Nejste přihlášen/a.
Ahoj, několik let už mám vodní želvu. Želvákovi může být odhadem 5 let (není kupovaný, dostala jsem ho už po někom).
Je mi jasné, že v tomto období baští želvy méně (přirozený útlum atd.), ale želvák mi přestal jíst úplně. Zežloutlo mu okolí tlamičky a mám pocit, že ho bolí ji otevřít a možná právě proto nežere, i když má třeba hlad (mám pocit, že se několikrát snažil, ale nic). Celkově je apatičtější, pomalejší. Také se mi zdá, že má trochu zdeformovaný pancíř, trochu širší než obvykle, po krajích jakoby zvlněný.
Je mi jasné, že nejlepší pomoc je veterinář, ale nejspíš to bude finančně nákladné a proto se ptám, jestli někdo netušíte, co by to mohlo být, jakou první pomoc dát, co dělat?
Předem moc díky
Pročtěte si toto : akvaristika-praha.cz/... Jinak Vám neumím poradit, ale určitě byste měli jít k veterináři, aby Vám chudinka neumřela hlady ...
Předpokládám, že želvák je želva nádherná.Ještě byste měl napsat v jakém stavu má oči.Jinak všeobecně. Vodní želvy jsou velmi náchylné na metabolická onemocnění z nedostatku nebo nadbytku živin. Důležitá je barva sliznice v dutině ústní. Pokud je alespoň trochu narůžovělá, pak se to dá bez velkých obtíží zvládnout doplněním chybějících vitamínů v potravě. V případě, že je sliznice hodně světlá, pak již není jiná cesta, než podat vitamíny injekční formou, neboť v tomto okamžiku většinou želvy nepřijímají potravu.Projevem bývá i otok očí, proto ten dotaz na začátku.Pokud krmíte želváka granulkami, prodávané jako výživa pro vodní želvy, ,je to pouhý doplněk stravy, ale v žádném případě to není základ krmené dávky pro želvu. Želva nádherná patří mezi masožravé želvy a jejich strava je závislá na obsahu bílkovin, ale i adekvátním přísunu minerálních látek a vitamínů. Proto strava musí být pestrá. Jako příklad uvedu podávání mraženého hovězího srdce, ryb (sladkovodní i rybí filety bez úprav), žížal, nítěnek, moučných červů, ale třeba je možné použít i akvarijní rybky, které jsou nějak handicapované. Občas je možné podat jako rostlinnou složku potravy kousek salátu. Vzhledem k tomu, že jsou chovány většinou bez přímého přístupu na sluneční světlo, je nutné jim k potravě přidávat vitamíny a minerály formou doplňků.Prodávají se pod různými označeními ve specializovaných prodejnách nebo lze využít i léky prodávané pro ptáky nebo malé děti.Já to vidím na nedostatek vitamínů,včetně D(podle krunýře).Pokud se mýlím, návštěvu veterináře neodkládejte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.