Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Není to pro fenku nebezpečné?

Od: blanka33* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, nedávno mi kamarádka říkala, že jejich fenku (maltézáčka) dají na krytí. Je jí teprv 1 rok *nevi*. Není to pro fenku nebezpečné? Teda ono než jí dají na krytí, tak jí bude rok a půl... ale i tak. Neměli by počkat, až jí budou aspoň 2 roky? :)

Děkuji za odpověď :)

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

4x

Někdo mi říkal, že prý u malých plemen lze nechat nakrýt už po 15 měsících (nebo 18?). Kdybych měla já tu potřebu, nenechala bych dřív jak po dvou letech. M.

blanka33*
hodnocení

Mně to právě také někdo říkal... ale zdá se mi to moc brzo, já osobně bych se toho bála.
an*

Rozmluvte jim to, vždyť ta fenka je sama ještě štěně. Stane se něco, když počkají aspoň do dvou let?

Máte pravdu, nevidím v tom lásku ke zvířeti, ale spíš touhu vydělat.

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Nechtěla jsem původně reagovat, ale... Psi i feny pohlavně dospívají dříve, než mentálně a fyzicky. Proto se za dospělé nepovažují tehdy, kdy jsou schopni rozmnožování, ale když jsou plně vyvinuti po všech stránkách a schopni přivést na svět zdravé potomky. U obou pohlaví s PP je to dáno standardem a hlídané. Pokud to zevšeobecním, tak pes (samec) má plněhodnotný ejakulát u malých plemen po 1 roce věku, nejlépe na 1,5 roce, u velkých plemen kolem 2 let. U fenek, které mají veškerou "zodpovědnost" za "kvalitu" potomstva, je vhodným věkem u malých plemen doba po 2 letech věku, u velkých plemen až na 3 letech věku. Ale samozřejmě pohlavní dospělost přichází s 1. háráním. Je to jako u lidí. Holčičky také menstruují okolo 12 let, ale vývojem tělesným i mentálním jsou to děti. Takže Blanko, není důležité jen to, zda nejsou březost a porod pro fenku nebezpečné, ale i zda je jistota, že se narodí plně vyvinutá a zdravá štěňata. Ida

blanka33*
hodnocení

Děkuji Ido ;)... Už jsem to své kamarádce říkala a ona řekla, že teda pro jistotu počkají aspoň rok-dva, aby fenka neměla problémy a aby štěňata byla zdravá *tanec*.

hodnocení

1x

Zdá se mi to brzo, není ještě zcela dospělá i když hárá, nejvhodnější věk je mezi 3. a 7.rokem.

hodnocení

1x

Toto docela zavání množírnou. Ubohá fenečka. Pořízená, aby vydělávala prachy.

blanka33*
hodnocení

Můžu Vás ujistit, že kvůli penězím jí nakrýt nechtějí, štěňata si chtějí nechat, teda když jich nebude mít hodně. Já jí to řeknu, oni jistě s tím počkají ;).

doplněno 22.03.17 13:50:

Ostatní štěňata chtějí dát do dobrých rukou :).

vykuk*

To jsou kecy, že nechtějí peníze.

kdyby chtěli dalšího psa, tak si ho koupí.

Takhle to bude pro ně zadarmo a zbytek nějak udají.

Všude odborníci radí, ať se zbytečně nemnoží domácí mazlíčci. Ať nekoukaj sobecky jen na svoje potřeby a raději dají domov již zaběhlým chovatelům, když už.

Štěně z útulku je i dobrým skutkem, ale dle pořízeného plemene, tito "miláčci" psů mají jistě životní hodnoty někde jinde.

blanka33*
hodnocení

Dobrý den, nechci kritizovat, ale já svou kamarádku dobře znám, sama mi říkala, že by chtěli další štěňátka a že je nehodlají prodat, určitě tři štěňátka si prý nechají, ostatní dají do dobrých rukou. Vy je neznáte *nevi*. A pokud odsuzujete lidi, kteří dají svou fenku nakrýt, protože chtějí mít štěňátka, tak to teda odsuzujete spousta lidí. Navíc jsem slyšela, že byste měli svou fenku za její život nakrýt aspoň třikrát, pak je menší pravděpodobnost že dostanou rakovinu. ;) Takže na tom nevidím nic špatného, já jí řeknu, že by s tím měli ještě počkat.

martinaa*
hodnocení

0x

Ano, je to pro takto mladou fenu-poloviční stěně je to nebezpečná a zbytečná zátěž. Mluvím z vlastní zkušenosti, kdysi po rozchodu zůstala bývalému společná fenka malamuta. Už v roce ji nechal nakrýt - a vsadím se, že schválně, fenka měla 12 stěňat a málem ji to zabilo. Navíc ten hňup udal jen polovinu štěňat a zbytku dal lopatou po hlavě, jak se sám vyjádřil, protože je fena nemohla uživit a stejně by je nikdo nechtěl.

Takže na podobné idioty jsem silně alergická, omlouvám se. Malamuti se považují za plně dospělé psy až po 18. měsíci věku. Tudíž +- v roce a půl, což má kamarádka zřejmě zjištěné a spočítané. Nicméně není na škodu nějaký ten měsíc počkat.

Kopíruji ze stránek veteriny:

"Obecně se dá říci, že co se týče věku, je optimální fenu nakrývat od třetího roku stáří zhruba do sedmi let. Záleží samozřejmě na plemeni, fyzické kondici feny a zdravotním stavu. Kryjeme-li fenu v dřívějším věku, nemůžeme očekávat plnohodnotný vrh, nebo fena nemusí zabřeznout vůbec. Ve starším věku zase ohrožujeme život nejenom feny, ale i plodů a častěji se vyskytují vrozené vady."

doplněno 22.03.17 10:20:

Omlouvám se za špatnou informaci, ten můj malamut mě úplně zblbnul. Uvádím citaci z kynologických stránek, kterou jsou povinné dodržovat všechny chovné stanice a které je nadřazený veterinární zákon, který hovoří stejně.

"4. K chovu (krytí) smí být použiti jedinci minimálního stáří 15 měsíců u malých plemen (do 50 cm kohoutkové výšky uváděné standardem) a 18 měsíců u velkých plemen."

blanka33*
hodnocení

Dobře, řeknu jim ať ještě počkají, také mi to přišlo moc brzo *nevi*.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]