Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvě kvočny

Od: alunka® odpovědí: 3 změna:

Na jaře jsem si pořídila na chalupu několik slepic různých druhů a kohouta. Dvě mladé kropenaté slepice začaly s příchodem veder hned kvokat a dokonce i ve stejnou dobu. Obsadily dvě hnízda vedle sebe. Oběma jsem dala do hnízd jen podkladky, ať si tedy sedí, když chtějí. Seděly na nich vytrvale 14 dní. Po této době jsem jedné z nich místo podkladků dala 4 opravdová vajíčka, jako že zkusím, jestli to vydrží a vysedí ta kuřata, nebo ne. Obě kvočny vytrvale pokračovaly v sedění ve svých hnízdech. Mezitím jsem zjistila, že kvočna sedící na opravdových vejcích dovoluje ostatním slepicím vejce přisnášet a překvapeně koukám, že ve hnízdě je místo původních 4 už 10 vajec. Která z nich byla původní jsem určit neuměla, tak seděla na dál na všech. Po 21 dnech se vyhlíhla asi z těch původních vajec 4 kuřátka - 2 bílé, 1 černé a 1 hnědé. Kvočna co seděla na podkladcích se ihned samostatně a rychle přestěhovala na uprázdněné hnízdo se zvývajícími 6 vajíčky. Kvočnu co kuřata vyseděla jsem dala i s kuřaty do kotce králíkárny do hnízda ze slámy, s vodou v misce do výšky max.1 cm, do druhé misky pšenici a kukuřičný šrot. Kvočně se tam líbilo, kuřatům asi také, až na jedno a právě to černé. Kvočna ho začala odhánět, dokonce klovat a nevpouštěla ho pod křídla. Provedla jsem tedy výměnu kvočen. Ta, co seděla na podkladcích a pak na uprázděných vejcích řádně zasedla všechna kuřata, učí je zobat a chová se ke všem stejně. První (udrmanice) znovu zasednout nehodlala, ale opakovaným posazováním do hnízda tam nakonec zůstala. Mám ji nechat vysedět ještě pár kuřat, aby měla své, nebo ne? Já ty kuřata v podstatě vůbec nepotřebuji, ale když už tedy jsou, tak se o ně postarám. Prosím, kdo máte zkušenosti, napište mi, mám očekávat nějaké rozbroje mezi kvočnami?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

2x

Alunko, to je teda story *smich*. Tak k té kvočně, co sedí na vejcích - to je jenom na Tobě, jestli ji necháš sedět dál. Rozbroje mezi kvočnami mohou být a nemusí. My jsme mívali víc kvočen s kuřaty a žádný větší problém nebyl. Kuřata běhala od jedný kvočně ke druhé a kvočnám to bylo jedno.

hodnocení

2x

Já bych už té první kvočně dala pokoj, resp. ji z hnízda odstranila. Píšete, že kuřata nepotřebujete a že kvočna původně už sedět ani nechtěla - tj. nevíte, zda vydrží vysedět další kuřata. Jinak vajíčka se před nasazovaním vždy musejí označit (popsat datem nasazení), což vám pomůže určit i případná později podnesená vejce. Podnášení byste ale měla správně zabránit, protože se při půtkách o hnízdo mezi kvočnou a podnášející nosnicí mohou nějaká vejce i rozbít, popř. zachladit.

doplněno 18.10.17 17:37:

Tak hlavně že to dopadlo dobře. *palec*

hodnocení

Milé rádkyně Sebod a Ildika, moc děkuji za reakce. Označit vejce mě opravdu nenapadlo, pokud někdy ještě podlehnu pokušení nechat vysedět kuřátka, tuto radu rozhodně uplatním. A jak se to vyvinulo dál? První kvočna svá 4 kuřata po třech týdnech opustila a druhá kvočna je odháněla, starala se jen o svá dvě. Vzniklo docela divoké a bezpriizorní komando 4 kuřat, která se ale o sebe šikovně postarala tak, že prolézaly do zahrady za domem, kam ostatní slepice nesmí a nemohou. Tam jsem jim dávala krmení a vodu, přibližovaly se však až když jsem odešla. V noci nocovaly celé léto na ohromném tamaryšku. Kupodivu přežily všechny, ač se v okolí vyskytují kuny. Teď už z nich jsou krásná, vzrostlá a sebevědomá ptáčata, beze strachu jak přede mnou, tak před ostatními slepicemi i kohoutem a nocují s nimi řádně ve chlévě.

Zážitek to byl nakonec hezký a moc mě bavilo a baví je pozorovat od jejich vylíhnutí až do teď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]