Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pes pokousaný psem

Od: ladinc odpovědí: 33 změna:

Při venčení mého psa na vodítku ale bez košíku- (křížený Rhodéský ridgeback)- jsem z dálky asi 30 metrů viděl paní s pejskem na volno, tak jsem v tomto případě poodešel bokem, aby se nestal žádný incident, jelikož vím že můj pes nemá rád jiné psy, ale než jsem udělal pár kroků, tak tento pejsek přiběhl k nám.

Snažil jsem se ho nohou odehnat, ale můj pes to vyhodnotil jako napadení a bránil mou osobu a pejska pokousal.Tento pes je používán na hlídání objektu .

Paní odešla za svým psem, ale byla upozorněna, že má mít pejska na vodítku...Policie z její strany ani z mé nebyla volána...Za dva dny mi přišla oznámit, že si klidně zaplatí pokutu, že neměla pejska na vodítku, ale já jí mám uhradit veterinu + léčbu pejska..Byl jsem se zeptat jak na Městské policii, tak na policii ČR všude mi bylo sděleno, že tato paní neměla zabezpečeného pejska a tímto nemusím nic platit...

Nabídl jsem jí dobrovolně, že uhradím 50 % a to odmítla.

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

A prosím tě, na co se vlastně ptáš? Nic bych jí nedal, je to její vina, tak co ještě chce? S tou dobrovolností jsi nějak štědrý.

Vše za předpokladu, žes ten děj "nepřikrášlil".

eulalie*
hodnocení

2x

Dobrý den. Proč byste měl něco platit? Měla paní psa na vodítku? Neměla... tak ať se nediví, že tak dopadla. Byla to její chyba. Něco jiného by bylo, kdyby ti psi byli na vodítku oba. Ale takto? Vy jste svého psa na vodítku měl. Kdyby ho měla přivázaného, nic by se nestalo.

ladinc
hodnocení

Nic jsem nepřikrášlil,vše takto proběhlo,babka zažala vyhro žovat soudem

Tak jí řekni, ať to klidně podá, zaplatí to všechno, nemusíš mít strach.

sebod*

Já bych si až tak jistá tím, že soud dopadne dobře, nebyla. Soudce poukáže na to, že pes na vodítku je agresivní a měl by mít košík.

Ale tazatele plně chápu, že se mu to nelíbí. My máme "jenom" jezevčíka a ten také nesnáší cizí psy. Každou chvíli ho musím přitáhnout na vodítku pevně k sobě, protože k nám přiběhne pes, kterého majitel venčí na volno a majitel křičí: "Nebojte, náš pes má jiné psy rád" *zed**bzum* Jo, jenže náš ne a mě vadí, že musím dávat pozor na cizího psa.

Souhlasím s tebou. Jenže soud rozhoduje na základě zákonů a dalších předpisů (tedy měl by*smich*) V tom případě záleží na tom, zda existuje předpis, byť jen místní vyhláška, která přikazuje, aby agresivní psi na vodítku měli košík.

A to už vůbec nemluvím o tom, že by také bylo na místě definovat agresivního psa:-D

ludmila1955*

paní má pravdu košík by každopádně měl mít ale paní by stejně nic nevysoudila nebot porušila také pravidla at je pes velký či malý platí zákon stejně pro všechny velikosti tak že se nemusíte vůbec obávat!

hodnocení

2x

Tohle znám velmi dobře. Sama mám psa vždy na vodítku a když vidím jak si jiní pejskaři vykračují se psem na volno, zastavím se a volám na ně, aby si psa uvázali. Většinou mi nadávají a jsou opravdu sprostí. Že jsem kráva a že je můj pes chudák, když ho držím na obojku. To malé procento co psa zavolá a uváže mi pak vysvětluje, že je jejich pejsek hodný a že nic nedělá. Odpovídám jim, že nemůžou vědět co udělá třeba ten můj i když je také hodný. Je to strašné jak jsou lidé nekonečně tupí. Té paní neplaťte vůbec nic. Ona měla mít psa na vodítku, tím ho může přitáhnout k noze. Oni všichni vykládají jak je jejich pes poslouchá, ale pravda to není. Nebo hodně málokdy. Když jim říkám, že jsou na veřejném prostranství, že nejsou doma na zahradě, tak bych Vám nepřála slyšet co za nadávky se sesype na mou hlavu. Abych pravdu řekla, z toho důvodu už skoro se psem ven nechodím. Naštěstí mám zahradu, ale není to ono a moje pejsice ráda chodí ven. Ale než absolvovat během hodiny několik střetů s blbci, tak má holt ta moje smůlu a já také, protože chodím po zahradě sbírám hovínka. NIC TÉ ŽENSKÉ NEDÁVEJTE. Ať se klidně postaví třeba na hlavu. Ona si to pro příště snad zapamatuje. Snad. Protože lidská blbost nezná mezí.

an*
hodnocení

1x

Souhlasím se Sebod, soud velmi pravděpodobně rozhodne, že chyba byla na obou stranách a náklady zaplatíte společně.

Proto vidím nejrozumnějším řešením zaplatit té majitelce půlku nákladů na veterináře.

Její pes měl být na vodítku, ten Váš zase měl mít košík. Příště to nemusí být volně pobíhající pes, může to být dítě, které nečekaně přiběhne a natáhne ruku...

sebod*

an. Vzal(a) jsi mi to z klávesnice :-D to o tom dítěti. Tady v ulici se stalo toto, pes na vodítku bez košíku. Pes za plotem, bez košíku. Pes na vodítku dal čumák blízko k plotu a pes za plotem ho kousl. Došlo to až k soudu *zed*. Stále se řešilo, ve kterém místě PŘESNĚ chytil "zaplotový" pes toho "vodítkového". Protože kdyby to bylo na straně zahrady, tak by byla vina jednoznačně "vodítkového". Jasně ale, že každý z majitelů tvrdil něco jiného. Takže soud rozhodl nerozhodně. A mezi námi, kde je pravda?

doplněno 17.05.17 10:40:

Ještě asi bude rozhodující, co to bylo za psy. Tazatel je jasný, ale ten pokousaný? Jestli to byl nějaký ratlík, tak na to soud bude koukat jinak, než kdyby to byl třeba pitbul.

asd1

Půlku nákladů těžko - její pes nebyl na vodítku, neměl košík, zdrhnul a napadl kolemjdoucí.

Druhý pes sice neměl košík, ale byl na vodítku. Bránil napadení pána, tj. odvracel útok cizího psa = nutná obrana.

Pokud nesouhlasila s polovinou nákladů, tak bych jí nedal jí nic, viz výše. "Šel mi po noze"

wukymohyb
hodnocení

1x

Z pohledu práva je důležité, jestli pes který přibehl útočil či ne.(z popisu situace ale vyznělo ,že neútočil)

Povinnost mít psa na vodítku není zákonem stanovena, jen může být upravena místní vyhláškou.Byl jsi v prostoru, kde taková platí? Ale i tak dle porušení takové vyhlášky nelze určit viníka. Bude záležet opravdu na tom, kdy útok nastal.

Tvůj pes nesmí bez napadení, napadnout jiného. Pokud víš, že to dělá, tak mu dej košík.

sebod*
hodnocení

1x

Tak vážení, tady citace tazatele : "tak tento pejsek přiběhl k nám. Snažil jsem se ho nohou odehnat, ale můj pes to vyhodnotil jako napadení a bránil mou osobu a pejska pokousal" . Takže jestli to bylo opravdu takto, tak je na vině tazatel a jeho pes. Volně pobíhající pes k nim jenom přiběhl, tazatel začal zuřivě kopat nohou a jeho pes se přidal. Nikde tady nečtu o tom, že by volně pobíhající pes napadl tazatele, či jeho psa. Navíc tazatel píše "pejsek", takže se asi jednalo o malé plemeno (jojo, také dokáží kousnout, ale nikoliv zakousnout člověka). Takže převedu-li toto napadení na napadení mezi lidi (;)), tak bylo použito NEPŘIMĚŘENÉ obrany. A asi došlo k špatně vyhodnocené situaci - NIKDE není napsáno, že malý pes opravdu ÚTOČIL. On jenom přiběhl do bezprostřední blízkosti. Tady selhali oba majitelé psů.

an*

*palec* Nemám už bodík pro Sebod, ale naprostý souhlas. Tím je vysvětleno vše.

fram

Sebod: Tedy vy neznáte psy ani z rychlíku, pardon:

1. Do přiběhnuvšího psa nebylo kopáno, byl jenom odháněn, odstrkován nohou a měl smůlu, že se odehnat nedal. Pakliže tazatel držel psí vodítko, nezbývala mu ruka, svého psa zná a ví, že si hrát nebude. Zřejmě jde o cvičené hlídací plemeno, možná obranář, jak je řečeno. Takže vyhodnotí situaci a - brání - a myslím, že se nerval. Zručnější pejskař dokáže roztrhnout peroucí se psy a drží je za flígr: "Čí je to pes?"

2. Zásadně nepleťte do psí situace jednání lidské. Majitel většího plemene preventivně CHRÁNIL malé. Necvičeného a zřejmě rozjíveného mazlíka (soudě podle jednání paničky). Nedal se odehnat a velký pes to celé pak vyhodnotil jako možné napadení pána. To je vše. Pes moc nepřemýšlí, maximálně umí, co ho naučili.

Tady je problém v tom, že se potkali dva rozdílné typy pejskařů (pes hlídač a pes společník).

sebod*

Fram. Jak majitel velkého psa preventivně CHRÁNIL psa malého? Jestliže mám velkého psa a ten je nezvladatelný a pána neposlechne, tak má mít košík. Tečka. Chodí tady po městě plno majitelů velkých psů, když jdeme kolem s jezevčíkem, tak dají povel, jejich pes si sedne a byť je na něm vidět, jak rád by si s jezevčíkem "pohrál", tak sedí a ani se nehne. To je vycvičený pes. Pes, který je na vodítku a jeho pán ho ani tak nezvládne, je špatně vycvičený pes *hi*. Z takovýhle keců, jako tady máš Ty, jsou potom právě ty pokousané děti. Ano, rodiče si mají dítě pohlídat. Naprostý souhlas. Ale pes, který se ožene po dítěti, má mít opět daleko lepší výcvik a do doby, než poslechne, má mít košík. A ještě jinak, takovým amatérům velký pes do ruky vůbec nepatří.

A máš pravdu, viděla jsem psa leda tak z rychlíku *haha*

fram

Sebod: Takže velcí psi si mají před malými sedat na p..., jo? Ha Ha Ha. To akorát dobrá vůle majitelů, jezevčíci a pod. jsou známí cholerici, občas. Velký cvičený pes hlídá, brání...a poslouchá, to máte pravdu. Normální psi děti nekoušou proto, protože vědí, že se jedná o mládě. Nikoli, že jsou k tomu cvičení. Kecy si ušetřete raději vy, když se tedy nepovažujete za amatérku.

sebod*

fram. Ne, velký i malý pes si má na prdel sednout před svým pánem! Nezlob se na mě, ale jestliže pes na vodítku neposlechne pána, tak je někde chyba. V prvé řadě v páníčkovi a potom ve psovi. Prostě pes MUSÍ poslechnout.

Jo, s tou charakteristikou majitelů jezevčíků máš pravdu. Zrovna tak je to s velkými nezvladatelnými psy. Většinou je má nějaký arogantní namachrovanec, co si neporadí ani sám se sebou. Čest vyjímkám.

Sebod, vím se stoprocentní jistotou, že můj pes by dítě nepokousal. Ale vůbec nevím jestli by se neporval s jiným psem. A proto ho mám na vodítku. Kdybych měla podezření, že by můj pes mohl zaútočit na dítě, tak já jsem člověk a ne pes a proto zabráním jakémukoliv přístupu dítěte k mému psu. Přece nejsem tak pitomá abych čuměla jak k němu běží dítě které by ho chtělo hladit, když vím, že můj pes děti nesnáší. Ale dneska jsou lidi tak strašně blbí, že bych tomu snad i uvěřila. A co ta maminka? Ta klidně nechá své dítě běžet k cizímu psovi? No tohle bych teda já nikdy nedopustila. Blbost lidí je bezmezná. Psa mám na vodítku, protože chci ochránit i toho psa. Může vlítnout i do silnice, nebo někomu pod kolo. Přece nejsem na tom světě jenom já a můj pes! Hergot já jsem tak naštvaná, protože se s tímhle setkávám při každé vycházce mezi ty blbé lidi co si myslí že jsou na té stezce úplně sami a že jim to všechno patří. Jsou bezohlední a pak skučí a stěžují si. Nevím jakým způsobem odháněl toho pejska tazatel, ale mně se několikrát stalo, že jsem raději rychle vzala toho svého do náruče, než bych dopustila aby se něco stalo. Psi se mohou chvilku oňuchávat a najednou se to zvrtne a je pozdě. Nesnáším ty kecy že se někoho pejsek chce seznamovat. A co když se ten můj zrovna seznamovat nebude chtít? Je to můj pes, a já jsem za něj zodpovědná. A jsem člověk a já musím předvídat. A když to nezvládám, tak mi pes do ruky nepatří a hotovo.

sebod*

Suzy. Nikdy neříkej nikdy. Měli jsme takovou pouliční směsku, ten pes si nechal všechno líbit. Opravdu všechno. Děti miloval. Jednou se ale ohnal po malém dítěti. Pravda je, že to nikdo neviděl. Nevěděli jsme co se stalo. Ten kluk byl malý sadista ;). Pes ho stisknul a odešel od něho pryč.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. An, nějak vám nerozumím. Jak můžete napsat: Její pes měl být na vodítku, ten Váš zase měl mít košík. Příště to nemusí být volně pobíhající pes, může to být dítě, které nečekaně přiběhne a natáhne ruku...Tazatel podle vás musí mít psa na vodítku a s náhubkem. A nemusí mít náhodou kolem psa na vodítku a s náhubkem ještě ocelovou klec? Třeba na kolečkách? Evidentně nevíte o psech vůbec nic a ani neznáte městskou vyhlášku.

Pane tazateli, vy jste se ničeho nedopustil. Jste evidentně ukázněný občan, který dodržuje vyhlášku, ikdyž z hlediska života psa zhovadilou. Tato vyhláška nařizuje mít psa - všude jinde, než na místech pro volné pobíhání psů určených - na vodítku. V případě jízdy dopravním prostředkem pak i s náhubkem. Toť vše.

Pokud paní nemá svého psa vychovaného a pustí ho NA psa na vodítku - tady je agresorem přiběhnuvší pes, nemůže to skončit jinak, než rvačkou. A to bez ohledu na velikost a plemena psů. Každý pejskař ví, nebo by vědět měl, že pokud vstoupí jakýkoliv pes do osobního prostoru jiného psa, nota bene ještě přivázaného na špagátě (v tom ta zhovadilost vyhlášky), přivázaný pes si svůj prostor, ve kterém mu jde o život, musí bránit. Tak mu velí pud sebezáchovy. Brání si svůj život, ne páníčka, jak se domnívá tazatel. Je to úplně jednoduché a naprosto jednoznačné. Paní by měla zaplatit vám, za napadení vašeho psa. Ida

doplněno 17.05.17 12:17:

Adelck, (všimněte si, že vám vykám), mnou uvedené 2 body platí na celém území naší republiky. Jednotlivé obce si ještě doplňují svou vyhláškou další příkazy. Jen Praha je trochu benevolentnější.

wukymohyb

Ten dotaz jsi psala ty, že víš, kde bydlí a jaká vyhláška platí u něj v obci? *ee*

doplněno 17.05.17 12:28:

Na internetu tykám, až tě potkám osobně ,tak ti budu vykat.

A znova opakuji, že omezení ohledně vodítka je pouze na úvážení obce a těch je u nás 6258.

A spousty těch obcí nemá toto upraveno, protože to nepotřebují.

hodnocení

0x

Baba měla mít psa na vodítku, že jsou lidi debilní a neustále mají potřebu své psy při procházkách vypouštět na volno je další věc. Nedal bych jí ani floka a ještě na místě toho incidentu bych jí seřval, jak malého haranta. Natrhnout prdel měl váš pes jí.

an*
hodnocení

0x

Idanova, také Vás zdravím a vysvětlím Vám to. Povinností každého majitele je, mít psa zabezpečeného tak, aby nikoho neohrozil. Pes který není přátelský a je schopen kousnout jiného by ven měl chodit jen s košíkem. Není to podle žádné vyhlášky, mělo by to být normální slušné chování každého z majitelů psů. Můj pes je velmi přátelský s každým jiným by si chtěl hrát, nebo se aspoň přátelsky očichat. Proto ho vodím na veřejných prostranstvích jen na vodítku. Nechci riskovat, že ho jiný pes pokouše. I když u nás se tento nepsaný zákon opravdu dodržuje, nebezpeční psi košík na vycházce nosí. Volně vyběhat se mohou na loukách za městem.

Co se týká dětí, vidím to dnes a denně. Dítě přiběhne a chce si psa pohladit. To si ale každý pes může vyložit jinak, proto ten u kterého je riziko že by mohl kousnout má mít preventivně košík.

Často slyším i maminy jak dítě nabádají: běž a pohlaď si ho. Vysvětluji horem dolem, že můj sice nekousne, ale jiný by mohl. Je to marné, zřejmě nevědí o psech vůbec nic.

Pes který už pokousal jiného psa a nic se mu nestalo, klidně příště kousne i to dítě. Pak chcete rodičům vysvětlovat, že vyhláška košík nenařizuje? To už by bylo trochu pozdě. Na to má každý myslet předem.

I kovovým košíkem dokáže pes těžce zranit nebo i zabít. Diskuze na téma košík ano nebo ne by byla nekonečná. Jsou případy, kdy je lepší, když pes košík nemá.

an*

Souhlasím, ale diskuze na téma výchova by byla vhodná. Žádný pes se nenarodí jako mrzutý kousavý vztekloun. Hlídat si zahradu, nebo na vycházce nepoznat z postoje druhého psa jaké má úmysly, to je rozdíl.

idanova*

Zdravím. An, vy se mýlíte. Co jste se tu všichni pomátli, s tou agresí a tím košíkem? Viděla jste někdy, jak dokáže košík urvat malému dítěti ret až k nosu, když pejsek s košíkem dítě vítá a radostně hodí hlavou? A proč by měl mít tazatelův pes košík? Kdyby byl opravdu agresivní, tak by ze psa té paní zbylo během pár vteřin jen pár krvavých cárů. Takhle mu jen ridžbek vysvětlil, ať neotravuje. A i kdyby nakrásně agresivní byl, v jeho osobním prostoru nemá nikdo co dělat. Ani to dítě. A jen tak mimochodem, žádný pes, pokud není přivázaný na vodítku a má svobodu pohybu, nikdy dítě nekousne. (Vyjma psů týraných a zkažených člověkem). Pokud se s tím dítětem nechce setkat, sám odejde. Naše akita, když jí i cizímu dítěti já dovolím setkání (je to můj pes, ne maminka dítěte, ale já rozhoduju) a dítě klopýtne a padá, tak se pod něj naše čubina ještě naroluje, aby dítě spadlo do měkkého. Takto se chová pes svobodně, nestresován košíkem a vodítkem k lidskému mláděti. Když je na vodítku, musí se bránit. Bránit! To není útok! Útok je to od toho, kdo leze do jeho osobního prostoru. A copak dítě nemá maminku? Taky ho pustí na dálnici plnou aut? Díťátko, jdi si pohladit autíčko...A pes, který pokousal psa a nic se mu nestane, příště pokouše dítě? Omlouvám se, ale větší hovadinu jsem v životě neslyšela. Je nutné mít na mysli, že pes uvažuje jako pes, a vy psu vnucujete chování lidí a preventivně od něj toto pokřivené lidské chování čekáte. Babka psa vychovala tak, že může chodit otravovat, koho se mu zlíbí, vůbec nad ním nemá kontrolu a pes bez vodítka, bez "vašeho" košíku, jde otravovat psa, který jde poklidně se svým páníčkem a ještě k tomu na vodítku. Zamyslete se, kde je opravdu problém. V chování tazatele a jeho ridžbeka rozhodně ne. Ida

martinaa*
hodnocení

0x

Nedala bych jí ani korunu s odvoláním na MP a PČR. Myslím, že baba soudem jen vyhrožuje...

Blbý na tom je, že Váš pes neměl košík... sice jste ho měl na vodítku, ale jak zde zaznělo, příště může kolem běžet dítě, které těžko bude vědět, že pes je agresivní a bude bránit. Preventivně všude košík s sebou.

fram
hodnocení

0x

Jó, to znám. Natržené ucho normoš :). Náš foxík se pral velmi rád, blízkost páníčka chuť umocňovala a také rád "bránil", dokonce i při pošťuchování doma v legraci zjednával pořádek (rozhádaná smečka nic neuloví, že). Paní se to rozleželo, takové znám také. Jednáte správně, nabídku 50% měla přijmout, byla to od vás omluva. Její pes si pro to kousnutí přiběhl, váš byl ovládaný. Pes je prostě pes, když na to přijde, tak se popere.

72mona3*
hodnocení

0x

Mě by třeba ještě zajímalo, jak se choval ten malý pes, co přiběhl. Protože to je jediná informace, kterou máme. Přiběhl a... štěkal, dorážel za účelem kousnutí, jen se chtěl seznámit? Pokud nebyl útočníkem, ale jen dotěrným chlupáčem, tak bych řešila situaci jinak. Rozhodně bych neodstrkovala pobíhajícího nevychovance, ale zajistila bych toho svého, zvlášť, když reaguje kousnutím. Pokud byl malý útočný, pak to dopadlo tak jak mělo. M.

doplněno 18.05.17 19:19:

fram - Já se nepřu, jen uvádím řešení, které mě napadlo. Efektivnější, než odhánět hbitého otravu. Žádný člověk nemá rychlejší reakce než malý pes. Vy neumíte zajistit svého psa, aby se nemohl zakousnout do něčeho, co poskakuje dole? Stačí mu udržet hlavu nahoře buď tahem za obojek, nebo uchopením hlavy psa a přitisknutím k sobě. Lze to.

Ale nikdo z nás tam nebyl a ani nemohu tvrdit, že já bych to řešila jinak. Jen nabízím jiný úhel pohledu.

fram

Majitel svého psa zajišťoval, píše, že uhýbal. Jak víc mohl psa na vodítku zajistit? Dorážení je provokování (u psů). Nikdy nevíte, co z toho bude, psi se zkoumají navzájem. Pes cvičený na hlídání ke hrám pouštěný nebývá, rigeback může mít až 70cm v kohoutku, povahou je spíš jako pracant - ovčák. MJ. Stačí šlápnout... Tak co jiného s nimi než bránit kontaktu?

Já když jdu na procházku se svými psy a mám je na vodítku, nemám ráda, když ke mně běží psi bez vodítka. A vůbec je nebudu hodnotit a rozlišovat, jestli si chtějí hrát nebo jdou provokovat. Máme v okolí hodně psů, které znám, ale nechovám k nim bezmeznou důvěru. Taky nenechávám mé psy, aby se na ulici seznamovali s jinými. Mám fenku a psa, kteří se snáší, ale s jinými zrovna nemusí...

dono*
hodnocení

0x

pejsan musí byt na vodítku a majitel musí byt vybaven obalem na zběr extrementu v počtu dvou kusu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]