Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem chovatelům a milovníkům zvířat.
Prosím pěkně, již dlouho mě trápí myšlenka, jestli moje užovka je v pořádku. Pořád se mi zdá ten ocas nějaký "divný".
Máme užovku 4 roky. Připadá mi, jakože tělo roste a ocas ne. Někdy to vypadá, jako by ten ocas byl podvázaný nití...
Je to normální? Nikde na obrázcích nevidím hada, který by vypadal podobně. Znamená to něco?Je něco špatně?
děkuji za případné reakce. Zdravím Pája.
Chovaný v tomto terárku 4. rokem. Žere pravidelně , vyprazdňuje se také pravidelně. Před třemi měsíci jsme přešli z myší na mláďata potkanů.Do té doby jsme dávali dvě maboratorní myšky. Po žrádle se do týdne vyprázdí, počkáme tak týden dva, někdy tři týdny a dáme mu další žrádlo. Svléká se (už si to bohužel nepíšu ) Jednou tak za dva - dva a půl měsíce ..Asi tak .
..Svlek je vždy v celku, i s ocasem .
Užovka červená mi připadá obzvlášť "tlustá." Takto by rozhodně vypadat neměla a je to znát i na barvě jejího těla, kde je příliš světlá, jakoby našponovaná v malé kůži. I mezi šupinkami pozoruji rozestupy. Rozhodně bych vzal hada k veterináři. Přitom jejich chov není nijak náročný, ale může trpět nějakou chorobou. Investujte do ní a navštivte veterinu. Měl jsem dvě, štíhlé, krásně zbarvené, ale tohle je prostě divné.
Zdravím, buď máte samičku, která má v sobě (neoplozená?) vejce, s čímž švihejte k veterináři, a vlastně tam švihejte tak jako tak, může jít o poruchu nervové činnosti, zauzlování střev, přerušení nervů v této oblasti, nafouknutí v důsledku infekce nebo vnitřních parazitů. Běžné to určitě není a možná to ani háděti není příjemné.
A máte klasickou gutku ve formě albino, cane red to fatk nebude (pokud v sobě nemá křížené geny, což by se projevilo na mládětech , odkud ji máte?
Burza, tam to většinou bývá v pohodě... ačkoli jsem narazila na hady z odchytu plné parazitů, klíšťat a podobně. Možná měl hadík nějakou skrytou vadu, která se projevila až po nějakém čase, a možná jste holt narazili na chovatele-překupníka, který vědomě prodal "kazové" zvíře. Tak jako tak, kosmetická vada by ničemu nevadila, náš krasavec má sám defekt na ocásku, špatný kloub, takže pokud nebudu množit, absolutně to nevadí.
Tady e však had zřejmě trápí, najděte v okolí odborníka na plazy a co nejdřív tam zajeďte.
Tak koukám, že už jste byl rychlejší Je opravdu možné, že máte samici - pak bych si dávala sakra pozor na napáření druhým hadem nebo neoplozená vajíčka. Pokud je to zaškrcené, tak pořádně prohlédnout zbytky staré kůže.
A jak píše Nuty, pokud to už viděl ...
Děkuji také za Váš názor. Jsem amatér "chovatel", vážím si Vás všech, co plazům rozumíte.
Gutku jsme koupili na tera aqua flora - na burze. Od chovatele. Na krabičce bylo napsáno candi cane red. A že je to samec. Tak jsme nabyli tohoto vědomí.
Rozhodně jde o elaphe guttata, ale stalo se kamarádovi, že koupil mládě hroznýše na burze. Dle chovatele (prodejce), zcela zdravého jedince z domácího odchovu, ale po dvou měsících přestal přijímat potravu a nakonec uhynul a jako pravděpodobnou příčinou byla dle veterináře nějaká cysta, čímž trpí plazi hlavně z volného odchytu. I kdyby byla prognóza špatná, šel bych do chovu tohoto hada opět. Krásný kousek je též ElapheTaeuniura (osobní zkušenost), takže hodně úspěchů.
Moc děkuji.Za všechny rady, za informace. Bohužel v okolí máme pouze jednoho veta co se zabývá plazy..Nemůžu se dovolat , zřejmě mají dovolenou. Cézar se jeví naštěstí v pohodě. Chová se standardně. Je čas žrádla a tak šmejdí po terárku a hledá a hledá. Zatím ho krmit nebudu. Budu vetovi volat každý den nebo shánět jiného. No, uvidíme, jak to s námi bude dál :-?Díky všem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.