Nejste přihlášen/a.
Na baráku žijí 2 psi.Venku ve výběhu 9-ti letý vlčák,v domě 9-ti letá yorkšírka.Bývá venku při venčení a vždy jen pod dohledem starší ,,paničky,,a nebo na zahradě se svou paní. Oba pejsci nekastrovaní. Od mala se snášejí dobře,hrají si spolu a tolerují se.Poslední rok,rok a půl ale pes,když yorkšírka hárá strašně vyvádí,v noci dosti vyje,3x i protrhal docela pevné pletivo,podhrabal se aby se dostal z kotce ven.Na noc bývá puštěný na zahradě.Majitel psa chce,aby majitelka fenky ji dala vykastrovat.Majitelka ale může říci to samé majiteli psa.(Je to rodina) Ona má o svoji malou přítelkyni strach,že už by se nemusela probudit z narkózy a že pro 45 kg psa by byla kastrace možná jednodušší než pro 4 kg fenečku.Oba pejsci jsou zdraví,pravidelně očkovaní. ,,A teď babo raď,,? Co by jste poradili v takovém případě? Děkuji.
9ti letá jorkšírka je "mladší" než 9ti letý ovčák. Ona tady může být do 17ti let (případ z rodiny), on se s největší pravděpodobností dožije tak 13ti. Narkóza menšího psa je levnější, kastrace psa zas jednodušší. Každopádně nekastrovaná fena s velkou pravděpodobností dříve či později dostane rakovinu mléčné žlázy a tam je kastrace spolu s odstraněním nádoru jediná léčba. Podle mě tedy měla být z preventivních důvodů kastrovaná už dávno. Nechala bych vykastrovat oba, ostatně pokud jsou to nechovní psi, tak už dávno měli být.
Já jsem proti kastracím z jiného, než zdravotního důvodu. A v tomto věku už kastrace není dobrá ani pro jednoho z těch psů. Asi nejvhodnější by bylo, kdyby panička té yorkšírky byla trochu ohleduplná a v době hárání s ní nechodila na zahradu, ale venčila ji někde jinde.
Nemyslím si, že by pomohlo, kdyby panička fenku v době hárání venčila jinde. Psovi stačí, že jí cítí i z toho baráku, nebo když prochází kolem.
V této situaci je těžké něco poradit. (Kastrace psa je menším zásahem do organismu než kastrace feny. Ovšem řeší to jen toho jednoho konkrétního psa. Fenka může "dráždit" všechny ostatní) Nutit někoho ke kastraci zvířete moc nelze. A je jedno, jak staří pejsci jsou. Jestli jsem to pochopila správně, dřív problém nebyl? Co se změnilo? M.
Našeho psa jsme museli nechat ze zdr. důvodů(nezhoubný nádor na varleti) vykastrovat.Bylo mu kolem 10 let a vážil asi 7,5 kg.. Narkózu snesl v pohodě,srdce měl zdravé.Od té doby mu ale pořád ukapávala moč a veterinář nemohl zjistit proč.
Tak děkuji za vysvětlení.
Bohužel inkontinencí po kastraci trpí asi 20% fenek a psů. Vetové to raději nepřiznají.
Příčinou bývá snížená hladina hormonu, která klesne právě provedenou kastrací a nižší pevností svěrače, protože svěrač močového měchýře je pod vlivem hormonů.
A ví se z jakého důvodu? Ještě bych to třeba pochopila u fen, že může dojít k poklesu pánevních orgánů, i když k poklesu, když nechodí vzpřímeně jako člověk, no... U koček ani u koní po kastraci k inkontinenci nedochází, nikdy jsem o tom neslyšela. Tak proč zrovna u psů?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.