Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cvičitel Pardubicko

Od: lucky* odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

s pejskem chodíme na základní kurz poslušnosti. Máme za sebou asi pátou lekci z dvanácti, většinu cviků dáváme, někdy to jde a někdy to chce trochu víc tréninku doma. Ale už podruhé mi cvičitel řekl, že na svého psa nemám a že mu mám pořídit ostnáč. A když pak přijdem další hodinu, tak že je všechno OK, o ostnáči ani slovo. Jasně, pejsek má něco málo přes 30 kilo, tak se trochu zapotím, abych ho při asocializaci s jiným psem stáhla k sobě (nikdy se ode mě nevzdálil na víc než půl metru, než jsem ho stáhla). Ale proto mu přece nebudu do krku zabodávat ostny, dost na tom, že ho na tréninku občas (ne moc, ale bohužel se stane) přiškrtím stahovákem. Trenér nám jednou předváděl na svém psovi, jak mám škubnout stahovákem, aby "pochopil" a ten jeho chudák (těžší než můj pes), jak to nečekal, se málem převrátil na záda. Nemyslím, že bych byla přecitlivělá, ale takové "trhání" už považuju za týrání.

Jaký je Váš názor?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Víte, nikdy nestačí to, co se cvičí na kurzu. Vždycky se musí pracovat i doma. 1) To s tím "ostnáčem" chápejte tak, že pejsek doma má klid, nejsou tam jiní psi (ani feny), ani jiní lidé, ani cizí neprozkoumané pachy = rušivé elementy. Takže to, co natrénujete doma, pak jde na kurzu líp. Jste při těchto cvicích víc sžití (protože máte nátrénováno, vy jako člověk si víc věříte a pes to perfektně vycítí) a komunikujete - ne jen slovem a tónem, ale očima, gesty, výrazem v obličeji, narovnáním těla ... to všechno vy "vysíláte" a pes to vnímá víc, než si myslíte. Při nových cvicích nejste tak sebejistá a i to pes perfektně vycítí a chová se "na ostnáč". Jakmile pak vy získáte jistotu, přenesete ji na svého psa a "ostnáče netřeba", pejsek dělá, co má a jak má. Ale není to v něm, ale ve vás. Jak s ním dokážete komunikovat, jak mu řeknete, co po něm chcete. 2) Myslím, že váš cvičitel není tyran, to by jeho pes tak silné škubnutí čekal. Ale protože je zvyklý na normální zacházení, překvapilo ho to. Navíc bude dobře vycvičen a škubání už asi i zapomněl. A trenér určitě přidal na síle, abyste líp pochopili účinek škubnutí. A to, že pes se netahá, to je pro něj impulz k protitahu = tahá ještě víc, ale má se škubnout (škubnutí je trest) a povolit a pes se zklidnit (a šlapat jak hodinky). Jsem ráda, když vidím, že někdo miluje psy. Oni si to zaslouží. Tak ať se vám spolu daří. Ida

doplněno 19.04.17 13:18:

Lucky, pokud uvažujete o přechodu jinám, zvolte raději Psí školičku, než Cvičák. Na cvičácích to bývá spíš jen cvičení poslušnosti, psí škola učí hlavně kominukaci mezi člověkem a psem a učení má přestávky, kdy pejskové nechodějí na vodítku, už vůbec ne se stahovákem a mají chvíle na proběhnutí se s celou smečkou. Já na psí školičku nedám dopustit. Nechtěla jsem vás zrazovat z cvičáku, máte zaplacených 15 lekcí... I když se vám to úplně nelíbí, získáváte zkušenosti a aspoň budete mít srovnání. Jaké máte plemeno a jak je pejsek starý?

lucky*
hodnocení

idanova, děkuji moc. Máme německého ovčáka, vlčka, 8 měsíců. Hned se po školičce podívám. Už jsem hledala i soukromého cvičitele, jestli by byla ta možnost, ale školička bude lepší. Cvičák až tak drahý nebyl, aby mi bylo líto peněz, klidně zaplatím mnohem víc, když budu vidět, že to pejskovi vyhovuje víc.

hodnocení

0x

Pokud je mezi majitelem a psem dobrý vztah, založený na přátelství a ne na krutosti a bázni, myslím, že ten ostnatý obojek je naprosto zbytečný. Pes se naučí poslouchat i bez něj, chce to jen trpělivost a čas. Nikdy bych ho na pejska nepoužila. Používají to asi jen lidé, které zdlouhavý výcvik psa nebaví a nezamlouvá se jim. Chtějí ukázat, že oni jsou páni tvorstva. Chtějí mít všechno hned, tak než učit a vysvětlovat, raději trhnou. Jak by jim asi bylo, kdyby měli na krku podobnou věc a někdo trhl? Ten cvičitel také není člověk na svém místě. Jeho pes se ničím neprovinil, nepotřeboval ten štulec, tak nechápu, proč ho najednou bezdůvodně popíchá na krku? Pes se stane k němu nedůvěřivým a to právem. Nebude totiž vědět, co od něj má čekat. A bude připravený spíš na to horší. Jaga.

vykuk*
hodnocení

0x

Dobrý den,

loni náš cvičitel nedoporučoval žádné škrtící obojky při výuce. Měli jsme normální obojky a při cvičení se pejsci pobízeli kousky (jako hranolky) točeňáku nebo párků, aby chodili u nohy a dělali základní cviky, včetně přivolání.

Ale jak ukazuje Milan Cesar, tak na procházky na nevychované psy vždy vezme stahovací úzké vodítko a po pár minutách ho poslouchají jako diví. Snad ty pořady moc nesestříhávají, že by vyhodily hodiny škrcení vzteklých psů.

Zkuste jiný kynologický klub nebo jinou skupinu tam u vás. Co člověk, to názor.

lucky*
hodnocení

Moc děkuji za Vaše názory. Jen doplním, že doma samozřejmě cvičíme na kurzu probírané povely. Abychom chodili na cvičák a pak celý týden nedělali nic, na to tam chodit nemusíme. Navíc nás je na pejska v domě víc, takže musíme poučit i zbytek rodiny. Moc rádi si také nacvičené povely vyzkoušíme i při procházkách. Naštěstí jsou v okolí moc hodní pejskaři, kteří nám pak pomůžou třeba s míjením se, které, přiznávám, pejskovi jde pomaleji, protože si chce s pejsky povídat. Sice jsme pak s dalším pejskařem hluší, ale šťastní, že se psi přátelí. Mám spíše pocit, že to tam pesana nebaví. Nevím, jestli je to tím, že cítí, že z cvičitele nemám dobrý pocit nebo že tam někteří psi jsou neukáznění a otravují celou hodinu, odmítají dělat i to, co už umí z domova. Zkusím se domluvit, jestli by nás nevzali na jiném cvičáku.

Ještě jednou Vám děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]