Dobrý den, můj psík měl klíště , bylo hrozně malinké , u vytahování mu tam zůstala hlavička, nedaří se to vytáhnout jen z toho teče krev a bolí ho to při vytahování. Mám nejlépe zajít k veterináři nebo to tam mám nechat? Prej nevadí když hlavičku nechám chvíli tak aby vznikl strup a pak se to vyrýpne. Prosím poraďte nechci to zanedbat. Děkuju.
K vytažení klíštěte u kočky, nebo psa užívám toto zakoupené "udělátko"( viz foto ). Klíště nevytáčím, jen podeberu a živé jej vytáhnu. Nikdy nebyl problém.
doplněno 06.05.17 11:18:
Sada plastových vidliček -koupena v lékárně.
doplněno 06.05.17 11:21:
Dle mého názoru - vhodnější než jiné ( pinzety a různá vytahovátka, která lze koupit, protože přetržení klíštěte téměř vůbec nehrozí, pokud je správně "podebráno" ).
Hlavičku s kusadly nechejte. Udělá se stroupek a ten pak vyrýpnete, pokud nevypadne sám. Klíšťat budete, za život pejska, vytahovat hodně, nemá cenu to nějak zvláště prožívat. Je mnoho názorů a zkušeností, jak se klíšťatům vyhnout a pak jak, když je potřeba, je vytáhnout. Vpodstatě je to úplně jedno jak. Co nejrychleji pryč s ním. Jinak klíště do ranky vyzvrací obsah žaludku i s viry a bakteriemi + pes to prožívá jako operaci mozku. Co nejméně stresovat! Moje zkušenost!
lauaa
Nestresuje, jen se mi tohle nikdy ještě nestalo vždycky ho vytáhnu v pohodě ale bylo moc male. Zkušenosti se psama mám už dlouhodobou ale učený z nebe nespadl. Pinzetu na klíšťata mám taky.
Moped, já, místo pinzety celý život používám elektrikářského krokodýlka. Ten má vpředu takový jako výřez do V. Takže klíště neucvakne. V posledních letech je ale problém vůbec klíště uchopit. Psina se brání, jako bych jí rvala hlavu.
Před časem jsem poslouchal rady na téma klíště a lékařka tvrdila, že utržená hlavička není nijak nebezpečná, neboť infekci má klíště v těle a nikoliv v hlavičce, která po čase zaschne a lze ji odtrhnout.
fram
To bude pravda. Možná předesinfikovat jodisolem, hlavička časem uschne a vypadne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.