Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebovala bych zkušenou radu která by pomohla. Pořídili jsme si štěně bígla jsou mu 4 měsíce, a nemůžu ho naučit na záchod ven, nevím jsi rady. Přes noc loužičku neudělá, ráno vykoná venku svou potřebu. Ale přes den se stanou i 4 louže doma na koberci, a to chodím sním ven po spaní,hraní jinak každé 2 hodiny přesto se vyčurá na koberec. VŽDY KDYŽ HO PŘISTIHNU CHYTNU HO PŘILOŽÍM ČUMÁK K LOUŽIČCE ŘEKNU FUJ NESMÍŠ A JDU HNED VEN, tak vykoná zbytek pochválím ho šikovnej a hodnej dostane odměnu. Kde je ta chyba nechápu, jak to dlouho trvá bíglovi než se naučí na záchod. Měli jsme labradora ten se vše naučil do 5 měsíce. Prosím o radu. děkuji všem
Zdravím. Lidi často zapomínají na to, že všechny úspěchy i neúspěchy ve výchově psa jsou ve schopnosti či neschopnosti člověka se psem komunikovat a pochopit, jak pes myslí . Vaše základní chyba je v PŘILOŽÍM ČUMÁK K LOUŽIČCE... Už jste viděla mámu fenu, jak chytí štěně, přiloží mu čumák k loužičce, řekne fuj... Zatím to NIKDO neviděl, protože je to totální nesmysl. Váš pejsek ve 4 měsících už není mimino, doma nemočí, ale značkuje. Pravidelně si přeznačkovává koberec, protože značkování je mu přirozené a pak se jde ven vyprázdnit. Pes slovům nerozumí, jsou mu fuk. Ale pokud u loužičky pronesete řeč a upozorníte na "věc", pejsek si to uloží do paměti jako důležité. Kdybyste tomu nevěnovala pozornost a rychle to umyla a přestříkla něčím voňavým = označkovala si to jako své, pejsek by pochopil, že je to vaše, vy jste šéf a přeznačkovat šéfa se nesmí. Vy jste ho nechala přivlastnit si koberec, respektovala jste jeho značky, ještě jste ho naučila, že je jeho činnost důležitá, tak se nemáte co divit. Ve 4 měsících už pejsek umí přizpůsobit svůj biorytmus chodu domácnosti (pokud ovšem dodržíte základní pravidlo = pravidelnost v době krmení i v době procházek, voda furt). Takže bych radila, tomu, co štěně dělá špatně, nikdy nevěnujte pozornost a naopak na vše, co dělá dobře - hodně reagujte, přehnaně chvalte, hlaďte, odměňujte. Pes je smečkové zvíře, má v genech komunikovat, spolupracovat, pečovat o smečku, být smečce prospěšný. Pokud si pejsek doma něco označkuje a vy značku dokonale neodstraníte a nepřeznačkujete po svém, bude se vám na to místo pořád vracet a značku obnovovat. Aby všichni vetřelci věděli, že tato nora (byt) je šéfova a taky jeho a společně jsou smečka a budou si to bránit. Navíc bígl se dodneška hojně používá ke štvaní zvěře při lovu a jeho schopnost spolupracovat a tudíž komunikovat je pověstná. Naučte se s ním komunikovat - po psím - a máte po problémech. Ida
Jak na kočku. Na malou chodí na WC, velkou potřebu dělá vedle mimo záchůdek. Instaloval jsem průlezová dvířka do dveří na zahradu, bohužel ven chodí ale potřebu vykonává doma. Poradí někdo.
Ido, chtěla bych vám vyjádřit veliký obdiv. Všechny rady, týkající se psů, jsou úžasné. Já hodně radím, ale uvědomuji si, že z naprosto jiné pozice. Když já jsem dělala se psy zkoušky a chvíli dělala i výcvikářku, tak to bylo o tom, psa naučit poslouchat. To, co píšete vy, to je o tom jak svému psovi rozumět. A při výchově a později při výcviku, z toho vycházet. Skvělé!
Ido, děkuji.
Zdravím. Babkazov, moc si vážím vašich slov a děkuji vám za ně. Jsem si vědoma toho, že ne každý je schopen či ochoten opustit zastaralé a alespoň se zamyslet nad jinou metodou. Snažím se popsat vše co nejsrozumitelněji, a pokud alespoň sem tam někdo pochopí, jak skvělý parťák je pes, vždy a s nadšením přijímající spolupráci, a tudíž je ubohost trápit ho výchovou pro vzteklé, hloupé, umíněné a zatvrzelé dítě, křičet na něj a bít ho (byť jen novinami), jsem za to ráda. Pes je tak úžasný tvor, tak nesmírně komunikativní, že tuto "osvětu" dělat musím. Pes si to zaslouží.
Nechodím sem, na Poraďte, tak dlouho, ale velice brzy jsem si všimla, že právě vy jste dáma, která má široký rozhled a velké srdce. Ida
přiložit čumák k loužičce není chyba, ale chyba je vymáchat mu čumák
4 měsíční štěně neznačkuje to dělá až 6 měsíční bígl
Bígl vnímá slova fuj a moc dobře ví co znamená
pokud tomu nebude paní věnovat podle Vás pozornost bígl si bude dělat co chce a výchova jí přeroste přes hlavu, takže pokud byl při výkonu močení přistižen určitě u bígla reagovat a vyhubovat psovi slovy fuj nebo jinými aby pochopil že to nesmí.
Je hloupost psát že pani neumí vychovávat a nevěnuje se psovi, když sní nebydlíte a nevíte jak chod rodiny se štěnětem funguje, to mě osobně příjde od Vás dost ponižující a hnusný soudit lidi.
Prominte ale paní napsala že si pořídili 4 měsíční štěně které se teprv učí, nevíte jak bylo předtím vychováno zda bylo venku na zahradě je jasné že v bytě bude dělat neplechu než se naučí. Každý pes má svůj sistém učení někdo se učí rychleji někdo pomaleji.
Filipos, toto je normálně ujetý názor. Opravdu si myslíš, že pes má takovou logiku, že si vydedukuje, čumák v čuránkách, že se to nesmí?! Opravdu jsi o tom přesvědčen? Zvláště pak, když se vyčural mnohem dříve? Představ si, že ti najednou někdo dá facku, dobře mířenou čenichovku a zařve na tebe: "Co to bylo?" Pochopíš o co jde? A ne pes, zvláště pak štěně, které ti vůbec, ale vůbec nerozumí! A to všechno jen proto, že se ti nechce častěji ven a také, že jsi vůbec nepochopil, že štěně neumí ovládat svěrače. Stejně, jako malé dítě.
Ta zelená se mě líbí, jdu se taky přebarvit. A k těm novinám - pejska nemlátím silou, jen lehklé plácnutí - dotek, to ho nemůže bolet. Kdybych ho třískal řemenem nebo klepáčem, tak neřeknu, ale noviny psovi neublíží.
Zdravím. Kukik a milasek85 v jedné osobě, já jsem pochopila, že se vám nedaří komunikovat s pejskem, když máte problém komunikovat tady s námi. Brání vám v tom i neznalost českého jazyka. Navíc nechcete opustit své názory, a to je škoda. Mohla byste se o psech něco naučit, neměla byste s výchovou takové problémy. Například je dost ostuda, že vám labrador močil doma až do 5 měsíců. Víte, že psa močit venku naučí většina lidí za 2 týdny? Chtěla jsem vám pomoct, dopadlo to jinak. Ale pokud znáte přísloví - Chytrému napověz, ... tak vám doložím, že počítač je moc chytrá krabička. A zeleně vyznačí tu osobu, která se vydává za několik lidí a píše si sama se sebou. Ida
Idanova myslím že urážet lidi co se týče českého jazyka je nevhodné a nevkusné, nejste malé dítě abyste se posmívala jiným lidem. A pokud posmíváte a nerada slyšíte jiný názor lidí tak pak byste tu neměla být vše co napíšete nemusí lidem pomoc, nejste dokonalá. Brzdila bych slova.
Ostuda že Labradora paní měla a naučila ho až v 5 měsících není opět nevíte kde byl předtím vychován a v kolika měsících si ho paní pořídila.
Ano někteří naučí psa za 2 týdny ale záleží na plenenu psa a také na povaze štěněte.
pozoruji svůj počítač a muj teda říká Například nick zelený má idanova babkazov...to je v pořádku? Nebo je to tím že se neumíte smířit s kritikou lidí a tak je spojujete v jednu osobu.
Nemám ráda takové lidi co dělají ze sebe boha. Zamyslete se nad sebou a pak kritizujte jiny.
Udivuje mě, že vydrží přes noc. Známý má psa (fenku, dospělou) a ta ho dost často budí ve 2 v noci, že potřebuje.
Máme taky 4mesíčního potvůrka a 2 hodiny by asi ještě byly dlouho. Naštěstí bydlí v boudě na zahradě, ale když je doma, pustím ho vždy tak po hodině ven. Jen se vyčůrá a jde zpátky. Ještě nedávno by 2 hodiny doma nevydržel, teď nevím, nepokouším to. Doufám, že časem vydrží déle.
Je to divné, jak jsem tady již psala, když jsem si přivezla štěně, tak se to naučilo za týden, chodila jsem zprvu až denně, dala mu pllínku ke dveřím do předsíně a on se za pár dní naučil zaštěkat, párkrát se mu podařilo doma vykakat, řekla jsem fuj, postupně jsme zkravoali vycházky na 3x denně a po každé potřebě jsem ho chválila, takže do měsíce bylo vše OK. Z Vašeho dotazu si nejsem jistám zda jste doma či chodíte do práce. Ale vím ze zkušenosti, že pejsci se někdy vyčúrají doma, aby si získali pozornost - příklad, kamarádce odjela dcera na školu v přírodě a on každý den se vykakal u její válendy nepomohlo nic když se vrátila, už se to nestalo. Další, když se věnovala mimču, tak šel a vyčúral se. Dejte mu hodně lásky a přeju úspěch.
Zdravím. Aja, trochu vás poopravím. Z vaší zkušenosti vyplývá, že když kamarádčina dcera odjela na školu v přírodě, pejsek nechtěl získat pozornost. Ale vysvělil si to tak, že se ztratila, nebo je zraněná. Pokud se psovitá šelma v přírodě ztratí (mladý, nezkušený pes se v zápalu lovu zaběhne), po své stopě se vždycky vrátí na místo, kde byli naposledy všichni pohromadě. A pak se vydá po stopě jiného člena smečky, až je najde. Stopa na místě, kde byli naposledy všichni pohromadě, je životně důležitá. Pokud už není cítit, má to ztracenec těžké. Proto pes kamarádky nechával pravidelně na místě, kam by se dcera měla umět vrátit, pachovou stopu, aby dcera věděla, že smečka na ni čeká.
A vyčůráním se při věnování se mimču pejsek začal s miminkem komunikovat. Mimčo mělo čerstvě v plínce, pejsek to zaznamenal a přijal nového člena do smečky tím, že i on jemu dal pocítit svou pachovou stopu. Tím už si oba do smrti budou pamatovat jak vzájemně voní, a že jsou parťáci na život a na smrt. Tak to chápe pes. Ida
Zdravím,
snad Vám nebude vadit, když se k tomuto tématu zeptám maličko z jiné strany. Jak vycvičit pejska (nebo jak vycvičí pejsek své majitele?), aby si řekl, že chce ven? Třeba štěknutím nebo nějak jinak? Mám poprvé v životě pejska od štěněte, tak si s tím nevím rady a nechci nic zanedbat. Je to německý ovčák, 4 měsíce, kluk.
Děkuji předem za případné rady
Lucky, každý pes to má jinak. Nemusíte cvičit, ale musíte vypozorovat. Můj první běhal ke dveřím a nejprve tiše poštěkávall a pak řval. Druhá pes si sedla ke dveřím a tiše seděla. A tahle, ta všude za mnou začne chodit a tiše pofňukávat. Pak si sedne do koupelny a dívá se na teplačky nebo svetřík, který má pověšený na věšáčku nebo na šňůře.
Souhlasím s babkou, že každý pejsek to projevuje jinak a je potřeba to vypozorovat. A občas se projevuje i stejný pejsek různě, podle aktuální situace. Zároveň ale jsou situace, kdy si, zvláště štěně, včas prostě "neřekne". Třeba když si budete hrát, tak na nějaké signály buď nedojde vůbec, nebo budou mnohem slabší (a už stejně pozdě), než normálně, a nevšimnete si jich. Základem ale (podle mě) je, aby pejsek pochopil, že "doma ne". Když to nebude chápat, tak nebude vydávat ani žádný signál.
Ale abych byl i konkrétní: náš pejsek, když jsme si zrovna hráli, začal si hrát divočeji, jakoby se zabral do hry mnohem víc, byl z hraní úplně u vytržení ... a pak se počůral.
babkazov, děkuji. Ten můj pejsek právě nedělá nic, najednou zadřepne a je hotovo. V noci ho zajistím, jakmile vyleze z pelíšku, vím, že chce ven, ale ve dne to nejde. Nejdřív jsem ho sledovala, jak začne očmuchávat zem, tak jsem s ním běžela, ale teď přestal i s tím. Jen si leží, hraje a najednou už dřepí. Inu, budu pozorovat dál
Zajímavé je, že když už není zbytí a musí zůstat doma sám pár hodin (nejdéle byl 4 hodiny), tak nic neudělá, v noci taky taky nic (i když to mě většinou probudí, že je vzhůru a opouští pelech), ale jak je někdo doma ...
hm, děkuji. Ale ani pořádně nevím, jak mu vštěpit, že doma ne. Bít ho nehodlám, máček čumáček taky ne, nejsem přesvědčená, že to tak funguje. Navíc někdy ho při tom nechytím, tak by to asi zpětně nemělo smysl. A taky z nějakého důvodu ten svůj dáreček baští. Při uklízení říkám fuj, ale zřejmě to nemá moc účinek.
Ono asi nakonec zafunguje skoro cokoliv, jen je otázkou, jak je to rychlé a jak příjemné/nepříjemné (pro psa a pro chovatele). Řekl bych, že úplně postačí, projevíš-li se úplně normálně a přirozeně (tzn. nepřetvařovat se a nedělat, jako že se nic nestalo). Pes by ze tvé reakce už měl sám poznat, že se ti to nelíbí. Klidně bych mu vyhuboval, kdybych ho přistihnul.
A jinak se asi snaž tomu předcházet, aby pro pejska nebylo obvyklé dělat to doma. Aby si na to nezvykl (i když by třeba chápal, že to není zrovna dobře).
Zase dám historku, jo? Byla jsem v práci a muž obkládal kuchyň. Když jsem přišla, doma čurbes a pes, knírač 4 roky, lítal ke dveřím a zpět. Nevěnovala jsem mu pozornost. Andy si po chvíli stoupnul vedle muže a čural mu na nohavici. Týýýjoo a kolik! Nakonec vyšlo najevo, že si muž myslel, že jsem s ním byla ráno. Ale já nebyla. Nebyl s ním ani v poledne. Takže to bylo čurání až od včerejška!
Když se nedovolal, vyřešil to po svém! Ale do bytu se nevyčural!
Reaguji na plemeno Bígl
Beagle – bígl
Bígl a jeho chování: je štastný, společenský,temperamentní, vždy hladový, skvělý stopař, tvrdohlavý
Bígl a jeho velikost minimální kohotková výška 33 cm maximální 40cm
Bígl a jeho barva tříbarevná – tricoloured, dvoubarevná, skvrnitý( kropenatý) nebo melírovaný.
Základní výbava pro psa: obojek,vodítko, vhodné hračky, pelíšek, misky na krmení, kartáč a ručník..
Příchod štěnete do nového domova: až příjdete domů prohlédněte si se štěnětem jeho nové území, Nejprve budte venku aby se mohl vyprázdnit a ulevit. Pak by štěně mělo dostat dostatek času aby proskoumalo bydliště. Jakmile ukončí první obchůzku dostane první jídlo, dohlédněte aby celá rodina dopřála štěněti láskyplnou pozornost ale i potřebný klid.
První procházka: raději ve dvou. Doprovodná osoba může lákat a motivovat k průzkumu neznámého terénu, úplatky podobě pampsků jsou velmi žádoucí.
Osamělé noci: první noci budou těžké i pro vás i vaše štěnátko. Pejsek se bude cítit osamělý a opuštěný od matky a sourozenců. Dejte mu do pelíšku deku nebo něco co jste nechali načichnout od majitele (chovatele).
Přesto bude s velkou pravděpodobností knučet. Zůstante klidní a důkladně si rozmyslete jak se zachováte. Zůstante tvrdý a počkejte dokud štěně neusne. Nebo vstanete a utišíteho, pokud ano mějte na paměti že pes se rychle učí a v budoucnu se neustále bude dožadovat utišování.
Jak naučit psa k čistotě a na záchod ven: Budte pozorný chvíle kdy se pes potřebuje vyprázdnit je po krmení, hned po probuzení a také delší hraní. Situace nastává kdy pes čichá čenichem u země. Rychle štěně odneste ven vykonat svou potřebu. V zásadě platí že byste měli štěněti kromě delších procházek umožnit chvíle venčení každé 2 hodiny. Vemte ho ven at učiní svou potřebu nazapomente vždy chválit, a dopřejte i nějaký ten pamlsek. Dopřejte mu dost času aby pochopil,co po něm očekáváte. Každý pes (rasa) jinak vnímá a učí se, někdo se naučí rychle někdo pomaleji.
V noci běžte těsně před spaním ven aby si ulevilo a pak v noci aspon jednou, štěně nevydrží celou noc,pokud nespí celou noc stát se může,pk hned ráno vyběhnout ven. Pes si začne časem říkat že chce ven na záchod knouráním,štěkotem, sezení u dveří,škrábáním a podobně,to jsou signály na záchod.
Pokud se přece jen vašemu štěneti podaří udělat doma loužičku pokárejteho ale jen pokud byl přistižen, štěně chápe slova fuj,nesmíš,ostudo. Pokud psa nepřistihnete bez výčitek loužičku odstrante, pes si nepamatuje pár hodin dozadu co udělal.
Někteří lidé prosazují pleny,noviny nedoporučuji pes si zapamatuje a bude to vyžadovat i v dospělosti. Máčení čumáčku v loužičce nedoporučuji ale pouze přičichnout se slovem ostudo,fuj.
Co se týče sprejů, málo který pes na to reaguje. Také záleží na co byl pejsek před příjezdem zvyknutí do nového domu, pokud byl vychován venku na zahradě, nebo v bytě, taky na věku kdy jste si ho přivezli domů. Čas na učení na záchod je cca 3 -6 měsíců, na výcvik 6 – 12 měsíců.
Každý štěně od začátku příchodu do nového bytu potřebuje čas se naučit a učit, Vy budte přísný,trpělivý vše záleží na Vás obou. Věřte že Váš pes se vše naučí.
Jinak ráda poradím, s výchovou i s výcvikem. Už 27 let se věnuji chovnné stanici Bíglů.
Jsou to zlatíčka ale jak už jsem psala tvrdohlavý, musíte být důsledný jinak Vám výchova přeroste přes hlavu. Přeji krásný den všem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.