Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám dotaz ohledně krmení ptáčků v zimě. Mám nějaké domácí perníčky, takže bych se chtěla zeptat, zda je mohu dát ptáčkům do krmítka. Nejsem si jistá a nechtěla bych jim tím ublížit. Prý je můžou jíst, ale ne čerstvé. Moje jsou udělané přibližně před třemi týdny. Můžu jim je tam dát? Díky za odpovědi a přeji pěkné svátky.
Nene, cukr, bílá mouka, kynuté pečivo není vhodné pro krmení. Nabídnout se mají různá olejnatá semena, ovesné vločky, lojové koule, neslané vyškvařené sádlo. Též není dobré slané pečivo, protože v mrazech není přístup k vodě a ptáci strádají žízní.
Já kupuji v drogerii nebo Zverimexu Směs pro venkovní ptactvo, pytel čisté slunečnice a v kyblíku to smíchám s půlkou ovesných vloček, + též vyndavám a střádám jadérka z jablek, rozdrobím jenom opravdu pár dětských piškot, takto namíchanou směs potom dávám do krmítka. Je dobré začít přikrmovat ptactvo dříve, než uhodí mrazy, tedy podle venkovních teplot. Ptáci si musí na krmítka zvyknout, že tam vždy bude něco k zobnutí. Jinak odletí pryč a než to opět najdou, může být pozdě. Tedy jsem jiného názoru, že nekrmit, je teplo, ptáci by ztloustli.
Zrní pro vrabce.
Olejnatá semena pro sýkory a ostatní druh drobného, zpěvného ptactva.
Kosáci pozobou i brambory se šrotem /nesmí mrznout/, zbytky z okrájených jablek, jemně nakrájené syrové odřezky, ale to nesmí být v dosahu krysa, kočka apod.. Mě kosáci již hlídkují, když jim něco nesu.
pohanko, kosáku tu máme nějak málo, čím by to mohlo být? Někdy jeden přiletí, když rozpůlím jablko a napíchnu na háček.
Ptáci "se mají dokrmovat" v případě dlouhodobé sněhové pokrývky, pokud možno zrním nebo dalším nepečeným jídlem.. Pečené věci plné cukru a chemie jim uškodí...
Domácí perníčky poživatelné dejte bezdomovcům, nepoživatelné do bioodpadu.
podpořím honzu - kolem našich dvou koček se objeví sem tam vyžraný vrabec - nestačí uletět ve volné přírodě... 2-3 týdně padnou a já ten den nekrmím
Tento rok jsou sýkorky nějaké mlsné,koupila jsem jim lojové koule a nic. Loni měly jednu kouli ani ne na týden a letos
tam visí už 3 neděle,skoro neďobnuté. Prošlé nejsou.
Já mám vyzobané koule ,,jenom pytlíky visí prázdné...cca 6 koulí plus slunečnice,,zítra jim jdu dát opět dávku
mavi, na ty koule jsem si tu již stěžovala, že je sýkorky letos ignorují, ale to byly zrovna mrazíky. Ted je tepleji a začaly na ně sýkorky chodit, ale vloni jsem je nestačila kupovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.