Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hubená vosa?

Od: palacky* odpovědí: 10 změna:
Ahoj, nikdy jsem tohle zvíře neviděl. Myslel jsem si, že je to královna, protože tu jsem taky nikdy neviděl, ale když jsem si tohle slovní spojení vygooglil, tak jsem zjistil, že to asi nebude takto vznešená dáma. :)
Řekne mi někdo, oc se jedná?
Děkuji :)

Hubená vosa?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Podle mě to je jízlivka rodu Eumenes ( čeleď sršňovití),.štíhlopasí U nás se vyskytuje 8 druhů.Žijí samotářsky a jejich larvy se živí housenkami motýlů.

doplněno 26.06.17 21:10:

Na stoncích rostlin, kamenech nebo i zdech si z hlíny staví komůrky,které připomínají malé amfórky

hodnocení

0x
Může to být vosa samotářka, Chytí housenku, zahrabe ji do písku a naklade do ní vajíčka. Larvy po narození žerou housenku pak vyletí a žijí samotářsky nestaví hnízda a jejich žihadla jsou prý o hodně bolestivější než od běžných vos.

hodnocení

0x

Tipnul bych to na Kutilku jižní. Zdroj fota: wildlifefotoforum.cz/...

doplněno 26.06.17 21:20:

Omlouvám se, opouštím svůj názor a přikláním se k Jízlivce - viz @hrdaalena

Zdroj foto: arthropoda.pavouci-cz.eu/...

Hubená vosa? #2
Hubená vosa? #3

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, protože nevidím na obrázku mnoho žluté barvy, tak bych řekl, že je to spíše kutilka asijská.

U nás je také hojná (tím myslím naše městečko - dnes jsem vyháněl dvě). Zdravím!

doplněno 26.06.17 21:21:

hrdaalena - to dělá kutilka také.

Hezký den ben- samozřejmě, že kutilka plodové komůrky taky dělá, ale protože nejsou odolná vůči povětrnostním podmínkám,staví je jedině uvnitř budov, často na bizarních místech(např na hřbetu knihy nebo pod obrazovým rámem) a plní je pavouky.;) A jízlivka jde dobře poznat podle štíhlé zadečkové stopky,,která je na konci paličkově rozšířena, což u kutilky není.

carlos*

souhlasím s tím, že si svoje domečky pro larvy staví raději v domě. Už několik let jich nacxházíme desítky po celém domě - na polisích, ve skříních, za obrazy. Postaví hliněnou nádobku všude, kam se dostane. Několikrát jsem byl u toho, když se mladé líhnou. Dělají při tom pěkný kravál, hlasité bzučení a chroustání. mám natočené celé líhnutí

bod®
hodnocení

0x

Dobrý den, nejsem si jistý, zda se nejedná o Vosíka francouzského - máme je na chatě už desítky let. Poznají se už z dálky za letu, kdy mají úplně volně dolů svěšené nohy, takže vypadají dost divně.

leona

Dobry den chci se zeptat jestli picha hubena vosa a jak se jizbavit moc dekuji Leoa Bortlikoa

palacky*
hodnocení

Super, děkuji za odpovědi. :)
Je skvělé dozvědět se něco nového.

joudic*
hodnocení

0x

kralovna je stejna jako vosa ale je malinko delsi a taha za sebou dlouhe nohy

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]