Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kurník pro 100 a více slepic

Od: vesnicanradek* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, uvažuji o chovu nosnic ve větší míře s velikým výběhem (9000 m2). Začít chci se sto kusy a pokud budu mít dobré odběratele, tak rozšiřovat. Uvažuji o našich slepicích, buď vlašky, šumavanky nebo kropenky. Jak nejlépe vyřešit kurník aby byl praktický a splňoval veškeré welfare pro zvířata. Začínat budu na zelené louce, takže potřebuji poradit od základu jestli dřevěný nebo zděný nebo jiný, co na podlahu, atd. Předem díky za případné rady.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

slepice
hodnocení

2x

Navštivte běžnou drůbežárnu s volných chovem a zjistíte jak na to. Rozměry neznám na 100 slepic, ale vím, že kurník musí být zděný, aby šel lépe čistit a dezinfikovat. U dřevěného se vám přemnoží breberky, zavrtají do dřeva. Podlaha betonová s vysokou podestýlkou.

Nechápu, proč jste si vybral nosnice, které teda moc nenesou. Kropenky nebrat vůbec, šumavanky jsou průměr (mají větší spotřebu krmiva), vlašky jsou nenáročné dobré nosnice, ale dvoumetrový plot přeletí raz dva.

Zde si vyberte jiné nosnice, na každou slepici si klikněte a dozvíte se spotřebu krmiva, snášku atd.

integrazabcice.cz/...

vesnicanradek*
hodnocení

Výborný odkaz, děkuji. Naše slepice jsem si vybral protože jsou odolné a hodně si nahrabou, prostě se hodí do našeho prostředí. Teď mám vlašky a jsem s nima spokojený. Zatím se jen snažím nasbírat co nejvíce informací a zkusím i jiné plemena slepic. Potřebuji hlavně zjistit jak by měl spržvný kurník vypadat ať si udělám představu o nákladech a náročnosti stavby.

hodnocení

2x

Pokud chcete chovat slepice na vejce, tak z těch, co jste uvedl, si pořiďte pouze vlašky (i když ve vyšších polohách jim může omrzat hřeben). Třeba zmíněné kropenky jsou vyloženě extenzivní plemeno -– vím to, máme je doma. Pokud Vám ale můžu poradit, na domácí produkci pro prodej vajec jsou asi nejvhodnější tyto slepice (jsou to vlastně leghorny (geneticky vytříděné), tedy bílé vlašky).

S větším množstvím zvířat je trochu náročnější dodržovat hygienu, proto si to musíte maximálně zjednodušit. Kurník buď zděný, s betonovou podlahou, aby se dal snadno čistit a desinfikovat – anebo dřevěný bez podlahy, který ovšem budete muset vždy po určitém čase spálit a slepice přestěhovat kousek dál, na čistou plochu. Dřevěný kurník se hodí spíš do oblastí s mírnějšími zimami + se do něho snáze dostávají různí predátoři a potkani.

Drůbež obecně potřebuje suché a bezvětrné místo; jako hřady jsou pak vhodné široké kuláče, aby si slepice v zimě seděly na pařátech a tak je zahřívaly.

slepice

Hřady pro slepice by měly být vyjímatelné, vyrobené z kvalitního dřeva, šířky přibližně čtyři centimetry, tloušťky 2,5 centimetru, vzdálené od sebe zhruba 40 cm, vynikající jsou pro výrobu správně opracované standardní střešní latě. Hrubou chybou bývá výroba hřadů z kulatiny, protože vystavujeme hrudní koš slepic při spánku nebo sezení přílišnému tlaku, kost se deformuje, zvíře trpí otlaky, zvyšujeme riziko promáčknutí či pohmoždění.

vesnicanradek*
hodnocení

O lenghornkách jsem uvažoval jako první, ale mám strach z jejich bílé barvy. Budou na rozlehlém pozemku a pro dravce lákavou kořistí. Přírodní divoké zbarvení mi připadá rozumější. Vím, že s více zvířaty přichází více starostí. To abych kurník stavěl a pálil není můj styl, raději postavím poctivou a promyšlenou budovu, která mi do budoucna usnadní život. Bydlím v polabské nížině, zimy tu máme mírné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]