Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cena bio vajec

Od: samurraj® odpovědí: 46 změna:

Ahoj, před nedávnem jsem postavil kurník a pořídil si 6 slepiček pouze pro svojí (rodinnou) potřebu. Denně je tak 4 - 5 vajec, což v pohodě pokryje naší spotřebu. Ovšem jsou přebytky a tak je prodáváme. Vejce jsou samozřejmě bio, protože slepice se normálně pasou na trávě, poli, dostávají čistou vodu, pšenici apod.

U manželky v práci chtěly ženské vejce, tak jsem řekl OK, když budou přebytky, můžeme jim něco nechat. Prodal jsem jim je za 3Kč, což jsem považoval tak nějak za normální cenu. Pak jsem jednou zabrosil na stránky nějakých e-shopů, kde prodávali bio vejce a ty ceny mi vyrazili dech. 10ks i za 90kč, normálně třeba za 70 nebo i 60Kč. Takže se ptám, kolik korun za vejce byste brali jako adekvátní?

46 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Cena bio vajec 60-70,-Kč je bohužel normální.

Ty ovšem neprodáváš bio vejce, ale vejce z domácího chovu. O "bio" nemůže být vůbec řeči, protože tvé slípky nemají prověřenou bio stravu ani nežijí v bio prostředí. Cena tvých domácích vajec na úrovni 3,-Kč/ks je naprosto v pohodě.

vejce

satam*palec* Přesně tohle jsem chtěla napsat. Na BIO vejce v domácím chovu nikdy nedosáhnete. To byste musel mít i své vlastní " BIO " pole a na něm pěstovat obilí , líhnout si "BIO kuřata " nebo je nakupovat ve speciálních líhních, atd. Vy máte obyčejné hybridní nosnice. Celoročně prodávám vejce z podobného domácího chovu za 3,50 Kč.

doplněno 07.05.17 18:55:

sebod - z pole jsou odebírány vzorky (alespoň 2 x do sklizně), cokoliv koupíte, tak na to musíte mít certifikát, že jste nakoupila od "Bio prodejce", včetně sadby, kuřata mají rodokmen. Nemůžete si zasít své obilí z loňské sklizně. Certifikát musíte mít i na veškeré krmivo, včetně podestýlky pro slepice. I sláma na podestílku musí mít papír. Je to všechno šaškárna, ale bohužel zavedená.

Jen by mě zajímalo, kde se vlastně dá udělat cokoliv opravdu bio. I když budu mít pole, kde budu vše pěstovat opravdu bez jakéhokoliv chemie, stejně se neubráním spadu čehokoliv , co třeba přilítne z vedlejší vesnice, kde místní kolchozníci práškují až se hory zelenají. V tu chvíli je veškeré bio v (|).
Takže asi tak.

A to je přesně důvod, proč nekupuji BIO potravimy, protože se prakticky vždy jedná o předražené běžné potraviny těžko prokazatelného původu.

hodnocení

S tím naprosto souhlasím

sebod*

vejce. BIO pole, prosím, vypadá jak? To je někde na Měsíci? Bio kuře - to samé .

lidus*

Přesně Sebod, celé BIO je jen tahání víc peněz z peněženek těch co tomu věří. Můj tchán starý agronom vždy říkal, nepohnojíš, nepostříkáš, nenaroste a nemáš výnos. Všeho s mírou. Prostě u vajec z domácího chovu máte jistotu, že jsou čerstvá a ne měsíc stará.

Liduš, taky nemáte, klidně mohla ležet 14 dní v chladnu a čekat na svéhpo kupce. Kromě toho nemají veterinární prohlídku, takže ani náhodou nevíte co je uvnitř.

Tím neříkám, že jsou špatná, naopak, a i já je běžně od jedné dobré známé kupuji.

hodnocení

Souhlas Liduš

hodnocení

Přesně sebod, naprosto souhlasím. Možná, že můj příspěvek vypadá, jako že jsem nějaký BIO magor, ale já se ptal, protože mě překvapila právě ta cena oněch zmíněných "BIO" vajec 90Kč za 10 kousků. A podle mého je naprostá sposťárna je prodávat takto draho oproti normálním vejcím někde ze statku. Proto říkám, že BIO je hovadina.

To je jak u blbejch na půdě.
Tedy, nevidím do toho a snad ani vidět nechci. Chápu, že v dnešní době musí být na vše papír s kulatým razítkem. Radši dva papíry.
Nemůžu používat svoje svoje obilí, který pěstuji dle bio. Musím si ho koupit? Od koho? Ten, kdo ho může prodávat, ho pěstuje na Měsíci, aby bylo bio?
Velebnosti...
hodnocení

To by mě zajímalo, jaký je rozdíl mezi (podle vás) mým neBIO prostředím a mezi BIO prostředím *smich*

Asi takový, že BIO prostředí lze vytvořit tak v laboratoři. V běžném prostředí jsou vždy nějaké škodliviny a není jich málo, takže teoreticky nemůže být BIO. Otázka je, kde jsou ty "BIO" hranice*smich*

mikex

Lidi, vy jste fakt zaslepení ... nejde jenom o vajíčka, ale testy ostatních potravin ukazují (akreditované laboratoře), že potraviny, zelenina, čaje obsahují třeba 100x méně chemikálií (např. pesticidů) než konvenče pěstované plodiny. To je Fakt! Před rokem jsem hledal celý den a našel na internetu cca. 5 testů (často pod záštitou státních laboratoří) a tato vlastnost se u biopotravin prokázala u cca. 99% vzorků.
Tj. 100x méně a 99 % lze už chápat jako jistou hranici - já jsem s tímto výsledkem spokojen *smich*

Jeden příklad např. zde:
dtest.cz/...
billa.cz/...

" V čajích jsme zjišťovali možnou přítomnost celkem tří stovek pesticidů. Nalezli jsme rezidua 21 z nich, pětice zelených čajů jich obsahovala přes deset. Navíc se ukázalo, že ve dvou případech se neměly dané výrobky vůbec dostat na trh kvůli prokazatelně nadlimitnímu obsahu jednoho z nich - acetamidpridu."
Jeden čaj byl Bio - a jako jediný neměl žádné měřitelné rezidua pesticidů - náhoda? Ne ne, hledal jsem i další testy - už je bohužel nemám.

A pokud nevěříte co se v potravinářství dnes děje, tak doporučuji
uloz.to/...
nebo
katalog.mendelu.cz/...

Garantuji Vám, že po po shlédnutí a přečtení už nebudete chtít Lososa z Norska nebo Kuře za 59,90 ze supermarketu. Lidi přemýšlejte trochu, BIO není špatná věc. Jen je staršně jednoduché podvádět, proto BIO používásystém cerifikátů, který se zdá zbytečný,ale není tomu tak.

pohanka*
hodnocení

1x

4,50 - 5,50

Jinak salmonelou jsou prý více ohrožena vejce z domácího chovu.

Pokud se chovatel dobře stará o slípky /mytí pítek, kastrůlků/, mají dostatečně velký výběh a nejsou v blátě, tak si myslím, že je to hoax. Slepice ve velkodrůbežárně jsou chudáci, týrané, je to koncentrák pro ně. Jak se slípka zcela změní, když vyřazené kusy z velko, koupí drobný chovatel. Opeří, zčervená, nožky zežloutnou, nabere hmotu, a ještě dobrý rok je schopna snášet vejce.

rv*

Drůbežárna je z pohledu člověka koncentrák, ale z hlediska slepice to tak být nemusí. Kdyby se slepicím nedařilo, neměly by v drůbežárně tak vysokou snůšku. Slepice mám a takové snůšky nedosáhnu, protože slepice nedostávají optimální stravu, ale všechno možné. Nemají ani optimální klima - v létě jim je vedro, v zimě mrznou. A samozřejmě je napadají všemožní paraziti. A přebytečná "bio" vejce necháváme po 3 Kč.

eulalie*
hodnocení

1x

Dobrý den. Také beru vajíčka z domácího chovu od sousedů. Zahradu mají v maximálním pořádku, jsou to dobří hospodáři, i slepičky mají v kurníku čisto. Vajíčka mám za 3 Kč. Takže je to asi běžná cena mezi drobnými chovateli. A k té bio produkci asi toto. Například zvířata chovaná bio snad ani nesmějí být léčená antibiotiky, když jsou nemocná... a jak chcete například chudině krávě vyléčit bolestivý zánět vemene? Podle mě je bio v dnešní době jen předražená móda, za kterou jsou někteří lidé ochotni dát majlant, a myslí si, jak mají fajn stravu. Když občas vlezu do nějakého obchodu s biovýrobky, ihned se odtamtud vypotácím, neboť z těch cen mi až zrak přechází. Jeden malilinkatý koláček o průměru asi 5 cm tam stál 23 Kč a jedna zákaznice si jich brala hned 6, asi navečer pro rodinu. Ještě že umím péct...

hodnocení

Ano, bio je předražená blbost, přesně, jak říkáte a já s tím souhlasím. Nejsem zastánce toho, aby se všude cpala chemie, to ani náhodou, raději jdu přírodní cestou. Snažím se nekupovat potraviny přemnožené Éčkama, barvivy a dochucovači, zvýrazňovači...ale tyhle BIO komeide, kdy na vše musí být papír, razítko a bla bla bla to je k nevíře.

hodnocení

1x

Tak od té doby uplynul čas a já mám nyní své 4 slepičky. Moje královny. ;) Nemám asi Bio vajíčka, ale mám je krásná, žluťoučké žloutky a jsou chutná. Slepičkám ovšem kupuji to nejlepší. Zrní, kukuřici, tu směs pro nosnice, šrot pšeničný a kukuřičný, slunečnicová semínka a dávám jim zbytky z vlastní kuchyně, tudíž všechno doma vařené a pečené, nedávám v žádném případě nic nahnilého, nebo plesnivého. Slepičky pilně snáší a pouštím je do zahrady. Vajíčka teda neprodávám, ale občas podaruji kamarádku, když jich mám hodně. Kurník jim každé ráno vyklidím od hovínek, takže jsou neustále držené v čistotě. Myslím si, že bych klidně mohla chtít za jedno vajíčko 4 koruny, protože vajíčka jsou velká, žádná prťavá. Takže pokud si je někdo jistý, že jsou jeho slepičky v pořádku a vzhledem k ceně potravy, kterou jim člověk musí kupovat, je to adekvátní cena.

hodnocení

Tak dvě odpovědi a zatím mi nikdo neodpověděl na to, na co jsem se ptal...

rv*

"A přebytečná "bio" vejce necháváme po 3 Kč."
Protože se nám to zdá přiměřené. Kdo kupuje za víc, tak platí ne za kvalitnější vejce, ale za něco jiného (třeba za pocit, že jsou vejce od veselejších slepiček, nebo že slepičky nejedly granule, ale červíky a zbytky z kuchyně)

Já bych je klidně koupila za 3 Kč až 4Kč. Za tolik je totiž kupuji. 4Kč když jsou opravdu velká. Ještě jsem nikdy neonemocněla ničím. Kupuji je ve statku, kam si jezdím i pro čerstvé mléko, které je naprostou špičkou. 13 korun litr vynikajícího mléka se smetanou.

pohanka*

Samurraj v 9.12: Tak pokud je Tvoje otázka jako poslední věta v zadání, tak moje odpověď je na prvním řádku mé 1. odpovědi.

Jinak jsem otázku zřejmě nepochopila.

hodnocení

0x

Babi taky prodává za 3,-, ale ona je vajcová, dost jich sní a občas si vezme mamka, já, ségra, něco sousedce za zbytky, něco kolegyni do práce jen tak, moc se toho neprodá :)

lidus*
hodnocení

0x

Naše BIO vejce, rozdám přátelům nebo cizím prodám za 2-3 kč/kus. Obyčejně chci aby mi odběratelé nechávali staré pečivo a skořápky, vraceli mi krabičky na vejce.

Ne, v žádném případě na tom nevydělám ale já mám radost, že oni mají radost.

hodnocení

0x

Tady odpovídá někdo strašně sprostě. Nevadí mi to osobně, ale je to evidentně psané člověkem který sem chodí pod jiným jménem a kterého zřejmě všichni známe a vůbec bychom to do něho neřekli. Ta osoba musí být strašně nízká a ubohá, když se sníží k tak sprostému a zbytečnému napadání lidí.

Jinak já jsem psala o vejcích domácích, neřešila jsem otázku Bio, protože tomu nevěřím a považuji to pouze za marketingový tah. Tudíž jsem si ani neuvědomila, že "samuraj" označuje svá vajíčka jako "bio vejce" a asi si to myslí. Podle mne to jsou vajíčka domácí, a to mi stačí k tomu, abych si za ně připlatila. Ale 7, nebo 8 korun bych teda nedala. A to ani kdyby mi někdo vehementně dokazoval, že opravdu bio jsou. Pro mne to není směrodatné.

doplněno 07.05.17 12:51:

Liduš a víš že já na něho nejsem vůbec zvědavá? Je to evidentně chudák, nemá smysl se s ním "mazat". Stalo by se možná jenom to, že bychom všichni údivem otevřeli pusu a on by sem přestal chodit. A mně jeho přítomnost vůbec nevadí. Tak ahoj, stejně už je všechno smazané. Jak jsem napsala výše, měl "život jepičí". :)

lidus*

Suzy, v takovém případě bych byla vděčná syslům kdyby tohoto člověka zveřejnili, kazí prostředí poradny.

hodnocení

Jen tak pro upřesnění BIO je kravina jak mraky. Nic není v dnešní době BIO (i když je to hezká představa.)

Zemědělská výroba čistá a bez škodlivin je samosebou možná. Ale byla by to laboratorní čistá chemie. A to by se asi nelíbilo těm alternativním biomatkám, které tyhle kraviny vyhledávají a asi ani manželům, kteří je živí a ty kraviny zatím tolerují. Protože potom by ceny byly ještě o řád vyšší.

hodnocení

0x

Take kupuji domaci vejce za 3 Kc,nemusim bio,staci ze jsou vejce od "stastnych slepicek" ktere vedi jak vypada trava ,prohani se po louce a vidi slunicko (kdyz je).

pb®
hodnocení

0x

Já bych vám přála vidět, z jakého chovu pochází vejce, co tchán prodává jako domácí za 4-5Kč. Slepice se krmí jen a pouze zbytky z hospody, většinou plesnivými a zkysanými, žijí zavřené ve voliérách, které se NIKDY neuklízí a nekydají. Když slepice chcípne a že úbytek je velký, nechá se na místě, až se rozloží, nebo se o ní postarají kolegyně. Sluneční paprsky slepice neznají, protože mají nad sebou další voliéry s králíky a holuby. Vejce jsou neuvěřitelně posraná (protože slepice v bahně, vlastních hovnech a v mastnotě ze zbytků), takže než se jdou prodat vejce na trh, tak je tchán namočí a umyje, čímž smyje ochrannou vrstvu a sníží trvanlivost. A když se neprodají jeden týden, tak se to zkusí, druhý, třetí... Jo kupte si vejce z domácího chovu, pokud neznáte chovatele a nebyli jste u něj na zahradě, nemáte žádnou jistotu, že se slepice mají líp, než v těch nenáviděných klecích ve slepičárnách.

danys*
To máte v rodině pěkného exota. :-D Ale třeba mu to přijde normální

Viděl jste někdy vesnici? Samá exotika ..

hodnocení

Zbytky ze školky slepicím dávám také. Na tom není absolutně nic divného, ovšem pokud jim dává plesnivé jídlo, tak to je samozřejmě průser. To, že nekydá slepicím je samozřejmě také špatně. Vše je o člověku. Tak to moje slepičky jsou šťastnými tvory :) Mám je hezky ochočené a kdykoliv k nim přijdu, tak si sedaj na zem a chtěj hladit, to člověka vždycky potěší. A momentálně jedou na plný výkon. Tzn. 6 slepic = 5 - 6 vajec denně.

stir*

Dobrý den. Máte kohouta?

rv*

Někdo si myslí, že chtěj hladit a ony zatím chtějí něco úplně jiného, co jim dá jen kohout.

Obávám se, že si nesedají proto, že by chtěly pohladit...

hodnocení

0x

Tak nastesti znam tu pani i ty slepicky z louky.

hodnocení

0x

Chtít za svoje,,bio,,vejce můžete co chcete,otázka je,zda budete mít zájemce.My bereme taky domácí vejce,slípky jsou celý den na poli,baští zrní,chleba,kukuřici...a máme je za 3,-a od další paní za stejných podmínek rovněž za 3,- a někdy za výjimečně velké až obal nejde skoro zavřít za 3,50,-tak asi tak.

hodnocení

No vidíte, tak to máme stejné.

hodnocení

0x

mikex: A kdo z nás dvou má pravdu? dtest.cz/...

paw*
hodnocení

0x

Nasi prodávají za 2,5 nebo 3 kč. Jsou to vejde ze dovra, neb bio to asi zcela nebude. týdně tak 80-90 vajec, jak kdy.

petraprochorovk
hodnocení

0x

Považoval jsi to správně za normální cenu. Od známé beru vajíčka za 3-4 Kč za kus. Samo mužeš prodavat ženským v praci za 6-7, nebo s vyraženým dechem za 9 :), ale bude tě to těšit?

kozlik
hodnocení

0x

Já jsem kdysi prodával přebytly vajec od svých slepic z domácího chovu za 2,50 Kč, pak jsem cenu zvýšil na 3 Kč a přemýšlel jsem jestli to není příliš. Vejce jsou samozřejmě netříděná podle velikosti. Tato diskuze mne ale ujišťuje, že těch 3 Kč je asi normální běžná cena pro vejce z domácího chovu slepic.

byhyz
hodnocení

0x

Bio neznamená, že se nemohou používat nějaké postřiky. Je seznam povolených přírodních postřiků.

Dále používání zakázaných látek v bio zemědělství je krátkozraké, protože dříve či později se na to přijde. Rozbory bio výrobků se dělají často a dělají si je zajisté i odběratelé surovin. To platí u nás.

Je jasné, že třeba v Číně je všechno jinak.

postl
hodnocení

0x

slepice žijí volně, sezobou co jim přirozenost velí ale jejich vejce nejsou "BIO" protože si nepřečetly předpisy připitomělých biogéniů ... uff

inu, debilita se dá jen těžko rozchodit - problém totiž není v nohách

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]