Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zkuste popsat, jak si akvárko představujete? Úplně bez "terénu" a rostlin? Rostlinky jsou dobré i pro udržení kvality a správných hodnot vody, pokud nechcete, aby se rozrůstali, sázejte je v květináčích, které pak zamaskujete. Věřím, že víte o syndromu nových akvárií a máte nastudováno o procesech, co se dějí v novém akvárku. , nic neuspěchejte, rybky se Vám budou množit samy, jsou opravdu hodně nenáročné, ale dávejte pozor na přerybnění, obvzlášť v začátcích..F malém akvárku si nemůžete příliš "vyskakovat"...
Vůbec Vás nechci odrazovat, jen to bude asi trochu složitější, než si možná představujete, kobercové rostlinky vyžadují velmi dobré osvětlení a mnohdy dohnojování CO2. Osazenstvo, které jste vybral by bylo také nevhodné, všichni jsou to "kazisvěti" sem by se pak hodilo malé hejno nějakých teter, nebo neonek. Stačí malá nerovnováha a akvárko se začne zařasovat, nebo naopak díky málo živinám začnou rostliny odumírat.. Být Vámi, začala bych s oněco méně náročnými rostlinami, které snesou i začátečnické chyby a až si budete jistý, že víte, jak voda po jakém zásahu reaguje, co se děje, když rostliny rostou moc, chřadnou, žloutnou atd, pustila bych se do předělávání na takové layoutové akvárium, které se Vám líbí..
a přídete se k nám na web Rybicky.net a čtěte a ptejte se a chlubte se Doporučuji!
a přídete se k nám na web Rybicky.net a čtěte a ptejte se a chlubte se Doporučuji!
Jak mé vysněné akvárko má vypadat jsem se snažil demonstrovat na přiloženém odkazu, ale asi jsem ho špatně zkopíroval. Takže ještě jednou
Já budu radit jako amatér, co si už přečetl něco v diskusích na netu.
80litrů je dost malé akvárium, takže se o ně budeš muset více starat.
Já si myslím, že rostliny v akváriu ti hodně usnadní udržování akvária. Takže bych část dna nechal zarůst rostlinami.
Dále plánuješ strašně moc ryb (na tvoji velikost akvária. Na diskusi jsem četl, že na kyždý jeden centimetr délky ryby je potřeba až 2litry objemu akvária. (takže když si představíš že ti black molly dorostou délky 5cm a budeš jich mít osm kusů, tak už máš přerybněné akvárium.
Kromě toho živorodky jsou (jak píší ostatní v diskusích) pěkný čuňata, takže ti budou produkovat hodně odpadu.
Čím více "krámů nastrkáš do akvária, tím méně prostoru zbude pro vodu a pro ryby.
A počítej hlavně s tím, že se akvárium musí zaběhnout, aby se tam zapracovaly užitečné bakterie. Takže minimálně měsíc musíš mít akvárium v provozu bez ryb a občas nasypat krmení. Občas musíš vyměnit asi 1/3 vody.
Vyber si dva nebo tři druhy ryb a ty do akvária po zaběhnutí pusť.
Taky opatrně s přinesenými rybami. Může se ti stát, že si do akvária s rybami přineseš nějakou nemoc a to pak není žádná radost.
A nejdůležitější: krmit menší dávky a třeba několikrát za den. A občas nechat několik dnů půst.
Děkuji za odpověď. Už asi 14 dní sedím 5 hod denně nad pročítáním různých článků a videí, takže jsem se už taky něco dočetl. Vím že 80l je málo, ale jak jsem psal, pokud doma neudělám zásadní stěhování nábytku, tak mám na akvárko pouze 1 místo a to dovoluje max. 60x35x40cm.
Hlavně mě zajímalo jestli i ten koberec přispívá k udžení klima, nebo to chce pouze ty rostliny.
Vše ostaní co si napsal je mi známé. I když ten poměr je 1 cm na 1 litr objemu .
Vypsané rybyčky jsou jen nástřel těch mezi kterými bych mohl vybírat. Měly by být nenáročné, ale že patří mezi čuňátka jsem ještě nezjistil
Já Vás možná nepotěším ale budu upřimný k vysněnému akvárku. Na pohled možná hezký, jak pro koho, ale absolutně nevhodné pro neonky. Vždyť vidíte, jak jsou z toho prostředí "mimo". Neonka musí mít tmavé dno, méně světla. nepřímé osvětlení a ne takto ji svitit. Je to pro ně stejné, jako kdyby Vás postavili na Sahaře doprostřed písku. To je paráda pro rostliny( určitý druh) , ale ne pro ryby. Jedině jak jsem posal vynikne hejno neonek. V tmavém prostředí prosvětlené nepřímo přes prostředí. V takovém prostředí žijí přirozeně, vynikne jejich neonové zbarvení a ne jako sardinky v otevřeném moři. Ostatní věci a nároky bylo již napsáno. Jak píšete , je to jen na oko.
Nastudovat se nechá mnoho, ale teprve vlastní zkušenosti poznáte co a jak funguje a naučíte se ty "správné" postupy a chov rybiček a akvária vůbec. Časem přijdete na to, že 80 l je žalostně málo a poohlídnete se po větším, s vnějším fitrem a další. Chce to čas a trpělivost. Přeji mnoho úspěchu a radosti z pohledu do akvária.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.