Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kryti a narok

Od: loelka odpovědí: 22 změna:

pavlina

Dobry den,chtela bych se zeptat. nechala jsem sveho kocoura pripustit s kocickou,ktera ma 5 kotat. a na zacatku jsem mela s pani ustni dohodu.ze za kryti nic nechci a ze chci jedno kote. pani celou dobu souhlasila. i jsem mela prednostni pravo si vybrat. vse bylo celou dobu v pohode. i jsem s pani celou dobu komunikovala. ted uz jsou kotata k odberu a ja jsem si ji mela uz vzit k sobe. a pani se nelibi,ze kocicku chci prodat dal do rodiny. mam doma uz dva kocoury..a bojim se k nim privest dalsi kote. takze z toho duvodu davam do rodiny do dobrych rukou. a pani se na kote upla a kvuli tomu,ze si ji nenecham ja doma,tak mi ji nechce vydat. ze se to pry nedela,ze mi ji da a ja si ji chci prodat dal nekomu jinemu. ale souhlasila s tim od zacatku,ze jedno kote si budu brat misto penez za nakryti. a preci je moje vec,jestli si kote necham ja nebo ji dam nekomu jinemu..muzete mi prosim poradit,co s tim? mela jsem s ni pouze ustni domluvu. ale mam celou konverzaci od zacatku..kde nekolikrat pise,ze mi kote da a ze na nej mam pravo. mockrat dekuji za pomoc

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mopet*
hodnocení

2x
Pokud vám nechce dát kotě tak se domluvte na cene za nakryti v hodnotě ceny koťete.
jedubaba*

Ani ty peníze nemusí dostat. když mají jen tu ústní dohodu. Nárok na odměnu sice má, ale důkazy asi ne.

pb®
hodnocení

2x

Typický majetkoprávní spor. Nevymůžete nic, leda soudně a bez smlouvy dost těžko. I organizovaným chovatelům radíme, mějte na krytí písemnou smlouvu. I mezi dloholetými přáteli. Mějte tam zohleněné vše, co se může stát. Třeba i náhradní krytí pokud kočka nezabřezne, počet náhradních krytí, jestli se náhradní krytí může vztahovat i na jinou kočku, co dělat, když kočka nezabřezne a než dojde k náhradnímu krytí, kocour zemře, nebo zemře kočka...

Takhle bez smlouvy, per huba, nejspíš v neorganizovaném chovu bez PP, neb mezi chovateli se za krytí kotě prostě nedává, protože co by člověk dělal doma s kočkou, když má jejího otce? Zkrátka nejednáte podle pravidel, ale požadujete to po druhých? Jak dokážete, že jste paní vůbec nakryla? Budete požadovat test paternity? Vykašlete se na to, zapomeňte, kocoura nechte vykastrovat a nerozšiřujte řady bezpapíráků.

Byly doby, kdy ústní dohody platily a stisk ruky měl větší váhu než podpis. Ale jak vidím, někteří lidé dokážou udělat kauzu i z kočičího šukání.

jedubaba*

Jak dokážete, že jste paní vůbec nakryla?
*smich**smich**smich*

hodnocení

0x

Ted zbyva jen i ukecat ze ji nevznikne zadna skoda.
Priste staci mlcet.

lll*
hodnocení

0x

Že by souboj démonů chamtivosti?

hodnocení

0x

Pavli, nárok máte na to, co máte ve smlouvě. Na papíře. Když smlouvu nemáte, je na majitelce kočky, jak se zachová. Zamáčkněte slzu do oka a poučte se. Nejdražší je škola života. Ale zase nejpoučnější. ;) Jen tak, ze zvědavosti, jaký je to kocour a kočka. Myslím rasu.

an*
hodnocení

0x

I kdybyste měla písemnou smlouvu a paní odmítla kotě vydat, jinak než soudně by se to řešit nedalo. A soudit se o jedno kotě?

jedubaba*

Takové kotě mainské mývalí s PP stojí kolem pěti tisíc a jsou i dražší. To už se vyplatí "dát k soudu".

pb®

Mainská mývalí s PP za 5tis.? To přidejte, minimum je těch 10tis. za mazlíka, na chov a výstavy se cena ještě násobí. A pokud PP kočka nemá, má cenu maximálně tolik, kolik stojí očkování.

martinaa*
hodnocení

0x
Omlouvam se za pripadnou mystifikaci, ale neni ustni dohoda tez pravne platna?
Pokud mate konverzaci v mailu, cimz padem mate i dukaz o ustni dohode, zeptala bych se primo advokáta.
jedubaba*

Platná je, horší je to s důkazy. Mailová korespondence nemůže sloužit jako jediný důkaz.

loelka
hodnocení

moc děkuji všem za komentáře i rady. jak uzitecne,tak od někoho dost smutne. mam vše v konverzaci od zacatku kryti. takze dukazu mam dost...i takove,kde majitelka kocky pise,ze kote je moje a ze na nej mam narok,,a penize za kryti se berou uz na zacatku a ja mela jinou dohodu s pani.coz pani souhlasila celou dobu. a bohuzel,kdyz uz jsem si mela brat kote,tak ona couvla jen kvuli tomu.ze je prehnana hysterka a uz by kote nevidela...taky miluju kocky a mam dve doma,ale tohle uz je moc i na me, a pani mi ji nevydala jen z toho duvodu.ze si ji nenecham jen doma...ze ji dam sestrence od pritele...a kvuli tomu vse vzniklo,ze by majitelka uz nemohla navstevovat kote...jinak ma uz vse pravnik a resi to...a jeste premyslim o trestnim udani,protoze se majitelka obohatila dá se říct na mem majetku...a kote ma hodnotu 5000kc. a jelikoz ona souhlasila s kotetem a mam vse v konverzaci,tak se ano budu bohuzel soudit o kote...preci nejsem blba a nenecham ji sve kote na ktere mam narok...pani mela 5 kotat..a diky memu kocourovi...ze vzduchu by kotata nemela...a kazdy ma narok bud na penize nebo na potomka...jinak pani bohuzel to takhle chtela...ja to resila po dobrem,takze pani mi zaplati kote,,,soudni vylohy,,pravnika a citovou ujmu...bohuzel jen,tak to nenecham...je to prvni potomek od meho kocoura a ja se na ni tesila..a ona mi kote odepre z duvodu,ze bz ji nemohla navstevovat...je to trapne...ale proste to,tak nenecham :D

ivona*

Hodnota kotěte je 5000 kč..:))..Můžete mi prosím paní ehm..chovatelko říci kde jste k této sumě..bezpapírového kotěte přišla?...:))..omlouvám se...ale přijde mi to směšné...:))...To jste si ohodnotila sama..?..:))...Jste opravdu přesvědčená že se tímto bude nějaký soud zabívat? Kotě..Kotě..Kotě...citová ujma..apod...a nakonec..to je vše vlastně jen o penězích že..?..

an*

Jistě. :) Také mi to přijde celé jako vtip. Bezpapírová koťata se dávají zadarmo a navíc u soudu může sedět soudce muž, který kočky nemá rád. :)

doplněno 29.05.17 09:58:

Ne. Kočka která jen vypadá jako "značková" protože se některé rase podobá, nemá žádnou hodnotu. Otec mohl být kdokoliv.

An, vím co jste chtěla říci, ale vy máte na mysli kočky, které nikdo nekontroluje a které se množí, více méně, bez dohledu. Ale jsou kočky, které jsou "značkové", ale bez pp. Je to jako se psy. Když někdo zmíní pp, pak v diskuzi nastoupí, štěkavá, urážlivá, nic neřešící hádka. Naprosto zbytečná!

doplněno 29.05.17 11:22:

An, mýlíte se. A to v tom, že každá mluvíme o něčem jiném. Jsou kočky nebo psi čistokrevní, naprosto jistě víme, že víc jak 5 generací tam nebylo nic, o čem nevíme. A pak jsou ti, kteří jsou registrovaní v plemenné knize. A v tom je náš rozpor. ;) To je má poslední poznámka. A pak už vám nechám vaše přesvědčení.

Kryti a narok
jedubaba*

Ad demi - Proč by paní nic nevysoudila? To by jste se divila.
Aby jse nedivila spíš paní - jestli má jako důkaz jen mailovou korespondenci bez elektronického podpisu.

loelka
hodnocení

a pro ...odepisujiciho jmenem pb !

nic vam do toho neni! takze takove kecy si nechte..o ty nestojim...kazdy,kdo ma fenu nebo kocku..nebo opacne pohlavi,,,tak by mel mit jednou potomky...takze s nejakou kastraci bezte nekam,,,to je me rozhodnuti...a a no da se udelat test otcovstvi i u kocek...a to jestli jsem chtela mit jednou od sveho kocoura bez pp kotata...je kazdyho vec...tak mi tady neradte neco at nemnozim bez pp..ja nejsem zadne mnozirna...! kdybzch byla,tak mam doma svoji kocku na nakryvani...ale mam dva kocoury a ten jeden je vukastrovany...a i kdybych si nechala jeho potomka holcicku...tak se nic nedeje s muzu ji mit normalne jeho potomka! tatu bych proste vykastrovala,kdybych si ji nechala----vubec nic spatneho na tom neni...kdyby byla u taty :)

pb®
Nevěřím ani slovo. Právníkovi jste nic nedala, neb kočka bez PP nemá žádnou cenu. Je to kříženec a takových jsou plné útulky a ulice. Plemeno ani cenu nikdo neurčí, tím jsem si jistá. A ne, kočka ani fena nemusí mít jednou potomky. V chovu koček s PP se pohybuju od roku 1996, jsem jednatelka a organizátor mezinárodních výstav. Tak jestli něco vysoudíte, dejte vědět. Oni se nesoudí ani organizování chovatelé, protože i písemné smlouvy jsou často právně nevymahatelné. To se jen ohánějí právníkem a druhá strana se buď zalekne či nikoliv.
jedubaba*

takze pani mi zaplati kote,,,soudni vylohy,,pravnika a citovou ujmu...
No a hned je to jasnější. O kotě zas tak moc nejde *ee*

demi

Proč by paní nic nevysoudila? To by jste se divila. Já bych určitě postupovala stejně ! Jednou byla uzavřena smlouva (a je úplně jedno zda-li má zvíře PP nebo ne), která se nedá ani díky konverzaci zpochybnit. Předala bych věc právníkovi a on už by si poradil. Sepíše návrh, podá na soud, doloží důkazy a pak pokud baba nezaplatí - exekuce. Podvodnici to bude stát navíc plus právníka + soudní výlohy (újmu ne). Držím palce !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]