Nejste přihlášen/a.
UVA!
UVA má vlnovou délky od 315 do 400 nm. Považuje se za méně škodlivé; nebylo prokázáno, že je pro živé organizmy zhoubné. Asi 99 % UV záření, které dopadne na zemský povrch je ze spektrální oblasti UVA.
Záření UVB je zhoubné pro živé organizmy. Jeho energie je schopná rozkládat nebo narušovat bílkoviny nebo jiné životně důležité organické sloučeniny s vážnými následky pro metabolismus postihnutého jedince, nebo (je-li zasaženy DNA) vzniku rakoviny.
Viz např.: zbynekmlcoch.cz/...
strejci, kolik želv chováš? vsadím se o cokoli že žádnou. Plazi UVB potřebujou, pro tvoji informaci některý bez UVB dosvěcování chcípnou (špatný metabolismus vápníku, měknutí kostí, ukládání vápníku do vnitřních orgánů). UVA to nenahradí.
vodní želvy nutně UVB nepotřebují, ale prospěje jim to, zejména pokud budou celoročně pod střechou. dosvěcování samotným UVA moc nemá přidanou hodnotu oproti jiným zdrojům světlas bílým spektrem, je to prostě zdroj světla aby zvíře nemělo moc tmavý terárko.
Mám rpo vodní želvu klasickou žárovku, která vydává teplé světlo a hřeje. Jen ne zářivku. Želvy mají rády teplo, tak aby hřála by bylo fajn, teda aspoň mojí želvě se pod ní líbí a chodí se tam pravidelně vyhřívat. Mám to napojené i na časovou zásuvku, aby se mohla vyhřívat i když jsem v práci a zároveň to nesvítilo celý den.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.