Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dnes 4.2. 2017 se mi v obývacím pokoji zcela nečekaně jakoby odnikud objevila OBROVSKÁ ŽIVÁ VOSA ! Jsem z toho hodně vyděšenáý a mám velký strach, abych neměla nějaké hnízdo ve zdi. Dům, ve kterém bydíl je z cihel, ale dost starý a v patře, kde mám byt se dělala rekonstrukce až na trámy a žádné hnízdo tam nebylo jen kuny. Pak je tu možnost, že hnízdo je někde v podkrový, kde je ještě jedna půda, nebo v díře po kabelu a nebo v některém větráku. Jsem z toho hodně vyděšná, protože mi nepříjde normální, aby mi na začátku února spadla pod nohy ŽIVÁ vosa, venku je sníh a asi +4,5 °C, vlhko tak absolutně nechápu, kde se tu ta vosa vzala. Pavouky nebo slunéčka sedmitečná ještě snesu, na ty jsem zvyklá, vyjíámečně i na ploštice, ale tohle mě vášně vyděsilo. Proto se ptám co to znamená a jak najít případné hnízdo nebo co s tím mám dělat.
Děkuji
Eva
Dobrý večer ekry, právě jsem si přečetla vaši obavu kvůli vose.Je to neuvěřitelné, měla jsem dnes ten samý problém - v ložnicí mi po zácloně také " šplhala " poměrně velká vosa.Pustila jsem ji ven. A jak napsala floro. Určitě to byla oplodněná samička, zrovna tak, jak ve vašem případě. Nemusíte mít ale obavy, že byste v domě měla hnízdo přezimujících vos, protože vždy před nadcházející zimou všechny vosy v hnízdě včetně staré královny umírají. Jedině oplodněné samičky zimují, aby mohly příští jaro zase založit novou kolonii.Jestli objevíte hnízdo, bude prakticky prázdné. Bez obav ho zlikvidujte.
Děkuji mnohokrát za odpovědi a hmyz se obyvkle nebojím ani mi nevadí, ale vosa v únoru mě přece jen zaskočila. A budu doufat, že šlo o shodu náhod.
Eva
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.