Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hárající fena na cvičáku

Od: jjanavrbova odpovědí: 7 změna:

Chtěla bych vyjádřit zkušenoust se cvičákem.Máme ročního velmi temperamentního psa.Bez rušivých podnětů,tedy doma, poslouchá bez problémů na slovo, s pejsky a fenkami na cvičáku také, ale je u něj vidět jistá netrpělivost a emoce z prostředí. Dokáže je však zvládnout a cvičí dobře a rád. Dnes cvičitelka přivedla těmto začátečníkům na cvičák svoji fenu, která je v 1. stádiu hárání. Hodinový výcvik byl pro mě jedním velkým utrpením,pes nepracoval, v deliriu mě vláčel po cvičáku,,očichával její sebemenší ekskrement,skákal do výšky, metal kozelce a na cvičitelku(majitelku hárající fenky) se vrhl, jen k němu natáhla ruku.Takže bezva, hodina k ničemu, já ulítaná a upachtěná a hodně naštvaná.Na poslední lekci rozhodně nejdu.Fena může být v 2. stádiu hárání!.Říkám si, že takovouto chybu snad nemůže cvičitel udělat.Na vlastní kůži jsem poznala, co je to za nezodpovědnost a pro páníčka podivočeného psa pořádní utrpení, hlavně naprosto zbytečné. Myslím si, že profesionál by toto udělat neměl.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

5x

Zdravím. Pokud doma pejsek poslouchá na slovo, přesto o poslušnosti nemůže být řeč. Je to pro něj zábava, vytržení z domácí nudy. Cvičení, tedy spíš nácvik učení výcviku, je to doma pro páníčka, ne pro psa. Teprve mezi dalšími psy se pozná, jak na tom s cvičením jste. Vaše cvičitelka je naopak velký profesionál. Dopřála vám možnost podívat se pravdě zpříma do očí. Teprve přítomnost háravé feny prokázala vaše "ne" dovednosti. Buďte za to vděčná. Měla jste možnost pozorovat, jak a kdy a na co reaguje váš pes opravdu, a najít způsob, jak ho přimět, aby věnoval veškerou pozornost vám a plně se vám podřídil. Ono to na cvičáku paradoxně není o výcviku psů (protože oni dovedou i bez povelů běhat, sedat, lehat...), ale o zvládnutí umu cvičení páníčků. Ona tu háravou fenku nepřivedla vašim psům, ale vám, majitelům. Kdo zvládl svého psa i při háravé feně, ten ho zvládá doopravdy. Nebuďte uražená, protože pokud se váš pejsek vydá (i přes váš vyřčený povel) přes ulici za háravou fenou, způsobí bouračku několika aut a smrt lidí + třeba i zmrzačení sebe sama. Pak vám bude vaše falešné vysoké sebevědomí úplně na prd. Tentokrát jste prohrála, příště se i v přítomnosti háravky plně soustřeďte na svého psa, nespusťte z něj oči a zapojte i psychiku, ne jen hlasivky a svaly. Nurážejte se a využijte příležitost. A držím palce, abyste na příští hodině aspoň chvílemi vítězila. Ida

Ido, máte pravdu. Je to tak. *palec2* Po cestě kolem naší louky chodívá slepá paní se psem a já tu dvojku zdálky obdivuji. Jednou, nikoho jsme neviděli tak s háravou fenkou jsme se potloukali po cestě. Když jsem paní se vodicím psem uviděla, snažila jsem se fenku odvést. Jen jsem byla zbrklá a šla proti větru. Dvojice, když k nám přicházela, bylo vidět, že pes nasává vzduch a kouká na nás. Přešel, bez jediného pohnutí hlavy. Opravdu, hlavu neotočil, ani uši nepřesměroval. Pracoval. *alene* Představte si, on oslepnul a já sledovala, jak na jeho místo nastupuje fenka. Nějakou chvíli chodili s instruktorkou. Už je to nějakou dobu. Chodívají spolu raychle a s naprostou jistotou. Pes obchází louže a překážky a výkopy. Paní ji na louku vždycky na chvíli pustí a ta lítá, ale tak, aby na paní stále viděla. Posledně jsem přes keře zavolala, ať si psa odvolá, že v keřích jsou svinstva. Tichounce něco řekla a nahlas poděkovala. Psina, bez zaváhání přiběhla a nechala se připnout. Když je vidívám, jsem plná obdivu.

72mona3*

No vidíte, já jsem to pochopila tak, že jsou začátečníci. Tam je přece jasné, že majitel psa nebude zvládat. Pak je to kontraproduktivní. U pokročilých je to jiné. A proto jsem také psala, že si s cvičitelkou měli promluvit. Je zvláštní, že hned v úvodu jim neřekla, proč ji přivedla (tak to chápu *nevi*) - tedy na ukázku toho, že ještě nic neumí. U nás každá hodina začínala tím, že cvičitelka řekla, co se bude dělat, na co se zaměříme. V průběhu hodiny sledovala, co je špatně, jak máme reagovat atd. A zrovna o háravkách říkala, že to je až to poslední, co pes zvládne. M.

72mona3*
hodnocení

3x

Hárající fena může být na cvičáku z jediného důvodu, a tím je "vyšší" výcvik soustředění ostatních psů. Jinak je to tabu, neprofesionální. M.

doplněno 06.09.17 22:40:

Rozhodně jste si o tom s ní měli promluvit, protože se jedná o vyhozené peníze.

doplněno 06.09.17 23:19:

@bublanina - přesně tak, zvládnutí psa za přítomnosti hárající feny je myslím ten nejvyšší level.

Svého psa máte zvládnout za všech okolností. Velice účinná lekce, že tomu tak není.

doplněno 06.09.17 23:31:

Tak zkusím pohled z jiné strany. Majitelka "začátečnice" na předposlední hodině výcviku si libuje, jak její pejsek krásně poslouchá a cvičí. On vlastně vše umí. Najednou se objeví rušivý element, přiznák, že velice silný, a poslušnost je v čudu. K čemu je poslušnost bez rušivých elementů. Poslušnost musí být právě v krizových situacích. Tohle ponaučení ze cvičáku by ji mělo naopak nakopnout k dalšímu výcviku a ne se vykašlat na dokončení kurzu. Jestli ji tento cvičák už nevyhovuje, ať si najde jiný. Psa opravdu musí zvládat za všech okolností.

bublanina*

Nesouhlasím. Autorka jasně píše: "Dnes cvičitelka přivedla těmto začátečníkům...", tak jaképak "...za všech okolností." Myslím si, že je to zásadní chyba cvičitelky.

tondac*
hodnocení

2x

To byla taková "škola smyku", abyste pochopili, že to ještě určitě nemáte v paži a že jsou situace, které vás můžou překvapit.

Nebuďte uražená a běžte se na poslední lekci poradt, co v takové situaci dělat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]