Nejste přihlášen/a.
O kosáky se moc nestarejte, zas až tak užiteční v zahradě nejsou , narozdíl od jiných - sýkorek, zvonků, vrabců atd. Kosáci se rádi přiživý na tom, co dáte do krmítka ostatním. Sedne si tam jak král a nevyletí dokud se nenazobe. Ale rád se v tom přehrabuje a co nechce, tak vyhazuje všude dokola.
Překrojím horší jablíčka a napíchnu na háček nebo na větvičky, hned jsou tam. Je pravda, že někdy si zaberou krmítko pro sebe.
Pokud uvařím brambory ve šlupce, tak ty okrájené slupky smíchám s ovesnými vločkami, plus i výše uvedenými semínky, dříve i se šrotem pro slepice, mohou se dát i syrové, masité odřezky, jemně nakrájené.
V Globusu jsem koupila pytel krmiva pro ptactvo a bylo tam hodně obilí, a méně slunečnic. Na suché místo pod větvemi to nasypu, přidám i ty malá jablka, překrojená a kosáci si mohou pohrabovat, co jim chutná. Věřím, že si na kočky dají pozor, mají snad oči. Kosáci hopsají většinou po zemi.
Chtěla bych jim udělat na zem takový zásyp, krytý, se stříškou, jako mají zajíci v lese. Jenom sehnat potřebná prkna a pořezat je a stlouct. Ale nějak to na přístí zimu vymyslím, nebo nechám udělat.
V letní podvečer, když usednou na nejvyšší vrchol střechy a začnou zpívat, tak není nic krásnějšího.
Kosům se nejvíc člověk zavděčí jablky. Když jsme v sadech kupovali jablka pro naši spotřebu, poprosila jsem paní, zda by neměla nějaká horší, která vyřazují. Že bych ráda pro kosy, ale ta krásná, co jsem koupila, trochu lituji. Paní mi ochotně dala velkou igelitku jablek. Ne nahnilá, ale s černým boláčkem, omačkaná apod. Prý ona také kosy krmí.
Tato jablka jim rozkrajuji na čtvrtky. Chutnají jim, po jejich hostině zbydou jen vyzobané slupky.
Zkoušela jsem loni poprosit v jiných obchodech. V Penny a Bille mi řekli, že to nejde. Co se vyřadí, to se musí odepsat a následně skutečně vyhodit. Kosové měli smůlu.
Ale pokud je někde normální menší prodejna ovoce a zeleniny, také se lze domluvit. Na sídlišti mi loni paní rovněž horší jablka nechávala. Záleží prostě, na koho narazíte.
Když se ti černí kosáci slétnou k zobandě, připomínají mi některé lidi. Hašteří se, závidí si sousto, vyhánějí jeden druhého. Ale pokaždé se nakonec nějak dohodnou. A vo tom to je...Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.