Dobry den, Prosim vas o radu.Nikdy jsme doma nemeli ani spizni moli a nyni se mi tu nahle ve velkem objevil dle fotek na internetu rusnik muzejni ci diviznovy.Nejprve sem vystrikala cothrine,pote z kuchyne velkou cast veci,kupodivu i jidla vyhodila az sem nasla nejvetsi vyskyt pod prahem u balkonu,respektive pod volne polozenou parketou.Vse sem zametla,umyla a vystrikala poctive biokillem. Muj dotaz zni,je to dostatecne k tomu se jich zbavit nebo mam volat firmu i kdyz sem jim vzala potravu a nachazim uz denne max tak 3lezouci? Muj druhy dotaz zni-jak velka sance je,ze si natahnu tohoto hnusneho brouka i do noveho bytu kam se mam nyni stehovat? Dekuji Dada
Každopádně rušníci nepřenáší žádné nemoce ani nekoušou, takže to není zas taková katastrofa, když je nevyhubíte napoprvé.
dada*
Dekuji za uklidneni.Zel pod celou podlahu se nedostanu -je to plovoucka,ktera je i pod linkou a listy za ni atd.Jinak prekvapilo me,ze byli i v jidle.Nyni se objevil jeden uz i v pokoji,tak nastane velky uklid i v dalsi mistnosti.Ale ten smrad z te chemie dostat z bytu je narocnejsi,nez jsem myslela...Snad se mi podari je vymitit zcela a neprenest je ve vecech sebou.Mam se obavat,ze by mohli byt i v nabytku?Kdyztak se zbavim i toho no .. doplněno 23.03.17 14:39: Jinak v kuchyni jiz zadneho ziveho nevidim zatim...
Mohly by být v nábytku, pokud byste měli například čalounění vycpané vlnou nebo žíněmi. Ve dřevěném nábytku nebudou, pro ně to není k jídlu.
dada*
Calouneny nabytek nemam...nicmene,po dlouhodobem boji musim rict,ze to ze zmizeli bylo jen zdani.Uz jsou po celem byte.Posledni vec co mohu zkusit bez odbornika je, fumigator atak a vyplynovat.Opravdu mam hruzu,ze si to pri stehovani prenesu.Umorny depresivni boj.Netusite nekdo,zda se ta dymovnice dostane i za listy a aspon castecne pod podlahu?
radko*
Venku se udělalo hezky, tak se líhnou, snaží se dostat k potravě a nejspíš je nacházíte jak naletují na okna. Postřik by měl stačit. Chce to něco na lezoucí hmyz a postříkat zdroj a jeho okolí. Pokud se vám stihnou spářit, nakladou další vajíčka a je z toho kolotoč. Dýmovnice podle mě vajíčka nezničí, takže stejně něco zase přežije. Našla jste opravdu všechna místa, odkud vylézají?
dada*
Postupne se snazim v byte odhalit kazdy kout,v te kuchyni jsem odstranila kompletne vse,tam uz by museli zit jedine v kytkach nebo pod podlahou.Ted uz me ceka stehovani,takze muj plan je vse poradne prohlednout,vystrikat biokillem i to,co se zda v poradku a doufat,ze uz je nikdy nikde neuvidim Mimochodem mohou byt i uvnitr perin,kdyz jsou pro alergiky bez peri?Nebo polstarku bez viditelnych znaku? Ps:Desim se krabice se starymi papiry, to je jedine misto,ktere sem jeste neotevrela
Narvěte to na noc do mražáku a pak do nové krabice. A bude klid cestou nejmenšího odporu. Navíc, neschovávejte všechno. Banky mají své archivy a dovedou dohledat ledacos.
veronhka
Koušou a hodně. Bohužel jen někoho. Já jsen jako jediná pokousaná.
radko*
Vás koušou rušníci? Čím jste namazaná, že jim chutnáte? Jsou to přece květopasní broučci.
Je tady mnoho diskuzí, jak na potravinové moly. Rušník bude nemlich to samé. Poklikejte přes modré vyhledávací okénko. Zadejte do něho: moli v kuchyni, moli v potravinách. Třeba: poradte.cz/...
dada*
Dobry den,dekuji za doporuceni.Ale obavam se, ze rusnik je uplne jiny druh hmyzu nez-li spizni obalec. Ocividne se to totiz zivy cimkoliv.Zatim na ne nejvice zabral kupodivu biokill a kazdodenni dukladny uklid a nebo se jen stahli docasne do jine skryse...muj strach z nich tedy pretrvava...:-/
radko*
Dobrý den. Máte pravdu, že rušník je něco úplně jiného, než potravinový mol. Živí se totiž zbytky živočišného původu, takže nejenom kožešinami, ale i vycpávkami čalouněného nábytku (pokud není všechno syntetika) a podobně. Stačí mu ale třeba i prach z nich. Viděl jsem, jak se jim daří například za postelí ve spárách za podlahovými lištami v prachu z peřin. Stačit jim jistě bude i prach ze zvířecích chlupů. Rušníků je víc druhů, nejenom tyto dva a každý je trošku jinak vybíravý. Takže pokud jich bylo nejvíc v prachu pod parketou, máte jistě jejich hlavní zdroj. Stříkáním čehokoli na lezoucí hmyz podle návodu je jistě vyhubíte.
Odpověď na druhý dotaz je složitá. Protože rušníci žijí běžně v přírodě a přiletí k vám oknem, nikdy nemůžete s jistotou říct, že se k vám nenastěhují a nezabydlí se tam. Je to docela běžné. Zvýšený výskyt v určité době je dán vývojovým cyklem. Imaga (dospělí brouci) se snaží dostat ke své potravě, živí se nqa květech rostlin, takže naletují na okna a tam většinou i skončí. Že si žádného nepřevezete do nového bytu nikdo nezaručí. Nevěste ale hlavu a stříkejte, chemie je na vaší straně. Z vlastní zkuášenosti vím, že to funguje. Žádného jsme si nepřestěhoval a to mám pro ně docela príma papáníčko
krok c.1 Uklidit, vsechno oprat zejmena cokoli z prirodnich materialu, skrine vyklidit a umyt, probrat veskere obleceni zpokoje kus po kusu Krok c.2 vystrik biolitem pod i za nabytkem Krok c.3 v pripade ze problem trva, zejmena pokud jsou v mistnosti parkety v jejichž škvirach maji radi vajicka pak uz nepomuze ani vetsina deratizatoru, pac jejich reseni je podlit parkety chemii, kdyz jsem mel rusniky ja nalili jsme na tu podlahu dohromady 16 litru chemie a atejne se nasly skulinky kam se voda nedostala na tohle jsou ti broucci dost chytri, jedine co po dvou letech urpptneho zapaseni s timhle odolnym broukem pomohlo bylo zakoupeni zhavice na plevel kterym jsem profukoval parkety, v tu chvili mi bylo jedno jestli je znicim ( to se nastesti nestalo )
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.