délku jsem odhadla podle velikosti výpustě. A pravda, prohlédla jsem obrázky a barevných variant je tam nepřeberně. Jen škoda, že některé fota jsou již focena in memoriam. Když vidím v lese nakouskovaného slepýše, vraždila bych.

hodnocení

0x

Tuhle bylo v televizi, že had se pozná podle očí - zmije má takové - teď nevím ja to říct - jakoby přivírající se nebo co a užovky mají takové to kulaté rybí oko. Jinak vám závidím, že tam máte takovou krásu, my máme maximálně slepýše.

hodnocení

0x

Kamarád ma u včelína zase toto

Černý had na zahradě #5
korbelova
hodnocení

Tak to raději tu užovku!

pt®
hodnocení

0x

Tady je článek: "Zmije je často zaměňována za užovku. Podívejte se na jejich rozdíly"

novinky.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]