Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Identifikaci brouka

Od: sajmonka odpovědí: 17 změna:

Hezky den, pomuze mi prosim nekdo identifikovat brouka v priloze?

Jedna se o hnedocernou potvoru, umi letat, nejcasteji ho nalezam u drezu ci na parapetu v teple, nekdy leze po stenach ci nabytku. Predem moc dekuji za pomoc

Identifikaci brouka
Identifikaci brouka #2
Identifikaci brouka #3
výtka
Upozornění od sys ladinpraha 10. 07. 2017 12:34:14
! Pravidlo Z6: je zakázáno pokládat stejnou otázku vícekrát po sobě.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Rušník skladištní to podle mě nebude.Je sice tmavohnědý,ale na krovkách má světlejší skvrny a je jemně ochlupený.Přikláním se k tomu, že je to červotoč spížní, jak určila 72mona3. Umí létat a škodí jeho larvy.Doporučuji vám prohlédnout důkladně všechny potraviny.

radko*

Podle první fotky se jedná jednoznačně o nějakého červotoče. Rušníci mají jinou stavbu těla.

72mona3*
hodnocení

0x

Mohl by to být červotoč. Mrkněte sem: brouci.cz/...

Ještě budu pátrat. M.

doplněno 10.07.17 14:20:

Pořád se přikláním k tomu, že je to červotoč. Nejspíš chlebový. Ale uvidíme, třeba se ještě někdo ozve.

jofa*

Jestli to nebude rušník skladištní. Mohl by to být.

sajmonka
hodnocení

@72mona3® dekuji, take myslim ze o je ten cervotoc... akorat mi podle fotek spis prijde na spizniho ... :/Nevite nahodou kam se nejlepe obratit ohledne 100% identifikace? Mame doma mimco a potrebovala bych se techto chrobaku co nejdrive zbavit... ale nejak "elegantne"... takze v idealnim pripade hodne cilene, dekuji

Dobrý den sajmonka, červotoč spížní = tzv chlebový, protože jeho larvy si nejvíce pochutnávají na potravinách z mouky.A elegantně zbavit? Musíte zlikvidovat všechny larvami napadnuté potraviny a na dospělce,když nechcete použít chemii,tak je pozabíjet,aby samičky nekladly nová vajíčka.Jestli je máte ale hodně rozmnožené, tak vám dooručuji deratizační firmu.

veronikatomek
hodnocení

0x
Dobrý dne téhle brouček se mi objevíl z ničeho nic doma a nevím si rady jak se ho zbavit myselal jsem si že je to z kytek ale mám je tu pořád prosím o radu jak na ně děkuju

elektrikar*
hodnocení

0x
dobry den. nejsem odbornik, ale pripada mi to jak Atagenus smirnikovy, proucek puvodne s Asie a u nas nema predatora.

hodnocení

0x

Jednoznačně červotoč spížní. Prohledejte koření, čaje, sušené kytky, krmení pro mazlíčky. Infikované potraviny zlikvidujte nejlépe rozděláním do horké vody (stačí horká z kohoutku, netřeba vařící).

marsee*
hodnocení

0x

Taky se u mě vyskytují, ale zjistila jsem, že v potravinách je nemám, ale létají k nám z venku. Jsou tak drobní, že proletí zkrz síť v oknech. Mám taky miminko a jsem z těch brouků nešťastná, protože já jsem si je nezavlekla a každý rok s nima bojuji každé léto. Ještě jsem nepřišla na to, jak zajistit, aby sem nelétaly, protože větrat místnosti je potřeba. Nejvíce se vyskytují v dětském pokoji, kde nemám ani jednu potravinu.

Pro červotoče spížního jsou dobré i granule nebo vločky pro zvířata, třeba pro křečky.
72mona

Skrz síť v oknech? To asi ne... M.

marsee*

Opravdu máme všude sítě a zvířata nemáme, takže žádný granule

72mona pokud mají trochu větší oka, tak klidně, tyhle broučci jsou malincí.

Ale zpět k otázce. Pokud jich máte doma desítky či stovky, není to zvenku. Prostě není, to si jen namlouváte. Jeden dva možná, ale desítky se vám někde líhnou doma. Pak hledají světlo, aby se dostali ven, a proto je nacházíte u okna. Proledejte čaje, bylinky, sušené rostliny, koření, mouku, strouhanku. Nedávno jsem je měl doma a našel jsem je v pytlíčku se sladkou paprikou. Byly tam desítky broučků a desítky housenek.

annaprochazkov
hodnocení

0x
Ale je to možné. Máme jich plný obývák i ložnici. Všude sítě :( a stejně sem každý večer nějak přílezou. Spajz máme čistý a pravidelně kontroluji a jídlo pro zvířata je ve spodní části domu též bez parazita. Trápí nás jen nahoře v patře. Ještě se zeptam... Skáče tento brouček? Když ho chci zmáčknout prstem tak odskočí vyloženě jako brok. Pomalu to nejde zabít :) :) a syn má po každé noci někde nějaký štípanec, i já. A to nám lezou pod okny přímo u postele.

Štípance nejsou od nich. Tihle broučci neštípou. Buď máte štěnice nebo komáry a nebo blechy. To by mohlo být i ty skákací mršky. Chytit a vyfotit.

72mona3*

Mrkněte na odkaz v prvním příspěvku. Je tam dost o jejich životě, rozmnožování, potravě. M.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]