Nejste přihlášen/a.
Spadlo ze zdi staré hnízdo a je vidět že se tam usídlily nějaké larvy...co to může být?
Co se z toho vylíhne?
Dobrý den, odhaduji to na larvu drvopleně obecného. Zdravím!
No, on je to značný škůdce dřevin, tak navrhuji rychlou likvidaci.
Jo, já jednou viděla, jak kos s čímsi zápasí a ona to byla právě housenka drvopleně, málem se s ní udusil, než ji spolkl.
Já jen upřesním, že motýli nemají larvy a to ani denní ani noční, kam zmiňovaný drvopleň patří. Stádium motýla je vajíčko, housenka, kukla, imago.
Jofa, jen pro zajímavost a zpříjemnění dne: ba-bamail.com/...
Klikněte na každou housenku a dozvíte se, jaký z ní bude motýl.
Jestli neumíte anglicky, link-adresu zkopírujte do Gůgl překladače, a strejda Gůgl to přeloží celé.
Děkuji za podívanou. Ještě dodám, že našim motýlům jsem se věnoval 40 let, kdy na loukách bylo ještě na co se dívat. Dnes jsou jen zlomky přírody, kde ještě něco lze spatřit.
Sběr motýlů před 40 roky byl něco úplně jiného. Teď postádám na týchž tak snad polovičku druhů. Totáčové kyselé deště (m.j.) vyhubily živné rostliny. Zejména ohniváčky a modrásky postrádám, až na mne padá smutek.
Černobíle kostkovaný motýl býval úplně běžný, teď je vidět občas pixabay.com/...
...na týchž lokalitách..(vypadlo, pardon)
Máte úplnou pravdu, i když okáč bojínkový patří podle mého zjištění k nejhojnějším na letních loukách od Krkonoš po Pálavu.
Cituska: No to jsou ti co přežili a zbyli, ten ohniváček nahoře by mohl být celíkový ( lepidoptera.cz/... moc pěkný a u nás zmizel už před lety, protože zřejmě z nižších poloh zmizela živná rostlina celík. Modrásek černoskvrný ( lepidoptera.cz/... má housenku v určitém stadiu v mraveništi, u nás byl a je po něm veta.
Modrásků i ohniváčků bylo po 5-6 druzích, to se redukovalo více než na polovinu, jak já to pozoruji. Takový plíživý úbytek pestrosti přírody, smutné.
Zdravím, fotky jsou báječné. Vyfotit lišaje lipového - paráda.
U těch odkazů měl být obrázek, no nepovedlo se.
Fram...u těch odkazů jsem ty obrázky našla...ona se tam vloudila chyba při psaní ...závorka je na řádku černá a ne barevná jako text a jak jsem si to sloučila dohromady a správně zadala do vyhledávače ...už jsem našla oba odkazy.Děkuji za ně...co já se vždy nahledám než si najdu toho či onoho motýla. lišaje nebo housenku.Nakonec to šoupnu sem do Poraďte.cz a mám vyřešeno.
Přeji vám ať letos nějaké z těch motýlků co ubylo zase objevíte.
Jofa... děkuji...no to je přehlídka modrásků...Dřív to také na loukách krásně barevně poletovalo ...teď jich tak moc není..ale i ti zbývající mi dělají radost.
Jofa: Joukla mám také, už cca těch 40 let (stál 300Kč, od staršího pána). Ty změny v přírodě zřejmě právě praští do očí ty, kdo se něčím víc zabývali nebo něco sbírali (brouky, motýly). Modrásci a ohniváčci jsou sladcí. Snad každý rok nějaký motýlí druh ubyde, nebo "zvzácní". Jásám, když se něco po letech znova objeví (u nás bělopásek topolový, zřejmě ho vyštval dětský tábor z původních míst a 1 kus přilétl). Zážitek. Mimo: Kopr býval vysetý specielně pro otákárka f., opravdu 1 rok se půvabné housenky popásly....
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.