Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pořídit si kočku?

Od: zahr odpovědí: 22 změna:

Dobrý den,

bydlíme s manželkou v bytě a chceme si pořídit nějakého domácího mazlíčka. Psa jsme asi zavrhli, jelikož chodíme do práce a časově je to opravdu někdy dost náročné. Zkrátka by nedostal takovou péči jakou by potřeboval.

Padla volba na kočku, ovšem oba máme od svých lékařů potvrzenou alergickou reakci na kočky. Píšu pouze reakce, protože při testech to nebylo nijak agresivní. V dětství jsme měli u rodičů venkovní kočku a nespozorovali jsme na sobě žádné problémy. Jinak na kočky i psi reagujeme normálně, žádné obtíže, tak by mě zajímalo jak to bude, když budeme mít kočku v bytě nastálo...

Děkuji všem

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Mezi kočkou, která má volnost a kočkou zavřenou v bytě je ukrutný rozdíl. My máme a vždy jsme měli kočku, která si chodí ven kdy chce (občas i když nechce :) ) A problémy nebyly nikdy - když si třeba kocouřisko vylezl na stůl, ihned letěl z okna (přízemního - 1.2m nad dvorem pro citlivky ) takže velmi dobře ví, co může a co ne Momentálně se sice rozvaluje vedle mě na sedačce, ale na noc jde ven - dobrovolně. Prostě řečeno, kočka se chová tak, jak chceme my. K oboustranné spokojenosti.

Když však kočku zavřete bez možnosti pohybu venku, většinou se chová jinak. Ostatně stačí si pročíst zdejší poradnu - kočky se chodí venčit do postelí, rozkoušou či rozškrábou kde co - a pak Vám tady místní znalci popíšou, že za to můžete vlastně Vy, že kočku něčím / někým stresujete a ona, chudina, se pak jsa frustrována ani nemůže chovat jinak.

Za sebe říkám, že jsou to nehorázné plky - člověk je něco jiného, než zvíře, ano, zvířata mám rád, ale šéfovat budu já jim, ne ony mě. Rozhodně nehodlám zkoumat dopodrobna kočičí psýchu proto, abych neměl posranou postel.

Takže je to na Vás - já jen říkám, že kočka v bytě = potencionální problém.

@promone, mluv jen o tom, co znáš z vlastní zkušenosti. Máme už dvacet let domácí kocoury, kteří se ven nedostanou, protože bydlíme ve 4. patře městského činžáku. Pochopitelně jsou kastrovaní. A nemáme s nimi žádné problémy, chovají se tak, jak jim dovolíme, na druhé straně mají veškerou péči a dáváme jim najevo, že jsou naši spolubydlící s jistými právy. Nikdy nám neznečistili cokoli mimo svého záchůdku, nic nerozkoušou, škrabou jen to, co mají dovoleno a jsou naprosto spokojení, alespoň podle jejich vnějších projevů.

Ovšem tvou poslední větu potvrdím. Kočka v bytě může být problémem.

@blanka33: Želvička se nedá srovnávat s kočkou. Nepřijde se pomazlit, nevítá tě při příchodu domů, nechce si s tebou hrát apod. Želvičku bych jako domácího mazlíčka nechtěl. To už raději zakrslého králíčka.

72mona3*

Pokud někdo tvrdí, že zavřít kočku v bytě bez možnosti pohybu venku není OK, že se chová jinak, než když může ven a ohání se špatnými zkusenostmi zdejších tazatelů...to je opravdu (ne, nebudu sprostá!) ...

Ne, nepořizujte si auto, protože se můžete vybourat, něco se vám rozbije... nezafungují pásy (to se taky stává, taky jsem to četla). Kočky jsou jako lidé - co se povahy týká. Jedna je líná, druhá hyperaktivní, třetí mlsná, čtvrtá má psychický problém...tak to je. Na jednu můžete syknout a klidí se z dosahu, jinou chytnete za flígr a ona vám rozdrásá ruku. Taky jsem měla rok kocoura, kterého někdo vyhodil a on neuměl šplhat (kočka! co neumí šplhat, chápete to?). Potencionálním problémem můžeme nazvat cokoliv. I rohožku u dveří.

Pro tazatele: pokud už máte zjištěnou reakci na kočky, raději to nepokoušet. O alergiích je známo, že se rozvíjejí, k jedné se nabalí další... Takže je tu riziko, že se vám opravdu zhorší, zvlášť, když budete vystaveni alergenu trvale. Je to na vás. Ale jak už tu bylo zmíněno, pokud do toho půjdete, zajistěte si odběr na toho vašeho mazlíčka, až se ho budete muset zbavit. M.

doplněno 20.08.17 22:24:

Oh, ano. Jsem potrefená zoufalá husa.

*eee*

Áááá - koukám - potrefená husa kejhhla ! Klidně buďte sprostá, 72mona3,, od militantních kočkomilů jsem zvyklý na ledacos *smich*

Ať to uznáte, či ne, kočka je šelma a i když se domestikovala, má v genech chování kočkovitých šelem - noční lov. Náš kocour je domácí povaleč, celý den se válí po gauči, ale v noci šmejdí fest po okolí - díky kamerovému systému okolo baráku jsem zjistil, jak překvapiveě je aktivní. A o to jsou bytové kočky ochuzeny. Některé to snáší dobře, některé hůř. Já jen trvám na tom, že všechny kočky co jsem měl a mám přesně věděly co mohou a co ne. Neexistuje problém, že by kočka někam lezla, něco zničila, někam se vydělala. A přesto - div se světe se vždy vracejí zpět bez toho, že bych je nějak omezoval - prostě přijdou dobrovolně. Což si asi každý, kdo zavírá kočky v bytě říct nemůže, že?*smich*

A srovnávat kočku s autem - to už je výraz zoufalství - ano, auto mám, dokonce několik, ale to proto, že jej potřebuji - k práci, k přesunu rodiny atd. Auto je věc, je jí naprosto egál, jestli jede, nebo stojí v garáži. Ale zde jde o to, že tazatel připouští, že na kaočku asi nebude mít dost času. Takže kočka bude převážně zavřená v bytě, kde bude sama. K tomu je reálná šance, že tazatel má alergii, čemuž taky asi neprospěje, když bude neustále s kočkou sdílet stejné prostory.

Takže mono, klidně si na mou adresu můžete sprostě ulevit. Uznávám, že takové kacířství , tvrdit že kočka má mít volnost, to se skutečně nepromíjí. Naprosto to chápu. Stačí se totiž kouknout třeba na Zoom, kde dávají seriál o ,,pekelných kočkách - ten chlap, je sice dost zvláštní, ale ve většině případů správně odhalí, že spíše než kočka, potřebuje řešit panička / páníček - nejlépe psychiatrem. Což je ostatně vidět i tady...

an*
hodnocení

3x

Dovolím si upozornit, že to čemu lidé říkají alergie na kočičí srst, je vlastně alergie na kočičí bílkovinu a tu má kočka ve slinách, potu, lupech a moči. Bezsrstá kočka proto pro alergika není řešení. Můžete zkusit třeba králíčka, je možné že ten vám vadit nebude. Napřed to ale chce zajít někam kde ho mají a chvíli se s ním pomazlit. Jestli vadí, nebo nevadí poznáte brzo.

proalergiky.cz/...

hodnocení

2x

Jestli máte alergickou reakci na kočky, nedoporučuji si ji pořizovat. Ale co jiné zvířátko? Doporučuji třeba želvičky. Jsou nenáročné a docela milé.

zahr
hodnocení

Jak píšiu výše. na testech alergická reakce byla. Ne nijak silná. A s kočkami do styku oba přicházíme celkem běžně a max zpozoruji u sebe že mě svědí oči.

blanka33*

Dobrý den, teď jí možná nemáte tak silnou, ale až si pořídíte do bytu kočku, tak se Vaše alergie může zvyšovat. Nedoporučovala bych si pořizovat chlupatou kočku, spíše toho "naháče" ;). A nebo jednodušší způsob, pořídit si jiné zvířátko :).

doplněno 20.08.17 13:11:

@sansnomf, želvička je skvělý nápad *palec*

doplněno 20.08.17 13:46:

A nebo mě napadla ještě činčila :). Pro alergiky je bezvadná, vlastní zkušenost ;). Dcera je docela silný alergik, ale u ní nikdy nekýchala. A mazlí se s ní bezvadně *slunce*.

hodnocení

2x

Nedělejte to, kočku si nepořizujte, když máte sebemenší náznak alergie. Alergie se netýká jen srsti, ale jsou i sliny, čurání, kakání a také jiné, velmi nepatrné výměšky žláz. Kočka sice chodí na wecko, ale to musíte vybírat, udržovat v čistotě. Není místo v bytě, kam by nevlezla. Na stůl, do postele, na kuchyňskou linku, do šuplíků, do skříně, do bot, do prádla. Není nic, co by neočichala, neochuznala, neolízala. Toaletní papír, papírové útěrky, silonové sáčky, sprchový závěs, zubní kartáček, nádobí, desku stolu, deku. Nenaučíte, nevysvětlíte. Je to tak a je potřeba s tím počítat. *zdravi* Budete se bát každého kýchnutí, každé rýmy, každého projevu, který nebude normální.

Pořídit si kočku?
culdabulda1*

babkazov

- to je krása !

hodnocení

1x

Myslím, že to budete muset sami vyzkoušet, spolehlivou odpověď vám nikdo nedá.

doplněno 20.08.17 12:56:

@zahr: Ale to právě bez vyzkoušení nezjistíte. Leda byste si pořídili nějaké plemeno bez chlupů, bez srsti (naháče), kde je šance na alergickou reakci minimální. Maximálně si dopředu zajistěte někoho, kdo by ji mohl převzít, kdybyste vy s ní spolužít nemohli. Jinak vám opravdu poradit neumím.

zahr
hodnocení

Nereadi bysme kočku za půl roku dávali pryč z důvodu, že se s ní nesneseme...

Přesně tak. Nedělejte to. U kočkomilů (na stránkách FB apod.) najdete plno lidí, kteří tvrdí, že jim alergie po soužití s kočkou ustoupily, ale já třeba měla kamarádku, na kterou prach a zvířecí srst působila tak, že jí způsobovala oslabení imunity a měla pak bronchitidy. Nedávno jsem se od své studentky doktorky dozvěděla, že tohle někdy může vyústit i v zápal plic.

Jestli to chcete vyzkoušet, radši bych si našla kamarády s kočkami a hojně je navštěvovala. Pobyt u koček můžete prodlužovat a zintenzivňovat (doteky, mazlení, otírání tváří) a pak uvidíte. Nebo zajděte do útulku kočeny pomazlit, jeslti nemáte známé s kočkami. Snad svolí, když budou tušit, že by u Vás mohli mít potenciální odběratele :)

rv*
hodnocení

1x

Když budete mít smůlu, tak kočka bude značkovat (a bude to cítit) i když bude kastrovaná. Snad už dospělou "bytovou" kočku od někoho, kdo ví, že daná kočka neznačkuje.

pb®
hodnocení

1x

Běžte na výstavu koček, pořádají se v různých koutech republiky skoro každý víkend. Pokud vás tam neskolí alergeny z dvou set koček, pak si kočku pořiďte.

hodnocení

1x

Máte zjištěnu alergii na kočku, proto si pořídíte kočku? Trochu nechápu ...*ee*

hodnocení

0x

Vzhledem k Vaší oboustranně prokázané alergii - nemá někdo z vašich přátel či známých doma kočku? Ideální by pro vás bylo mít možnost cca týden pobývat v bytě, kde kočka dlouhodobě žije. Jen po delší době zjistíte, zda se alergická reakce dostaví.

zahr
hodnocení

Jak jsem již psal kočku máme u rodičů je sice venkovní, ale mazlíme se s ní, a nikdy nic zásadního kromě svědění oči jsme nezpozorovali. Sem tam se prošla i po baráku a nikdy jsme něco jako kýchání rýmu apod nepocitovali...

hodnocení

0x
Pokud vás svědí oči při kontaktu s venkovní kočkou, tak nechápu, proč už jen uvažujete si ji pořídit do bytu. Trochu to hraničí s dobrovolným sebetýráním.

hodnocení

0x

Řadu let mě pálilo v krku a měla jsem ho zarudlý. Pak mi zjistili alergie a jednu i na kočky, tak ta naše chuděra musela změnit majitele, což tehdy dcera pochopila, ale nikdy nevydýchala. Vznikla u ní nějaká závislost na kočkách, takže má v paneláku hned tři. Nikdy nebyly venku, většinou jen spí a ani o nich neví. Když je v práci, tak si protahují drápy na boku sedačky a už ji má orvanou. Jinak nic neudělaly. No a já tehdy zjistila, že i když musela kočka z domu, mé potíže trvaly dál. Kočka šla z domu zbytečně. Po pár letech jsme postavili dům a pořídila jsem si kocourka - nedělá mi to vůbec nic. Takže alergie na kočky je záležitost opravdu individuální a těžko získáte radu, zda kočku ve své blízkosti snesete. Já bych si kočku domů na týden půjčila, být Vámi, jestli máte tu možnost a pak byste viděla.

culdabulda1*
hodnocení

0x

kočku si nepořizovat - pokud máte alergii, nebo i jen podezření, protože by se mohla vyvinout ! - a co pak s kočkou?, když k vám přilne? a to ony dokážou.

ellabrodska
hodnocení

0x

Dobrý den, být ve styku s kočkou několik minut nemusí vyvolat alergickou reakci, ale pokud ji máte v bytě, může to být úplně jinak. Jestli že jste měli u rodičů venkovní kočku a nevyvolalo to reakci, mohlo by to znamenat, že to reakci nevyvolá. Pokud jste ale měli kočku pouze venku, nebyl to problém, ale jakmile byste měli kočku vevnitř, mohl by problém (alergická reakce) nastat. Pokud to ale mám brát všeobecně (ne jen z alergického hlediska) kočku bych vám do bytu nedoporučovala, protože je zvyklá rozdrásat koberce, sedačky, okusovat některé pokojové květiny a při vaší nepřítomnosti dělat ještě jiné nepěkné věci. Nikdy jsem kočku neměla, tudíž nemám osobní zkušenost, ale nedoporučovala bych vám koupi kočky. Já bych vám doporučila křečka. Mějte hezký den

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]