Nejste přihlášen/a.
Vážení přátelé, mám 220 L akvárium a nedávnou mi zahynulo posledních 6 neonek. Nebyly to ty pravé - červené, ale ty obyčejnější...
Nijak jsem tomu nevěnoval pozornost, ale bylo mi divné " že před smrtí ztrácí barvy a ochlipují se jim "víčka" žáber ". Jako kdyby je něco naleptávalo. Pár kousků jsem dal ještě na záchranu do jiné odstáté vody, ale to nepomohlo. Uhynuly všechny.
Pořád jsem si myslel, že je to blbá souhra náhod. Tak jsem nasadil - koupil ty pravé - červené neonky a radoval se z toho jak se třpití. Těch jsem koupil deset.
Do tří dnů jich zbylo sedm a do týdne jen čtyři. Jak je to možné? I tyto čtyři mi přijdou, že jsou nějaké neklidné a že na ploutvičkách začínají mít konce nějak bílé. Nechci tím svádět myšlenku k nějaké plísni, ale nechápu to.
Nechápu to, že ostatní ryby normálně fungují...žerou, množí se...pak sežerou mimina :-ú a množí se dále...
Co bych měl dělat. Vodu jsem měnil již dvakrát, filtr mám externí a ten byl také ok a dával jsem i takové modré léčivo do vody.
Nepomohlo nic. Jak zjistím kde je problém? Děkuji za odezvu.
Pravděpodobně otrava amoniakem a nebo nevhodné PH. Bohužel hodně málo informací krom počtu ryb.
Je potřeba vědět jak se ryby chovají, kde se zdržují, jak často byla voda měněna před úhynem atd atd. První co je vždy potřeba uděla v takovémto případě je změřit PH , NO2 a NO3. Bez tohoto je zbytečné tam dávat jakékoli léčivo, to může pak situaci i zhoršit.
To že ostatním rybám zdánlivě nic není, může být prostě jen tím, že jsou odolnější druh než Paracheirodon, který není tak citlivý na amoniak a PH.
Když píšete otom, že ostatní ryby normálně žerou a množí se. To asi myslíte živorodky že? Je možné, že máte přerybněno a neonky se necítí v akváriu bezpečně a tím aji se nepřiblíží k hladině aby se nažraly popřípadě "nadechly". Mají málo úkrytů, kde by se schovávaly. S přerybněním je spojené i zvýšené znečištění vody a je potřeba alespoň jednou týdně 1/3 vody vyměňovat. Tím, že na poslední chvíli vodu vyměníte a vyměníte ji třeba 2× za týden nic nenapravíte. O vodu v akváriu je potřeba se starat pravidelně.
Takže jak tu bylo zmíněno, je potřeba si pořídit nějaké testery a hodnoty vody zde potom napsat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.