Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrčení psa když má dobrotu, hračku

Od: kristy* odpovědí: 20 změna:

Pěkný den, prosím o radu zda máte někdo zkušenosti s vrčením psa když má dobrotu, hračku nebo prostě něco co chce. Potřebuji ho to odnaučit, do žrádla mu normálně můžeme šahat, ale když mu chceme něco vzít jiného začne vrčet, cenit zuby a stačí abychom od něj byli metr a už je zle. Zřejmě to vychází z toho, že jako štěně byl nejmenší a zřejmě mu ostatní štěňata vše brala, jako jediný neuměl žrát suché, jen pil od matky. Nemáme ho od malička takže nemůžu říct zda není problém i jinde. Jinak je hodný, když něco chytne venku, stačí říct fuj a zahodí to - dokonce i šunku, ale s tímto si nevím rady. Nebo to nemáme řešit a prostě ho nechat? Četla jsem, že braním se vše zhoršuje, ale co když to bude něco co mu může ublížit. Radši bych kdybychom mu mohli všechno vzít, ale vrčí tak hnusně, že se bojím zda někoho doma nepokouše kdyby se o to pokusil. Děkuji

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

4x

Zdravím. Jak starý je váš pes? Hlídá si demonstrativně "svou kořist" jen doma, nebo i na neutrálním území = venku? Toto je chování, které nemůžete nechat být. Ida

doplněno 23.07.17 13:00:

Váš pejsek se stává dospělým, a zkouší ovládnout společnou noru (byt). Pokud už rozkousává "kořist", ne si ji jen hlídá, nabyl z vašeho chování dojmu, že je šéf a vy s tím souhlasíte. Trháním kořisti před vámi si už jen ověřuje svou pozici. Pokud ho necháte, potvrdíte mu jeho nadvládu. Od té chvíle si vás bude korigovat, ne se vám podřizovat. Znám jednu rodinu, která měla dobrmana, a nevěřila, že jeho chování je komunikace, že tím něco říká. Vlídně na něj mluvil, hladili a odměňovali ho za jeho chování (ukazování zubů), a měli srandu z toho, jak zkouší jejich odrostlé štěňátko vrčet při každé dobrůtce, jak pěkně si hraje. Až jednoho dne nepustil rodiče do práce a děti do školy. A došlo i na krev. Museli volat na veterinu a hodit jim klíče z okna, aby si sami odemkli. Majitelé se nesměli dotknout kliky.

Psi s námi neustále komunikují. Tím, jak se chovají. Vším, co dělají, jak se pohybují, jak se dívají, jak nastavují tělo, jak pokládají ocas, jak hýbou ušima a pysky. Je to jejich řeč, kterou se musíme naučit. Protože oni se tu naši naučit nedokáží. Od prvního dne, kdy si pejska doneseme domů, nemá nic jiného na práci, než nás pozorovat. Jak my se chováme, co a jak my děláme. A snaží se to pochopit, aby mohl spolupracovat. Smečka MUSÍ spolupracovat, to si nese v genech, na tom je život psa založen. Ne dělat naschvály a neposlouchat, jak se mylně (podle sebe) někteří neználkové domnívají. Pokud to pochopí špatně, nastává problém. Je nutné se psem komunikovat JAKO SE PSEM, ne JAKO S DÍTĚTEM. Pes se nechová jeko dítě, nereaguje jako dítě.

Takže teť se zamyslete, jak se chováte. Zda rozhodně a přímo => pes vidí vůdce, otálíte a měníte svůj přístup k věcem, dlouho se rozhodujete, držíte se zpátky, jste nejistá => smečka pod takovýmto vedením nenaloví a zahyne. Takže vaše první správné chování bylo: RÁZNĚ a ROZHODNĚ zavřít psa za dveře, protože vy jste to tak chtěla. Takže stačí jen změnit své chování. 1) Zvednout hlavu, narovnat tělo, do dveří se vší samozřejmostí jít první. 2) Vzít mu oblíbené hračky a dát je z jeho dosahu. A pak demonstrativně (jako on, tomu rozumí) si s některou pohrát (pěkně ve stoje, vysoko nad ním), ošahat ji, nanést sliny (taky jako on). Přebít jeho pach. Je vaše! Ne jeho! Pak ji se slovem "můžeš" z výšky či dálky hodit psovi. A odejít. Aby neměl možnost na vás při kousání vrčet. Až od hračky odejde, zase si ji uklidit. Půjčovat mu ji jen když vy budete chtít (odměnou za pěkné chování, za perfektně vykonané cviky). Ne že si ji vezme sám. Když dostanete náladu, zavolejte si ho a za rychlé přijití dejte dobrůtku. Ale musí jít on k vám, ne opačně. To ho podřizuje. Taky ho pročesávejte. To taky podřizuje. A po celém těle masírujte a prosahávejte. Protože vy chcete a chcete to teť. 3) Než dáte krmení, již připravené v misce, trochu procvičte pár povelů. Aby pejsek viděl, že si jído musí zasloužit. Že vy jste ta šikovná, která nalovila a jemu dáváte, to co zbylo. Pejsek se zklidní, pochopí, že se spletl, že bude muset poslouchat on vás. A od této cvíle se přerazí, aby vám vyhověl, abyste ho milovala a aby mohl být členem vaší smečky. Tak držím palce. Ida

doplněno 23.07.17 13:18:

Jo a dobrůtky dávat jen z ruky a jen malinký kousek. Maso nakrájet na čtverečky 1x1cm a po zavolání pochválit a pak dát 1 kousek. Pak popojít dál, aby on musel jít za vámi a zase zavolat + pochvala + 1 kousek. Nebo pochodovat bytem se psem u nohy, a po delší chvíli mohutně pochválit a teprve dát kousek. Aby viděl, že to jsou vaše dobrůtky a musí si je zasloužit. Jak zkusí zvednout pysk či zavrčet, rozhodně říct: tak ne! Prudce se vztyčit a zbytek donést do lednice. Jsou to vaše dobrůtky. Pokud mu to dáte na zem, nebo větší kus, už si to drží, už je to kořist, jeho kořist, a už vás může "zkoušet". Nezapomenout chválit, ale ne za to, že si odměnu vzal, za to, že něco dobře provedl, pak pochvalu a ještě stvrdit dobrůtkou. Ida

72mona3*

Souhlasím s @idanova a přidám zážitek. Mám pejska, který není nijak přehnaně dominantní. Zkouší to opatrně, nenápadně lehkými náznaky hluchoty, prvenstvím ve dveřích, zaujmutím místa vedle mě na gauči, nebo určováním, kudy a jak půjdeme na procházku. Co se týká žrádla, hraček apod., ty patří mně. Kdykoliv, kdekoliv. A jak jsem na to zvyklá, mohla jsem na to pěkně doplatit. Přijela přízeň, měli pejska, kontaktního, milého, s lehkou hluchotou vůči povelům. Ten můj byl zrovna pryč s ostatními a tenhle odněkud vylovil jeho hovězí oháňku, vlezl si do pelechu a začal ji zpracovávat. A jak mám naučeno, dřepla jsem si k němu s naprostou samozřejmostí, pohladila jsem ho po hlavě a pochválila, jak je šikovný. Jak jsem se zvedala, tak pejsan nahodile naprostou karikaturu udiveného obličeje a ozvalo se lehounké zavrčením. Jen náznak. Pak jsem se dozvěděla, že, když žere, nikdo k němu nesmí, protože "vyjíždí". Když jsem si to zpětně promítla, tak jsem ho naprosto zaskočila tou samozřejmostí, s jakou jsem se k němu sehnala a dotkla se ho. Bylo to spontánní, takže překvapením nereagoval tak, jak byl zvyklý. Agresivně. Není to dominantní pes, jen má špatně nastavené postavení v rodině. Kdyby byl dominantní, skončila jsem s prokousnutou rukou. Vy to máte podobně. Nenechte si to přerůst přes hlavu. Stačí ukázat, že vše je vaše, jen mu povolíte si to vzít. M.

kristy*
hodnocení

Pěkný den, jen doma. Jsou mu dva roky. Takto "hlídá" dobroty a sem tam hračky, nic jiného. Bere věci a běhá s nimi, ale na povel je pustí, jen s těmi dobrotami a hračkami je to boj. Začně je vždy "divoce" kousat a pak takto reaguje když vidí, že se někdo přibližuje. Třeba týden je klid, hraje si normálně s uzlem, pak vidíte, že ho začně kousat stoličkami a od té chvíli se nemůžete přiblížit. Co se týče dobrot, je to tak s každou - až do dneška. Naposledy se to stalo včera, chvíli poté jsem sem napsala. Snažila jsem se mu domluvit ať mi rozkousaný uzel (zničenou hračku) dá, když nereagoval na povely, vyřešila jsem to tak, že jsem ho zavřela v jedné místnosti, nechala ho tam hodinu samotného, brečel, štěkal a já neustoupila a nechala ho tam, pak jsem mu otevřela, nevšímala si ho až do večera pod heslem, takhle to dál nejde a dnes je jak beránek a dobrotu sežral bez vrčení. Vypadá to, že to zabralo, zkoušela jsem to i dříve, ale nikdy jsem to nevydržela tak dlouho.

Nenapsala jste, nebo jsem to nezaregistroval, co máte za rasu, případně velikost psa. Dvouletý pes zkouší, co si může dovolit a co ne. Když začne takhle vyvádět, tak mu hračku nabo pamlsek seberte s velice důrazným ne. Základ je nebát se vlastního psa. Naučte se krátké důrazné povely, které budou používat všichni v rodině. Pokud každý používá něco jiného, pes v tom má zmatek. Pes reaguje na tón v hlase, ne na nějaké povídání. Vysvětlování, co může a nemůže je stejné jako mu předčítat pohádky. Z tónu hlasu musí poznat, že má průšvih.

Idanova, jaký je důvod, že pes chodí do dveří až za pánem.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- zkuste na něj hodně mluvit, násilí asi nepomůže ! Já jsem naprosto přesvědčena, že vám psi (i jiná zvířata) rozumí, pokud jim něco vysvětlujete - chce to ale trpělivost.

doplněno 21.07.17 14:37:

colombo

- no, já bych klidně udělala i toto - docela by mne zajímalo, jak by pes reagoval !

doplněno 21.07.17 14:50:

ještě bych dodala - "šéfa" může pes klidně i pokousat, pokud ho nemá proč respektovat, zatímco s kamarádem se někdy domluví snáze.

Vrčí, že pouští hrůzu nebo že si chce hrát? Naše čubina přinese plyšáka a začne vrčet, že se chce přetahovat. Kdo to neví,co to znamená, ruce by k ní nestrčil.

kristy*
hodnocení

Bohužel ne, když si chce hrát štěká a vrčí jinak, v tomto případě má doslova záchvat kdy cení zuby a je doslova nepříčetný, dnes třeba vůbec nezaregistroval, že jsem odešla pro balík když zvonil pošťák.

kristy*
hodnocení

Souhlasím, je vidět, že rozumí a reaguje na slova, která ví co "znamenají" a když neví, kroutí hlavou a pak začne štěkat. Tady domluvy nepomáhají, tím jsem začala, on prostě v té chvíli vůbec nevnímá, přijde mi to jako záchvat nepříčetnosti.

jenda2*

Culdo to je "skvělý" nápad. A kdo bude mít lva, řekne mu pár vtipů a lev už nebude nikoho napadat.

Trošku přeháníte. V přírodě to tak nikdy nefungovalo a ani nebude. Šéf je ten silnější a pokud pes zjistil, že silnější je on, bude si dovolovat. Tak to chodí od počátku.

culdabulda1*

- no, já se psy, které venku potkávám - mluvím a ještě mne nikdo nenapadl, zatímco kámoše, kterej si na ně vzal klacek - jo ! Doma jsme měli rotwajlera, na kterého nikdo nikdy nekřičel - a poslouchal, tak nevím. Třeba záleží na lidech a psi to vycítí...

Se lvy, medvědy a jinými divokými zvířaty zkušenost nemám, to je fakt.

doplněno 28.07.17 11:12:

- ale je fakt, že se mi posmívá i můj partner a "těší se" - až mne nějakej pes kousne, aby mi vyvrátil mou teorii !

To znám - ale většinou mluví oni se mnou :) Přihrne se cizí hafan: "Ukaž, co neseš v tašce - jo nedáš - tak mě aspoň pochval a podrbej."

hodnocení

0x

Tak odpověď od culdabulda1 je srandovní. To už bys mohla psa zrovna pěkně poprosit a pak si kleknou na kolena :)

Když jsem viděl v televizi Cesara Millana, tak ten postupoval takto: Stoupl si do blízkosti psa a počkal, až pes předmět pustí z tlamy. Potom si stoupl nad předmět a dával psovi jasně najevo, že předmět patří páníčkovi a ne psovi. V televizi to vypadalo jednoduše. Ve skutečnosti to bude delší proces a určitě se nejprve zajdi poradit k někomu, kdo psům více rozumí.

Ty musíš být šéf a když ty řekneš, že pes něco nesmí nebo mu daná věc nepatří, tak pes musí poslechnout.

kristy*
hodnocení

Děkuji za typ, budu to zkoušet. Bohužel on buď daný předmět drží v tlamě nebo ho tlamou jakoby zalehne a nedá se k němu dostat, tak to bude na delší běh, ale třeba to pomůže. Ono je divné, že poslechne vždy kromě těchto situací, přijde mi to jako když má nějaký záchvat a nevnímá nic než tu dobrotu nebo hračku.

hodnocení

0x

Mně váš popis trochu připomíná hru našeho psa. Já tu hru nazývám "hra se strašlivým nepřítelem". Strašlivým nepřítelem se může stát cokoli. Psí hračka, kost (opravdová i ze Zverimexu), nezralé jablíčko v trávě... Strašlivého nepřítele je nejprve potřeba ohromit štěkáním a vrčením. Pak se vezme do tlamky a musí se s ním pořádně za-tře-pat. Pak se strašlivý nepřítel obloukem někam odhodí, číhá se a pozoruje se, jestli je stále nebezpečný. Je nebezpečný. Opakuje se vrčení a třepání a to celé několikrát.

V kterékoli fázi mohu strašlivého nepřítele sebrat. Dokonce mě k tomu pejsek i občas vyzývá, ale zároveň mi dává najevo, že hbitější je přece jen on.

Jinak, mimo tuto hru, si nechá kdykoli cokoli bez problémů odebrat.

kristy*
hodnocení

Jj, to taky dělá. Má to jako ranní rituál s dečkou. To co myslím má bohužel do hry daleko, když si chce hrát štěká a vrčí jinak, v tomto případě má doslova záchvat kdy cení zuby a je doslova nepříčetný, dnes třeba vůbec nezaregistroval, že jsem odešla pro balík když zvonil pošťák.

culdabulda1*

- a proč mu to vlastně musíte brát? - tak si ho nevšímejte - třeba ho tím stresujete

doplněno 21.07.17 19:50:

- zajímalo by mne, jestli to dělá i když u toho nejste .

hodnocení

0x

Já to psa odnaučila razdva. (Estéti prominou.) Až na Vás vycení zuby, rafněte ho bleskově za volnou kůži za krkem, jak nosí feny štěňata, a zvedněte ho rychle do výšky, zatřepte s ním a od plic mu vynadejte. Pes , když ztratí kontakt se zemí, tak je vedle a je to pro něj trest. Kdyby se to opakovalo, tak ho varujte nataženou dlaní, jako "stop" a pokud neustane, opakovat od bodu 1. To si pes nikdy nesmí k pánovi dovolit, kromě v legraci. To by šéfoval za chvíli on Vám.

karel52

Souhlasím s Vámi. Tento přístup na psa většinou platí a pochopí, co si může a nemůže dovolit. Chtěl jsem se tu zmínit o plácnutí novinami, ale pejskomilci by to neunesli, to by bylo zase kritiky. HAF!

Noviny, pokud nejde o ustrašeného psa, nebo malé štěňátko, jsou většinou málo.

karel52

Řemen asi také nebude to pravé, tak pak už zbývá jedině klepáč na koberce a pořádné svaly v rukách! VRRRRR...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]