Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy odstavit kotě

Od: kosar® odpovědí: 8 změna:

Zdravím a mám dotaz - kdy odstavujete koťata (předání novému majiteli) a jaké s tím máte zkušenosti. Podle zákona by to nemělo být dříve než za 84 dní, to mi připadá na adaptování v novém prostředí dost pozdě. Tak velké kotě taky už nikdo nechce. Na druhou stranu to má asi význam pro jeho zdraví a další vývoj. Osobní zkušenosti?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Já, když jsem si dala inzerát na kotě (sháněla jsem hodně specifické), tak jsem na rovinu napsala, že kotě pod 12 týdnů nechci. Věřím, že je to fakt důležité pro jeho vývoj.

Před necelým rokem jsem si brala kočku, které byly 4 měsíce (nemohla jsem ji mít dříve, jezdívala jsem na 3-4 dny pryč přes léto). Zvykla si naprosto normálně jako každá jiná.

Problém by mohl být, pokud by si člověk bral kotě ve věku 12 týdnů od lidí, kteří ho nezvykají dost na ruku. Ale zase mám zkušenost, brali jsme si 6-měsíční kotě, co nikdy nepoznalo člověka. Před asi 16 nebo 17 lety. Do roka z ní byla mazlivka a letos v lednu umřela, moje nejmilejší kočena *srdce*

pb®
hodnocení

1x

84dní je minimum, aby kotě bylo po druhém očkování v imunitě. Přeci jen není dobré dávat z domu rozočkované kotě. Brala jsem si vždy koťata po 12ti týdnech, vždy si zvykla bez problémů. Dokonce i 6ti měsíční, i 2,5letá a 7mi letá kočka.

hodnocení

0x

Nikdy bych si nevzala kotě,které nebylo u matky minimálně 3 měsíce.

rybana

Nechala bych to na kočce, až ho přestane kojit, už se bez ní kotě obejde. Určitě bych netahala mámě kotě od bradavky.

Ono to není jen o kojení. Kotě potřebuje čas s matkou a sourozenci, aby se naučilo hrát si ("lovit") a další dovednosti, aby se socializovalo. Proto třeba v útulku nebo organizaci (zrovna jedné takové dočaskuji dvě koťata) Vám dají kotě domů dřív, pokud máte doma jinou kočku, ale trvají na 3 měsících, pokud bude kotě u Vás samo.

Nechci, aby to vyznělo tak, že se kotě nesmí brát dřív (teda dle zákona samozřejmě nesmí...). Že pak bude s jistotou trvale poškozené... to ne. Ale riziko tam je - vyšší, než když kotě zůstane "doma" dost dlouho.

hodnocení

Děkuji za rady a názory. Koťata kočce necháváme co nejdéle, ale ona sama je odstavuje dříve, než stanoví zákon, asi ho nečetla :) Ještě než ta doba vyprší, má už nová koťata. Podotýkám že je to kočka divoká, která se u nás na pozemku usadila z vlastní vůle. Na sebe sice nenechá sáhnout, ale koťata nám vodí ukazovat, učí je před námi lovit a nechá nás, abychom je socializovali. A protože je to pěkné pokoukání, staráme se o jejich výživu. A protože se nám stále daří koťátka udávat do jiných rodin, zatím jsme se nesnažili kočku odchytit a nechat vykastrovat.

Kdy odstavit kotě
Kdy odstavit kotě #2
72mona3*

Být vámi, tak o kastraci vážně uvažuji. Máte štěstí, že koťátka vždy udáte ( mimochodem, jsou nádherná!). Nepůjde to tak donekonečna. A ani pro tu kočku to není dobré, stále dokola rodit a rodit. M.

zuzu*
hodnocení

0x
Mělo by to byt 12 týdnů na ted dovezli koťata 2,jedno ma sotva 5 týdnů drude 7 týdnů nechapu proč lidi si neprectou kdy kotě může od mámy to 4 týdení musím ještě kojit Ferda se narodil 14.5.2019…kryšpínek 27.4.2019 ferdu mám od včera kryšpinka odedneska tak di případem ted jejich máma

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]