Nejste přihlášen/a.
Před bytem v prvním patře leží mrtvá krysa. Co mám dělat?
Předem děkuji za seriozní rady.
Mrtvá zvířata se do kontejnerů nedávají. /nesmí/
Zavolat na deratizaci, obecní /městský úřad/, veterinu, kafilerii, myslivecký spolek, ZOO a domluvit se? Někde nějaké info určitě dostanete. Prostě cokoliv.
Na vesnici bych vyhloubila hlubší jámu, kde nic nebude, ani se orat, a mrčinu do ní pohřbila. Navrch větší kámen, aby nevyhrabala divá zvěř.
Pracovat v gumových rukavicích, nabrat do igelitu, pevného odpadkového pytle, tašky.
Ano, chápu, je to otázka peněz a času. Většina lidí se tak zachová, jak popisujete. Nebude asi poslední případ, který skončí v odpadu. V přírodě to vše shnije, zetlí, ale v obytné zástavbě je možnost nebezpečné nákazy, infekce.
V tunelech, stoce, sklepích pod městem, na sídlišti je takových zvířat miliony. Množí se a umírají. To byla moje rada pro případ nalezení mršiny na chodbě domu. Někde ty potkany a krysy i jedí, no já vím. Mě se hlavně jednalo o bezpečnost lidí v popelářských autech. Kdyby se tělo rozšmelcovalo, aby do vzduchu neunikly nějaké bakterie a jiné potvory a popeláři to nedýchali.
Místo na chodbě bych určitě vydezinfikovala savem, Chloraminem.
Já osobně bych to udělala jak píši výše, ale jsem vesnický člověk a bydlím na kraji města, takže do přírody to mám, kde bych kopala 4 minuty, rýč a lopatu též vlastním.
nesmí, ale vsadil bych se, že tam sama od sebe pojde tuna potkanů... o jeden víc nebo míň. Vemte to reálně z pohledu deratizátora (ok, udělá, ale nechá si zaplatit), myslivec (bude se za břicho popadat), kafilerie (přivezte, zvážíme, zaplatíte ). Ten kontejner je prakticky volba čislo jedna. Lepší než ho hodit před dům, ať se o to postará někdo jiný.
Na každého jednou přijde řada, aby odhodil obavy, předsudky a popral se s nástrahou života. I taková blbost může jedince posunout dál.
Jo, jo, každý chlap by se s tím nějak popral, ale slečně, nebo pro některou ženu je taková věc nepřekonatelná překážka. Dnešní panelákoví lidé si neumí v těchto věcech poradit, žijí v bublině, bez kontaktu s nástrahami přírody. Viz třeba ,,dota,, a je to snad i muž.
A můžu já snad za to, že k tomu mám odpor. Když jsem byl mladší, tak mě to dělalo daleko menší problémy, nějak s věkem se to zhoršilo a mimochodem pocházím z vesnice. Pokoušel jsem se to odbourat, ale nějak se nezadařilo. Ale možná to celé souvisí s tím, že to v hlavě nemám vůbec v pořádku, ale třeba taky ne.
Dota v 11.47: To je v pořádku, napsal jste k dotazu svůj názor, asi by se tak zachovali i jiní lidé. Zadavatelka si může vybrat právě Vaši radu a pevně se zavře za dveřmi a nebude nic řešit.
Nebo mrtvolu překročí a odkráčí do zaměstnání. Po návratu bude třeba již uklizeno.
Chacha, jsem žena a panelákové dítě. Ale když se nám před barákem poprali straky a jedna se strefila zobákem druhé do oka, čímž jí zabila a očíčko jako bonus viselo vně hlavičky na nervu, byla jsem to já, kdo straku nabral na lopatu a hodil do popelnice. Soused na to zdálky kouknul a řekl, že k tomu nejde. Chcíplé potkany sbírám po zahradě já, stačí mi na to vytáhnout jen papírový kapesníček z kapsy. Tchán co má "hospodářství" se jich štítí. Chcíplé holuby a kuřata, co občas zadáví čuba, ty házím na hnůj holou rukou. Vůbec nemám ráda to srovnání, že lidi na vesnici a panelákoví a bla bla bla. Protože zatím jsem se setkala s lidmi z domku či přímo vesnice, co při setkání s myší nebo hadem pištěli, do rukou by to v žádném případě nevzali, báli se i fretky, protože nevěděli, že je to fretka a ne krysa.
Do kontejnerů se mnohdy lidé neštítí dávat ani živá zvířata, ač se to nesmí.. Krysu prostě na lopatku nebo do igelitky a šup s ní do kontejneru. Narozdíl od igelitové tašky, se krysa velmi brzy v přírodě na skládce rozloží. Kočky nám každý den domů přinesou několik myší nebo ptáků, když bych je měla všechny pohřbívat, už bychom asi museli přikoupit pozemek :D :D
Máte šikovné kočičky, když vám nosí ptáčky. V poslední době jsou hrozně přemnožení- myslím tím ty ptáky, tak je moc dobře, že snižují stavy.
Protože mají zkušenosti s nakládáním tohoto materiálu a mohou dotyčného někam odkázat.
Víte, to je na výběr, prostě se člověk po několika neúspěšných voláních, nebo dotazech přece jenom dobere pravdy. Anebo to nechá ležet, on si už někdo jiný poradí sám.
Nejlepší radu nakonec dal stejně ,,amper,,. Kromě toho přiletí mouchy a nakladou tam vajíčka, nehledě o smradu.
A jak to občas tady mezi poradci občas probleskne: ,,Jakou radu jste dal Vy, kromě ironie a kritiky i když s úsměvem?
Nakonec mě to došlo. Mrtvé zvíře do kontejneru nepatří, dostanou se tam masařky a nakladou vajíčka. Popeláři mohou mít celý prostor prolezlý červama.
V běžném komunálním odpadu se jeden potkan ztratí. Vždyť tam ty mrtvolky už jsou, třeba v podobě odřezků od masa, kostí, zbytku kuřete. Taky tam jsou hovna. Od psů, ze záchodů od koček, z děstkých plen, od inkontinentních seniorů. Mouchy tam přiletí tak jako tak, stačí když je vhodné počasí a popelnice dlouho stojí. Na sídlišti tohle asi neznají, nám co se vyváží popelnice 1x týdně to známe. Jaký pak cavyky, igeliťák na ruku, vzít potkana a mrsk s ním do konťáku. Nikdo to nikdy zkoumat nebude a vážně netuším, čemu by to ve spalovně mělo vadit.
To je ta tragédie, že jsme dokázali vychovat generace občanů, kteří si myslí, že hovínka patří do popelnice a je to pro ně zcela normální.
Ne, že myslí, ale tak to společnost zařídila. Jednorázovými plenami. Ale to je jiná kapitola.
Přeju vám, abyste se musela starat o seniora, co dělá pod sebe a používat k tomu a prát látkové pleny.
Dětské jednorázové pleny jsou jedna věc, navíc pokud je hovínko normální, lze to z pleny krásně vysypat do záchodu. A tady vyvstává otázka, kde je to hovno lepší. Jestli v popelnici nebo v řece. Nedělejte si iluzi, že 100% vody, co jde do záchodu či umyvadla, projde i čističkou.
A co psí hovna sebraná z chodníku? Ty se mají dávat kam? Pokud vím, jsou na ně nainstalovány koše. Kde koš není, donese to majitel do njebližší popelnice. Ještě jsem neslyšela o tom, že by to někdo vysypával doma do záchodu.
Ač se to na první pohled zdá jako blbost: Dle Vaší otázky bydlíte v bytovém domě. Ten by měl mít vlastníka nebo správce. Kontaktujte ho a on se postará. Je za to placený (aspoň doufám). Nebo viz. ostatní rady, je vedro, rozklad probíhá rychle, ať z toho ještě není biologická katastrofa
@jedubabicka: Za tu krysu v bioodpadu Vás mnohde nepochválí:
Mezi bioodpad nepatří:
zbytky jídel (tzv. gastroodpad), jedlé oleje, kosti, maso, kůže, uhynulá zvířata, exkrementy masožravých zvířat, znečištěné piliny a všechny další bioologicky nerozložitelné odpady.
P.S. ještě chvíli budeme diskutovat a ta krysa odejde sama
Zas tak jednoduché to není - správcovská firma může mít pod palcem X domů a nasmlouvaný úklid dejme tomu 1x týdně. I kdyby měli ve smlouvě "mimořádný výjezd", jednak to nebývá okamžitě, jednak se zaplatí minimálně cesta. To se takový potkan docela prodraží.
" Cokoli, co je biologického původu, je možno kompostovat. Pokud máte štěstí, že jsou v místě vašeho bydliště hnědé kontejnery, tak tam. Jinak směsný odpad." trideniodpadu.cz/...
Ad amper - ta krysa odejde sama
Sláva - vyřešeno!
To mě zaujalo «uhynulá zvířata», ale odkaz uvádí, že ,,možností je více,, tedy nic neupřesňuje, kromě zahrabání. Škoda.
U uzvířete bych předpokládala něco většího, myš bude ten bioodpad.
Víc možností - u mazlíčka králíčka přichází v úvahu spíš zahrabání, zavánějícího králíka z pokaženého mrazáku do toho kontejneru hodí skoro každý (zvlášť ve městě).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.