Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde a proč vymizely vlaštovky?

Od: vlastovicka odpovědí: 35 změna:

Zajímalo by mne kde a proč vymizely vlaštovky. Už docela dost hodně let jsem nikde neviděl venku žádnou vlaštovku. Pamatují si, že ještě někdy v 70 létech jich přes léto bylo všude plno a posedávalý na drátech elejtrického vedení. U nás doma si dělaly hnízda pod střechou a pokud bylo otevřené okno na půdu tak i tam vletávaly a dělaly si vevnitř hnízda. Nyní už vlaštovky venku neni vidět ani náhodou. Kam a proč zmizely?

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

3x

Nevymizely, jen nejsou všude. U nás také byly, dokud se nezboural starý chlív. Do garáže, kam by chtěly, se zavírají vrata, takže taky ostrouhaly. Tak nás aspoň navštěvují.

Je to způsobem jejich hnízdění. Milují otevřené stavby - konírny, chlívy apod. Děda je kdysi nechal hnízdit v chodbě v domě, hnízdo si postavily na světle. M.

vlastovicka
hodnocení

U nás doma kdysi hnízdily z venku pod střechou kde mívaly někdy i několik hnízd. Tam jim ale i nyní nic nebrání v přístupu a i přes to už tam dávno nehnízdí. Kdyby hnízdily někam jinam v okoli tak by je bylo alespoň občas vidět proletět nebo někde posedávat, ale bohužel nikde žádná není k vidění. Připadá mi to tak jako kdyby byly nějak cíleně vyhubené i když příčina proč už u nás nejsou bude v něčem jiném. Napadá mnem že kdysi se na vesnicích v téměř každém domě chovalo nějaký dobytek a okolo toho bývalo i docela dost much a jiného hmyzu což byl zdroj potravy pro vlaštovky. Nyní se už na vesnicích tolik dobytka nechové a tak ani už není tolik potravy pro ty vlaštovky a proto se odstěhovaly nekam jinam.

hodnocení

2x

Všímám si úbytku vlaštovek a jiřiček už několik let. Co se s nimi děje, nevím. Už by se měly začít houfovat, posedávat na drátech a švitořit. A nikde nic.

Odlétat by měly kolem 8. září (Panny Marie narození, vlaštoviček rozloučení.).

doplněno 11.08.17 12:55:

Ildiko, docela závidím. Kdysi jsme také měli vlaštovky v průjezdu a jiřičky na fasádě, ale už je opravdu roky nevídám. Místo toho mám ale rorýsky.

Ono poslední dobou jsou dost teplá léta, tak možná i ti ptáci odlétají později.

Od nás odlétají často až v říjnu, teď ještě mají plné zobáčky práce. :-D

hodnocení

1x

My máme tady vlaštovek opravdu moc. Dokonce se jeden pár pravidelně pokouší stavět si hnízdo u nás na chodbě - když je na jaře otevřené okno - šup, a už začnou. Vždycky jim to musím zarazit, chuděrám. Nevím samozřejmě, jestli to jsou pořád ty stejné, protože je jich tady hodně - hnízda mají většinou ve stodole.

Jinak bydlím na jižní Moravě, ale tyto záležisti jsou spíš úzce lokální, ne oblastní.

doplněno 11.08.17 13:56:

Vlaštovky potřebují mouchy a my chováme dost zvířectva - much máme na dvoře dostatek. A i v dědině je takových lidí hodně, vlaštovky tady hlady netrpí.

vlastovicka
hodnocení

ildika: A kde je těch vlaštovek až tolik? Někde v Portugalsku, Africe, Austrálii? Zde na severní Moravě nevidím žádné.

doplněno 11.08.17 14:16:

ildika: Tak to s těmi mouchami bude asi nejpravděpodobnější. U mne doma se už chove pouze slepice a okolo nich až tolik mouch není. Ani v okoli u nás na vesnici se už tolik zvířectva nechové. Mouch je proto mnohem méně což pro nás lidi je dobře, ale pro vlaštovky pro které jsou mouchy asi hlavním zdrojem potravy to příliš dobré nebude.

vlastovicka, vždyt píše, že u nich v baráčku na chodbě :)

floro*
hodnocení

1x
Je dokazano, ze od 60. let, kdy zacalo mapovani výskytu a poctu zpevnych ptaku nejen v Evrope, se podle druhu bez vyjimek snizil pocet u vsech zkoumanych druhu. U nekterych o 10% u jinych i o 30 nebo i vic %. Presne se nevi, cim je to zpusobeno, ale vi se, ze tech pricin bude nekolik. Predevsim zmeny vyuzivani krajiny - zemedelstvi (zmizele meze, meliorace, pouzivani hnojiv a stale dumyslnejsich insekticidu a herbicidu), lesnictvi (ubytek lesnich porostu, stale se snizujici vekovy prumer lesa, monokulturnost), rybnikarstvi (prerybneni a tim i snizeni druhove pestrosti ryb i vodnich zivocichu a hmyzu), vodohospodarstvi (naprimovani toku, ruseni tuni, mizeni lokalnich malych vodnich ploch). Ale i u zahrad na vesnicich - na anglickém travniku, radach thuji a upravenych zahonech moc uzitku ptaci nenajdou. A takovych zarostlych zahrad s vysokou travou, prezralymi plody, spoustou ruzneho klesti je take cim dal mene. Takze cim mene zivotniho prostoru a potravy, tim mene zivota. No a zmeny pocasi jsou asi pak tou pomyslnou posledni kapkou.
idanova*

Zdravím. Taky se začala zateplovat podkroví domů. Nikdo už nestaví dům s klasickou studenou půdou, možností vletu a hnízdění ptáků a převislou střechou. V každém podkroví se dnes bydlí a ptáky pohyb lidí za okny ruší. Nám na kůlně a v pnoucích růžích každý rok zahnízdilo několik párů kosů, ale poslední tak 4 roky je vždy objeví straky a sojky (kterých tedy geometrickou řadou přibývá) a mláďata jim vyházejí na zem. A nedá se to uhlídat. Asi taky ti velcí ptáci snižují počty těch menších. Ida

doplněno 16.08.17 19:42:

Ještě mě napadá, proč je málo potravy pro ptáky. Ono to taky bude tím, že dnes má každý na zahradě trávník anglického typu, takže sterilní. A úplně vymizely louky. Dřív byly všude louky. Kolem sídlišť, kolem silnic, u všech domů. Louka byla plná kvítí a kvítí plné hmyzu. Sekalo se kosou 2x ročně, semena se vysypala, vzešlo nové kvítí, vykvetlo a bylo zas plno hmyzu. Dnes se to všechno seká v krátkých intervalech a sekačkou. Na zahradě pár kytiček a kačírek, kůra a trávník. Takže dnes nemá hmyz nejen co jíst, ale ani kde "bydlet". A kde není potrava, tam není ptactvo.

hodnocení

1x

Včera jsem byla na delší pochůzce městem a ke svému velkému překvapení jsem na dvou místech viděla vlaštovky. Moc mě to potěšilo. V jednom případě se jednalo o dům na náměstí. Vstoupila jsem do cizího průjezdu a chvíli přímo pod hnízdem poslouchala to milé švidli vidli.

Ptactva určitě ubývá, je to smutné. Ale zatím každý rok několikrát mě velmi potěší a pobaví, když opouštějí hnízdo mladé sýkorky. Je to velmi legrační. Vyberou si tři stromy nebo vzrostlé keře v jedné řadě a létají z prvního na druhý, na třetí a pak zase zpět. Je jasně vidět, že ne vždy se trefí na větvičku, ale až na zem nepropadnou. Vypadá to jako hromadné cvičení, vždy s pořádně hlasitým pípáním.

hodnocení

0x

Podle mne nevymizely. Jezdíme do jižních Čech a tam si lepí hnízda vesele. Vlastně jsem je viděla i na severu Čech na jednom malém nádraží, jak staví hnízda. Asi panelákové sídliště je moc lákat nebude, ale o neco méně jich je, jako dítě si pamatuji na jejich velké množství.

vlastovicka
hodnocení

maky: Já bych neřekl, že je jich o něco méně. Podle mne už nejsou vůbec.

vlastovicka, celý týden v Chlumu u Třeboně nám nad hlavami krmily mladé v hnízdečku, ze by to byl sen? *zdravi*

72mona3*

Říkám si, proč už nelétají tam, kde byly běžně a přitom se nic nezměnilo. Třeba to může být tím, že se vracejí na místo, kde se narodily...no a pokud zahynou, nemá se kdo vrátit a jiné tam nezahnízdí. Kdo ví.

doplněno 11.08.17 23:38:

Asi se nechápeme. Myslím tím konkrétní místo, kde se nic nezměnilo - malý statek, který stále funguje, ale vlaštovky už tam nehnízdí... Tak jsem přemýšlela, čím by to mohlo být. Proč mizí jinde vím.

vlastovicka
hodnocení

Já bych si nebyl až tak jistý tím, že se nic nezměnilo. Změnilo se prostředi ve kterém už není tolik mouch které ty vlaštovky potřebují k obživě a proto se asi přemístily tam kde mouchy ještě jsou ve větší míře.

doplněno 12.08.17 11:47:

72mona3: Neznám ten malý statek o kterém píšeš a tak to nemohu nějak blíže posoudit. Možná ten malý statek už nefunguje tak jako kdysi. Kdysi na statcích bývaly koně na práci na poli. Nyní už je asi všude nahradily traktory a jiná technika. Nyní už je více dostupných prostředků na boj s mouhami a hmyzem které obtěžují nejen lidí, ale i zvířata. Také to může být i tím, že v okoli toho statku se už nechové tolik zvířat kolem kterých by se mouvhy zdržovaly a ty které možná jsou kolem toho statku vlaštovkám nestačí. Jsou to jen takové moje dohady, ale jak to je ve skutečnosti to nevím.

hodnocení

0x
Podle ornitologů na to má vliv snížení živočišné výroby, dříve měl na vesnici každý krávu nebo koně, díky hnoji měly vlaštovky spoustu potravy (hmyz), dnes se hnůj odváží a někam zavře. V některých oblastech Afriky slouží jako potrava. Představují tu jediný zdroj bílkovin a ročně tu podle ornitologů uloví 500 až 600 tisíc ptáků, takže se jich mnoho nevrátí ze zimoviště. Ostatně nejde jen o vlašťovky, za poslední léta jich zmizely miliony. Naopak sýkorky přibývají.
vlastovicka
hodnocení

aja1946: Tak jak to píšeš podle těch ornitologů to připadá být nejpravděpodobnější. S těmi sýkorkami mi to nepřipadá, že by jich přibývalo. Nějaké v zimě jsou, ale že by jich býlo více než kdysi to se mi nezdá. Jinak už asi druhým nebo třetím rokem se někde asi poblíž mého domu zabydlel datel a často ho slyším a někdy i vidím oklepávat stromy v zahradě. Docela dost je vrabců a nic bych neměl proti tomu kdyby jich trochu ubylo, protože mi kradou krmení které dávám slepicím.

No mně se to taky moc nezdá, lítá jich ke mně do krmítka každý rok míň. Četla jsem to ve studii dr. Richarda Ingera z Univerzity v Exeteru, který dělal v roce 2014 podrobnou studii o životě ptactva v Evropě.

Nejenže je míň vlaštovek, ale i je míň včel a čmeláků. Zato se zvětšili sršně. Zrovna včera jsme si v práci říkali, jak ty sršně jsou větší než kdysi před léty a je jich víc. Zato čmeláci a včely nejsou vidět. Sýkorky už taky moc nevidím. Je to asi tím, že je tu míň stromů než dřív. Zato více domů.

doplněno 12.08.17 17:39:

V 70. létech tu nebylo tolik lidí jako nyní. Ubývá příroda, přibývá lidí.

vlastovicka
hodnocení

Že by přibylo nějak sršňů to nepozorují. Asi to bude jak kde. Kolik je včel tak to záleží kolik je včelařů kteří jich jsou ochotní chovat. V posledních létech z toho co je mi známé se šířily nějaké včeli nemoce a včelaři museli kvůli tomu likvidovat včelstva i s ůly a vybavením pro jejích chov. Někteří už pak po tom včelařinu možná neobnovili a s včely zkoncovali. Pokud jde o sýkorky tak si nemyslím, že by jejích úbytek byl ovlivněn množstvím stromů. Já ani žáden větší úbytek stromů v mém okolí nepozorují.

hodnocení

0x

Úplně běžné. Právě včera něco cvrlikalo od střechou podchodu na nádraží, jak jezdím do práce, a ono to vlaštovčí hnízdo s mladýma.

pt®
hodnocení

0x

Odlet stěhovavých ptáků z Česka je v plném proudu a ornitologové počítají, o kolik opeřenců je nebe u nás letos opět chudší. Úbytek ptactva je patrný v celé Evropě, nevyhnul se ani českým či moravským luhům a hájům. Některých okřídlených tvorů je nyní v naší přírodě o polovinu méně než před dvaceti lety. novinky.cz/...

Proč opeřenci z české krajiny mizí? Podle odborníků za to mohou zejména klimatické změny a nešetrné způsoby hospodaření na zemědělské půdě. "Je to například vliv intenzifikace zemědělství. Může to být třeba množství a účinnost herbicidů a insekticidů, které zničí na polích všechny plevele i bezobratlé živočichy, čímž ptákům zničí potravní zdroje,"vysvětluje ornitolog. zpravy.idnes.cz/...

vlastovicka
hodnocení

Na tom co tvrdí ornitologové asi dost velký kus pravdy bude. Pouze ti vrabci ti se mi příliš nezdají. Podle mne je jich ještě docela dost.

hodnocení

0x

Vlaštovky máme dvoje. Jedny v kurníku. kvůli nim jsme vyndali síť z okna, aby mohly létat, jak chtějí. Zato kvůli kuně to není dobré.

Druhé v bývalém chlévě. Obsadily hnízdo, když vyvedly mladé, hnízdo spadlo. Celé. Bylo už hodně staré, asi proschlé. Na stejném místě si vlaštovičky během pár dní vystavěly nové. Docela je lituji, dokud býval v chlévě pašík, dokonce i býček, měly tam bohatou obživu. Teď tam žádné zvířectvo není, tudíž ani ty mouchy.

Vždycky na jaře je nedočkavě vyhlížíme. Jako první přiletí jedna z nich a vyhlíží druhou, čeká na ni. Dozvěděla jsem se, že první přilétá sameček, ten pak čeká na družku. V okolí není vlaštovek mnoho. Pak sńese samička vajíčka, vylíhnou se mladé a najednou je vlaštovek plná obloha. Plný je i silný kabel, který vede přese náš dvůr. Často je počítáme, napočítáme touto dobou tak okolo 20 - 25. Bývalo jich ale i víc.

Brzy už poletí na jih. Kéž se k nám zase příští rok vrátí a kéž se spolu ve zdraví zase setkáme. Jsou to milí ptáčci. Jaga.

vlastovicka
hodnocení

Ano jsou to opravdu milí a neškodní ptáčci. Docela se mi chce i závidět když to tu čtu kolik jich kdo má u domu. Já bohužel mohu jen vzpomínat na časy mého mládí kdy jsme jich na domě měli docela dost a mohl jsem je pozorovat jak staví hnízda na fasádě pod střechou, jak lítají a posedávají na drátech elektrického vedeni. Bohužel to je už dávno za námi a vlaštovky se už asi nikdy nevráti aby se zase u mne zabydlely. Naposledy jsem viděl venku vlaštovku tak asi před více jak 20 léty nebo ještě déle.

Zdravím Vlastovičko, viděla jsem včera první vlaštovku letos. V některých zemích jedí z jejich hnízd polévku. Je prý velmi zdravá a výživná. Ale to jsou jiná hnízda, než vidím u domu. Z těch by nám asi dobře nebylo. *blee*

vlastovicka
hodnocení

Tak nám asi bohužel už odletěly čápi. Měly hnízdo na starém komíně kousek od mého domu, ale už druhý den je tam nevidím a ani neslyším jejích klapání. Snad příštím rokem na jaře zase přiletí.

72mona3*

A tady už zmizeli Rorýsi. Už to bude asi čtrnáct dní... :(

doplněno 18.08.17 06:02:

*co* No, @floro , myslím, že dotaz jsem pochopila. Ovšem moje reakce je na odlet čápů...

floro*

Tady se ale diskutuje nad tématem, proč vymyzeli vlaštovky obecně nikoliv, že odletěli na zimoviště... *bzum**smich*

pt®
hodnocení

0x

Díky Vaší otázce jsem si uvědomila jedno, když jsme se před 14 lety odstěhovali do do RD, bydlíme pod lesem, tak už od tří ráno zpívali ptáčci, cvrlikali, že mně to budilo a já zavírala okno a spala dál. Nyní ani náhodou, přijde mně, že je ticho, sem tam nějaký ptáček zaspívá a dost, nic mně nebudí, okno otevřené. Raději bych poslouchala ten ptačí zpěv. Také hodně lidí má okrasné zahrady, všude vysetá agresivní hřištní tráva, samé okrasné blbiny, všude nasypaná chemie, téměř žádné květiny... Pak jim nepřiletí jeden motýl, žádná včelka, žádní broučci, prostě mrtvo. My máme zahrádku s ovocnými stromy, květiny, keře a normální trávu, kde roste jetel i pampeliška. Když se to poseká, tak to zase rozkvete a pořád něco lítá, a ptáčkové mohou zobat a chytat v letu i ty mouchy, ale naše zahrádka to nevytrhne, protože opravdu ty ptáčky slyšet není, jen pomálu...ach jo...

vlastovicka
hodnocení

Také pozorují, že toho ptačího zpěvu a cvrlikání je v posledních létech čím dál méně. Vůbec mi to nevadilo se ráno probouzet se zvukem ptáků a spíše to pro mne bylo příjemné na poslech. Nyní už je slyšet pouze vrabce i když už ne tolik jako kdysi, občas slychávám datla jak oklepává stromy v mojí zahradě, přes léto bylo slyšet hodně čápího klapání a jiné ptáky jen vyjímečně. Ještě občas někde zakuká kukačka, ale to také spíše jen vyjímečně.

pohanka*

Počkej na jaro, to bude opět cvrkot. Jak se vše zazelená a rozkvete, začnou vábit vhodné protějšky a vítat nový den.

Nyní již šetří síly, možná bylo moc parno. To až večer vylétne kosák na nejvyšší větvičku, či střechu a spustí podvečerní píseň.

V zimě též ptáčka neuslyšíš, všechnu energii dávají do zachování tepla.

O tom, že vlaštovičky mizí se ví a všichni, kdo přispěli, mají kus pravdy. Je to všechno dohromady.

hodnocení

0x

No nevim ,jestli vymizely,ale ted prave tady kolem leta cele hejno,chvili sedi na dratech,a pak jdou zase asi na lov,typla bych na vice nez 100,ale jsou krasne,je pravda ze za nasich mladych let jich bylo "hafo",ubyvaji-chudinky.

dota*
hodnocení

0x

Já už neviděl vlaštovky dlouhá léta, stále jen jiřičky, vlaštovka žádná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]