Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čerpadlo podle velikosti akvária

Od: michaltopic* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den akvaristé,

marně se snažím dohledat na internetu informaci, jaký průtok čerpadla (filtr) zvolit k určité velikosti akvária.

Existuje nějaký vorec? Nebo kolikrát za den má projít filtrací celý objem akvária?

Díky.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

2x
Ano, vzorec existuje. Dokonce výrobci a prodejci upozorňují, pro kolikalitrové akva je daný filtr určen. Jenže jako všechno má své ale.
Já například mám v akváriích hodně kytek a pár ryb, takže filtr jede sotva na poloviční výkon. Kupoval jsem do mých dvoustovek polské aquaely, 500l/hodina a když je pustím naplno, tak z toho mám výřivku.
Já vám nemůžu doporučit podle pravidel jiný web. Stejně chce ale řešit zařízení akvária komplexně. Takže snad syslové prominou, začátky jsem absolvoval podle zájmového fora rybičky.net, kde je hromada návodů na zařízení, osádku, na chov...
doplněno 05.10.17 19:13: Počítejte jednou. Mám je přiškrcené.
Ale chtěl jsem ještě zdůraznit, že používám vnitřní filtr a jen jako čerpací hlavu. Mám ho nasazený na velké kostky molitanu, 5 kousků celkem. Ty malé dodávané filtříčky jsou k ničemu.
A omlouvám se za hrubku. Nic s výrama doma nedělám.
michaltopic*
hodnocení

Děkuji za hezkou odpověď! :)

Dejme tomu, že tedy ve Vašem akváriu byla za hodinu voda vyměněna zhruba dvakrát.

Někdo jiný jiné číslo? :)

ctenar
hodnocení

0x

Za prvé bývá na čerpadlech už od výrobce uveden jeho výkon ( nebo kapacita, chcete-li ). Někdy píšou přímo i ideální litráž, aby kupující nemusel vůbec nic počítat.

Za druhé jsou to celkem podružné informace, protože záleží i na řadě ostatních faktorů. Jaké ryby chcete chovat, jaká je běžná teplota místnosti ve které to bude, jak často chcete měnit vodu ( a jakou část ), jestli tam budete mít rostliny ( a kolik ), samozřejmě i počet a velikost ryb hraje roli...

Takže někdy je dobré výkon čerpadla ( resp. filtru ) trochu předimenzovat, jindy stačí slabší...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]