Nejste přihlášen/a.
Hezký den, můj dotaz se týká obrany člověka, který je napadený agresivním psem. Sousedé v činžovním domě si zhruba před rokem pořídili odrostlé štěně, křížence rotvajlera s tzv. "bojovým plemenem", pravděpodobně pitbulem. Protože s těmito sousedy máme (já a přítel) společnou předsíň a často se tam potkáváme, snažila jsem se, aby si na nás pes zvykl. Pes se rád nechal pohladit, když jsme ho potkali. Po několika týdnech však majitelé začali držet psa na krátkém vodítku, izolovali ho od všech psů i lidí. Během několika měsíců se začala stupňovat agresivita psa. Na procházky chodí jen na krátkém vodítku, ale jakmile potká kohokoliv v domě, snaží se na něj sápat a chrčí. Nevím, jak to jinak vyjádřit, neštěká ani nevrčí, ale zvláštně chrčí. Majitelé jsou starší manželé, kteří mají co dělat, aby ho na vodítku udrželi. Pes nemá žádný výcvik, pohybu také mnoho nemá _ cca třikrát denně okolo dvou bloků domů. Horší situace než na chodbě domu ovšem nastává v naší společné předsíni. Pes objevil, že jakmile majitelé otevřou dveře do předsíně, snadno do předsíně proklouzne a volně se tam pohybuje. Za posledních několik týdnů se to stalo mnohokrát a dvakrát z toho jsem byla v tu chvíli předsíni. Jakmile se otevřely dveře sousedů, pes po mně blesku rychle vyrazil, chrčel, vystartoval po mně bez jakýchkoliv varovných signálů. O přátelské úmysly se nejednalo, u rodičů mám dvanáctiletého irského setra, v rodině máme psy od mého narození a troufám si říci, že přátelské úmysly od těch zlověstných za tu dobu rozpoznám. V prvním případě útoku sousedovic psa ho zadržel dvoumetrový řemeslník, podruhé jsem stačila utéct na chodbu a zabouchnout za sebou dveře. Děsím se však situace, kdy pes znovu vyběhne _ na nás, případně na děti, které v domě bydlí. Přes společnou předsíň musím chodit každý den, pokud chci z bytu ven. Nutno podotknout, že psovi jsem nikdy nic neudělala, nevšímala si ho (když pominu pár pohlazení před cca rokem). Pořídila jsem si pepřový sprej, existuje lepší obrana? Nosím ho stále připravený, jakmile otevírám dveře do společné předsíně. Může někdo psa z domu vykázat? Majitelé psa jsou absolutně nezodpovědní, ani po jednom útoku se neomluvili a nepřijde jim ani divné, že pes se bez důvodu sápe na všechno, co se hýbe. Nyní může psovi být tak rok a půl. Situace je dlouhodobě neúnosná.
Peprovy sprej je dobra obrana. Jenom by ste musela byt stale pripravena ho pouzit. A to pak nemuzete uz ani myslet na nic jineho, kdyz budete na chodbe / v predsini.
Napada mi toho psa na peprovy sprej naucit. Tedy jednou, az se nebudou majitele divat, tak ho na psa striknout.V pripade potreeby jednou, dvakrat opakovat. Myslim si, ze se pes nauci, ze od vas tohle hrozi a mohl by dat pokoj alespon vam. Kdykoli by se pak snazil skocit, stacilo by rukou, v ktere budete neco drzet, zaseromovat pred sebou, jako, ze mate ten sprej. To by ho mohlo uklidnit.
Ovsem jak s ostatnima lidma v dome na chodbe... Obavam se, ze psa z domu legalne nedostanete, dokud se neco strasneho nestane. Coz je vzdy pak jiz pozde.
Tez muzete psa otravit.
Nebo si poridte pevny, hodne ostry nuz, nechte psa na sebe skocit, aby se vam zakous do predlokti, musite se pripravit na velky napor, aby ste to ustal/a a jak pes bude vyset, tak ho proste od ucha k uchu podriznete.
Tak rozhodne bych situaci resil s majitelem psa a nasledne s policii. Vubec nechapu co je to za radu, nechavat psa zakousnout do ruky a pak ho podriznout, jeste to nekdo oceni za dobrou odpoved. To snad neni mozne!
Jestli nekdo muze za vzniklou situaci, je to majitel a ne pes. Nemas vubec pravdu, ze psa z domu pokud to bude potreba nedostanes. Kdybych to nevel s urcitosti, vubec bych nereagoval. Pokud majitel psa omezuje Vasi svobodu, mate plne pravo ho ohlasit a tou veci se musi statni organ zabivat. Na Vasem miste bych se s majitelem prece jenoum zkusil domluvit a pokud by to nikam nevedlo, zacal bych to resit jinak. Preji Vam, at se situaci vyresi a mate klid. Cam
Zdravím, to je opravdu těžká situace. Pes je evidentně nevychovaný a nezvládnutý svými majiteli. Bude mít zlou povahu, ale za to nemůže on, ale majitelé, kterým přerostl přes hlavu. Rozhodně nesouhlasím s otrávením, nebo podříznutím, to je příšerné!
Já bych se ho naopak snažila získat na svou stranu - měla bych vždy po ruce něco dobrého k snědku. Kousek masa, nějaký psí pamlsek a ten mu hodila. Časem by si na vás zvykl a věděl by, že mu od vás nic zlého nehrozí, naopak, že něco dobrého dostane a mohl by vás mít i rád. Pak by vám neublížil. Naši si takhle získali na chatě sousedovic dva vlčáky a ty byly jinak velice zlí a rozsápaly by všechny co jdou kolem plotu, ale když vidí rodiče, tak radostně vrtí ocasy olizují jim ruce a nechají se drbat za uchem. Proč hned zkoušet to po zlém, když to půjde možná po dobrém?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.