Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výmarský ohař a dítě

Od: sb odpovědí: 22 změna:

Dobrý den,

S přítelem, roční dcerou a sedmi letou fenou Bárou žijeme v rodinném domě.
Přítel je třetí majitel feny Báry, s kterou žije již pár let. K nim jsem se před čtyřmi lety připojila já a nyní i naše roční dcera.
Fena v minulosti napadla pár lidí. Bohužel se neví, co se jí v minulosti dělo a co prožila.

Například:
- Někdo jí chtěl dát pusu a ona mu vyjela po obličeji
- Přítel mě seznamoval s jeho známou , ta mi chtěla podat ruku a fena jí kousla do stehna
- Já se s někým loučím u dveří a fena dotyčnému z ničeho nic vyjede po ruce
- Minulý rok vyjela po obličeji tchánovi, který tu s námi bydlí (fenu bere na procházky, krmí...). Nebyli jsme u toho, takže nevíme jak se to stalo. Ale myslím, že by si tohle pes neměl dovolit.
Případů bylo několik...

Máme problém. Fena nejprve nepřijala dceru z porodnice, po pár dnech byl přivolám kynolog, který dal feně pár lekcí a dostali jsme poučení, jak v životě dál. Nyní dcera začíná chodit a seznamujeme se s okolím a s fenou je více v kontaktu. Já a fena nemáme příliš blízký vztah k sobě. Spíš vedle sebe žijeme a tolerujeme se.,

Dnes jsem byla s dcerou a fenou na zahradě. Dcera fenu hladila, tak jako před ostatními lidmi a přítelem a fena po ní vyjela. Nebýt silného svetru, asi nějaké poranění by bylo. Z feny jsem neměla a nemám dobrý pocit, že vedle sebe budou žít.
Nyní s přítelem hledáme řešení co s tím. Z jeho strany tu i bylo, že by se koupil kotec a fena by byla zavřená. To mě osobně nepřijde jako vhodné řešení. Myslím, že zavřený pes (za trest, nebo obávání se toho, že může napadnout dítě) není řešení. Moje pocity jsou nyní takové, že fenu a dceru k sobě nenechám přiblížit.

Tímto prosím o radu nebo nějaké řešení co s tím.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

4x

Nebezpečný pes = přiblížení jedině s košíkem, bez košíku držet odděleně. S kotcem je jen otázka času, kdy děcko vleze do kotce a může být průšvih.. To že vyjede po děcku a prokousne krk nebo stáhne kůži z obličeje bych neriskoval. Pokud vyjíždí bez důvodu a i kousne, tak ta pravděpodobnost průšvihu mi přide příliš vysoká a nepřijatelná.

Za sebe mám jasno - psa, který napadne člověka bez vážného důvodu okamžitě utratit. Čekat až kousne do krku je sluníčkářský nesmysl.

pohanka*
hodnocení

3x

Výmarský ohař a majitel.

Někde se stala nějaká chyba. Jako již třetí majitelé je vidět, že pes není vychován, neměl dostatečnou péči. Ačkoliv je tento pes považován za společníka, tedy v úzkém kontaktu s člověkem, vždy si hlídá svého majitele. Potřebuje dobrý výcvik a pořádně vyběhat a pracovat. To se mu zřejmě nedostávalo. Pozice psa je naposledním místě v rodině smečce, tedy naprostá poslušnost.

Jako proč pusinkovat psa? Pes není člověk.

Toto plemeno brání svého majitele. Vaše příklady s podáním ruky jsou toho příkladem.

Než do útulku, tak kontaktujte chovatele, kteří se na tyto psy specializují, aby Vám poradili, nebo se pokusili fenu umístit k novému, dobrému chovateli. Myslím, že pes nedostal péči a výchovu, která by mu náležela.

Pokud jste do dnešní doby psa nezvládli, tak s dítětem nezvládnete již vůbec. Přítel s ním měl pracovat hned jak se ho ujal. Kolikrát prodělal výcvik na poslušnosti na cvičáku?

Darovat ho do nové rodiny, která je bez zkušeností není řešení, budou opět problémy s novou rodinou, i pes přemístění bude snášet opět špatně.

Jedno řešení zde padlo a to o panu Desenském. Ten je ale pokud vím, velice vytížený, nicméně se s ním můžete zkontaktovat, jakým způsobem Vás ale upozorňuje na svých stránkách. Stránky má nové, funkční. Přestěhoval se do Jižních Čech.

Pokud byste si tedy chtěli psa nechat a dát mu šanci, zkuste se ještě podívat jak na výchovu psa z útulku v nové rodině. Jsou to stránky Toulavé tlapky u Poděbrad. Též nabízejí rady, správné vedení a převýchovu problémových psů.

Z těchto stránek doporučuji si přečíst článek a zamyslet se, jestli přítel udělal opravdu vše jak měl, když si vzal psa do své domácnosti. Nebyl to sice azylový pes, ale myslím, že postup by měl být velmi podobný. Článek je ,,Jak zvládnout nového pejska a předejít vrácení do útulku,,. jak píší - nemáte mazlíka, ale problémového psa a tak k němu musíte přistupovat.

Prozatím doporučuji držet psa i dítě odděleně. A odděleně a pod dozorem se jim věnovat. Psovi vyhradit dostatečně velký kus zahrady s boudou, chodit s ním na procházky a věnovat se mu, utahat ho. Běhat a pracovat s ním.

Když přijde /odchází/ návštěva a budete mít psa volně, měl by být postup, že psovi rozkážete místo a sedni a ne, že se bude volně motat mezi vámi. Stále budete poočku psa sledovat, uklidňovat a držet na místě. Aby pes věděl, že přicházející je dovolený přítel a nic Vám nedělá. Pes musí ve Vás získat jistotu.

K psovi se nesklánět, nedávat obličej k hlavě, Váš pes to vnímá bohužel jako ohrožení, velké oči a nos, vaše zuby a udělá to co v přírodě kousne - útočí - brání se. Vy jste páni, pokud je potřeba, a nemáte jistotu, tak bohužel košík.

A opět, neustále na psa mluvit, uklidňovat a požadovat poslušnost. Máte problémového psa, ale při správném vedení lze soužití zvládnout pod určitými pravidly. Jednou je porušíte a může to odnést dítě. Takže zvažujte dobře. Psa držet odděleně, převychovat ho, věnovat se mu. S dítětem pouze pod dozorem, nevypočitatelný, velký pes a malé, sotva chodící dítě je časovaná bomba. Kotec není řešení, pes může být separován na malém místě pouze chvilku, vyjímečně. Může začít být ještě agresivnější nedostatkem pohybu, máte dobrou intuici.

Nechtějte,aby dcera hladila psa, když víte, že to nefunguje. Pokud budete na zahradě sama s dcerou, fenu mějte jak výše uvedeno, zvlášť na vyhraženém větším kusu zahrady, dobře zabezpečenou, oplocenou. Na dvorku, či zahradě při společných hrách, je nutné mít k dítěti jednoho člověka a psa aby měl pod dozorem přítel. Když bude dcera spát, klidně psa pusťtě, ale jakmile se probudí a začne batolit, psa opět ukliďte zvlášť. To vše v klidu. Dcera, Vy i pes si musíte nastavit nová pravidla.

Je toho hodně, co by se mělo se psem dělat, je to práce a čas.

Psi nejsou slepice, které vypustíte a nevšímáte se jich, či jim dáte jenom nažrat.

Myslím, že Vy na psa nemáte čas a přítel nemá pevnou ruku.

Pokud byste chtěli k dítěti psa, tak je dobré mít ho od štěněte, pod dozorem a vhodné plemeno.

mp*

Pohanko, píšete to tady podle mě přesně. Pes musí být veden, musí mít své místo v rodině - to poslední. Takže to ho vylučuje v demokratické rodině, kde jsou si všichni rovni. Já jsem to tak nějak tušil, ale Vy jste to přesně popsal. Jako v lágru - disciplína, přísnost, pořádek, hiearchie, poslušnost - vše z toho mě je nejvíce cizí.

pohanka*

Také nejste pes.*smich*

mp*

Alespoň doufám, ale nějaké zvíře určitě.

ladinpraha*
hodnocení

2x
Neuhlidas je. Nekdo musi z kola ven. Rozumny pritel by to mel pochopit.
doplněno 28.03.17 18:18:

Tím nechci říct rovnou utratit, ale takový pes není vhodný do rodiny a potřebuje nad sebou mít silnou osobnost, kterou bude na 100% respektovat.

mp*
hodnocení

1x

Pes pryč - to je jasné. Jak potěší druhého neštěstí. Teď jsem sám šťastný, když si mohu povídat se svými kočkami (2xRagdol). Pes musí furt reagovat, sledovat, útočit, lísat se - je to smečkové zvíře, stále vyžaduje pozornost, příkazy - pro klidné lidi strašná otrava. Zase někomu panovačnému to může vyhovovat - mít možnost, aby ho alespoň někdo poslouchal. Zlaté kočky. Občas je hodiny nevidím, pak třeba přijdou, pohrajem, nebo ne, dle nálady. Vyžadují jen čistou vodu, čistý záchod a kvalitní stravu a svobodu. To mě vyhovuje. Radím a doporučuji!

doplněno 28.03.17 19:45:

Ještě, aby bylo jasno, tím pes pryč mám na mysli předat ho dostatečně zkušenému chovateli, který ho zvládne. Utracení samozřejmě nikdy. Vždy jsou jiné možnosti. Je to taky živý tvor (akorát asi nechápe, proč se má otravovat v nějaké rodině, jen pro nějaký někoho pocit, nebo rodinnou fotku).

vykuk*
hodnocení

1x

Dobrý den,

utratil bych toho, kdo toho psa zkurvil/nevychoval.

Radil bych, aby jste si dali práci a snažili se naléz člověka, který by si pejska vzal. Takový, který vidí psům do duše a dobrým přístupem by mohl u něj žít po mnoho dalších klidných let.

Vy si pořiďte štěňátko, nějakého rodinného plemena. Lovecký pes není nejvhodnější. Dejte přednost vlastnostem plemene před vašimi estetickými a módními požadavkami. Úlehčení nějakému útulku je také dobré řešení.

Jen ještě zmíním vlastní zkušenost. Moje 10ti letá neteř byla u rodinných známých na víkend a jedno ráno děti probíhali v bytě kolem jejich spícího novofoundlandského psa a on se, asi ze sna, lekl okolního shonu a ohnal se. Výsledkem bylo to, že neteři roztrhl obličej. Doktoři říkali, že bylo štěstí, že to maso nesnědl a nijak v útoku nepokračoval. Holce dělali asi 40 vnitřních stehů a asi 60 vnějších :-/

vnncc
hodnocení

0x
Já bych jí utratila. Není to člověk, je to jen zvíře! A nezvladatelne. Takže utraceni pro mě jediné řešení.
marian12
Ja bych ho teda utratit nenechal nikdo neví co tomu psovi kdo dělal , on za to třeba nemuže. Pokud se k němu někdo v minulosti choval špatně muže z toho mít nasledky. Řict je to jen pes tak ho utraťte je fakt hnusny,vy jste taky jen člověk. To ale nic neměni na tom že takovi pes nemuže byt spolu s ditětem. Nejlepši by bylo sehnat mu jineho majitele.

alena350*
hodnocení

0x

Ted bezel na CT program Kocka neni pes. Vystupoval v nem i moudry muz Rudolf Desensky.

Psi "psycholog" , resp. etolog.

Bere si i psi, jimz hrozi utraceni...link na nej vam ted nevygooglim, ale za pokus to snad stoji.

I za zivot fenky.

lee*
hodnocení

0x
Asi bych hledala bezdetny par, co by si psa vzal.
A uprimne, nekdy se ani nedivim, ze pes napadne dite. Zrovna dnes jsem sledovala sousedovic petileteho chlapce, jak kopal do jejich psa, smeska co ma tak 25kg. Pes si to nechal libit. Nekopal silou, ale stal, kyval nohou a psa ocividne umyslne kopal. Kdyz me zmercil prestal, a kdyz jsem se otocila pokracoval v kopani. Lecktery rodic bere psa jako zabavu pro dite a absolutne nerespektuje narok psa na svuj klid

martinaa*
hodnocení

0x

Zdravím. Utracení je mi silně proti srsti, ale dítě bude vždy přednější, než zvíře. Buď bych fenu darovala, nebo dala do útulku, jakože je mi samozřejmě líto, ale budete čekat, až neuhlídáte jednu nebo druhou a Vaše dcera se stane další statistikou zakousnutého děcka? To asi ne.

A přítel, jakožto otec, by to měl přinejmenším pochopit. Kotec to nevyřeší, problém je v povaze psa, jakkoli to vzniklo špatným zacházením předchozího majitele. Je to jen čekání na průser.

hodnocení

0x

Nechapu co resite. Zbavte se ji (feny, ne dcery).

Jak, to uz je jedno.

Nebo cekate, az se stane neco vazneho, abyste meli duvod?

sb
hodnocení

Všem děkuji za odpovědi. Jsem ráda, že můj názor je podobný vašemu. Samoždřejmě bych zdravého psa nenechala v životě utratit. Pes za to nemůže čím si prošel a koho v životě potkal...ale bohužel do rodiny s dítětem nepatří. Podle mě by byla otázka času, kdy se něco dalšího stane a nemusí to dopadnout pouze jako včera. Přítel dal včera fenu Báru jinému pánovi. Snad se Barušce bude líbit v nové domácnosti a bude spokojená...a snad to přítel pochopí, že dítě je na prvním místě a mě to odpustí, že jsem ho zbavila nejlepšího přítele člověka :(

asd1

Tak až kolem toho nového pána někoho pokouše (jeho návštěvu, děcko v parku atd.), tak si poděkujte jak jste zachránili chudinku pejska. Takhle jste jen problém předali jinam. To nebyl nejlepší přítel člověka, ale pes který opakovaně napadl člověka. To je stejné jako s imigrantama z Afriky. Chudinka vlk se má špatně, tak ho dámo do ovčína, on bude hodnej. Taky to je živý tvor a má nárok na hezký život, pomůžeme mu, on se převychová a začlení se. Tohle nefunguje. Imigranty vypráskat (otočit hned na moři - máš vízum? Nemáš = plav zpátky. Neotočíš = potopit). Psa utratit. Sluníčkové chování je cesta to p...e, tohle nefunguje, je to jen projev slabšího který dřív nebo později vyhyne - přírodní zákony tak prostě fungujou. Cigoš pracuje, imigrant přijme křesťanství a neodpálí se, agresivní pes nekousne, beztrestné děti ve škole budou hodné, debílek ve třídě nestáhne dolu celou třídu atd. atd. - tohle prostě nefunguje. Nes... se s tim, řešit rychle a jasně. Zlobíš = dostaneš hned na prdel. Nechceš pracovat = chcípni hlady. Chceš tu žít = budeš žít jako my, jinak táhni. Napadneš páníčka = pic a je vyřešeno.

To je bohužel smutný příběh.

Samozřejmě Vás chápu.

Nicméně pes je prostě chudák..a čtvrtý majitel mu rozhodně "nepřidá". Takto by se se zvířaty zacházet nemělo.

Pořízení psa (i jiného zvířete) by si každý měl 10x rozmyslet a v případě tohoto jedince si to někdo nerosmyslel ani 2x..a ještě ve třech případech po sobě.

doplněno 29.03.17 11:01:

asd1: Jenže tady ta prvotní chyba nebude u psa..ale u člověka. Výmarský ohař je podle odborných článků vhodný i k dětem, ale měl by si na ně zvykat od malička. Pokud někdo dá 4 roky starého psa třetímu majiteli a ještě s dítětem..., tak se potom těžko může divit, že se pes chová tak jak jeho nový (třetí) majitel nechce.

Ono u dítěte, kterého dáte od narození do třetí...a čtvrté adoptivní rodiny také asi nebudete čekat zázraky.

Jsou prostě plemena, která potřebují zkušeného chovatele, výcvik...pevnější ruku atd.

Ve většině případů psa "zkazí" jeho majitel.

mp*

To je zase potvrzení toho, na co narážím. Pes potřebuje vedení, není pro každého (ale každý zájemce o psa si myslí, že jo). Já když jsem viděl před časem fotku staršího vlčáka, který umí vyhledávat lidi v zavalinách, tak jsem měl slzy v očích (nekecám). Ale to co dneska někteří lidé dělají se psy - je mi smutno. A taky začínám být agresivní - seberte si to hovno.

asd1

To souhlasim, ale co s tim? Takovýho psa už nepřevychováš, riziko že kousne tu pořád bude veliký. = Zkušený chovatel a chodit s nim jak s tygrem = ten pes prostě nikdy nesmí dostat možnost k útoku. Pokud ho předali novému majiteli, tak je velká pravděpodobnost že tohle nezajistí a ten průšvih bude. Sluníčková oslovina, kvůli chudákovi pejskovi pak zase bude článek v novinách jak někde děcku strhnul kůži z obličeje... Toho psa je mi samozřejmě líto.

xy

Přítel je otcem dítěte? protože po těch popsaných příhodách a s malým děckem, se mi nezdá, že VY byste ho zbavila špatně vycvičeného a povahou nevyrovnaného psa.

mp*
hodnocení

0x

Podle mě je to v lidech. Oni vědí jak dokáže být pes zákeřný. Ale asi to chtějí.

vykuk*
hodnocení

0x

Jen ještě reaguju na ty, co bez mrknutí hned utrácejí.

Co také utratit přestárlé, nesoběstačné, nemocné a nepohodlné lidi?

Víte, jak by svět by se světu ulehčilo? Kolik by bylo více peněz na rozhazování?

Jo, ideální je radikálně řešit následky jakýchkoliv problémů a trestat poškozené (nevychovaný pes) a problémy neřešit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]