Nejste přihlášen/a.
potrebuji poradit jak odnaucit 8 mes . knirace stekat -- na vse co potka steka i na voditku dik za radu
Je to opravdu s prominutím pitomost, že pes má jít za pánem a ne před ním. Tyto bludy jsou imho už dávno vyvrácené představy o fungování "psí smečky" ještě z padesátých let. Pes se necpe první do dveří proto, aby si upevnil nějaké domnělé postavení ale prostě proto, že se těší ven. Raději mít psa před sebou a vidět na něj - logicky. K dotazu - záleží proč pes štěká, v jakých situacích štěká, jestli ze strachu atd. Nejlepší je upoutat pozornost psa od situace, která ho rozrušuje, na sebe. Psa odměňujte za kontakt s Vámi, komunikujte s ním, aby Vás vnímal a ukažte mu, že nemusí nic řešit neboť vy máte situaci pod kontrolou. Psa nikdy neokřikujte za štěkání, netrestejte, jen se tím upevní jeho nejistota, že něco není v pořádku. Naopak naučte ho obrátit se na Vás a spolehnout se na Vás.
Pořád se tu mluví u každé odpovědi na každou otázku ohledně psů o VŮDCI SMEČKY. Ale pes ví, že nejste taky pes, pes NETVOŘÍ s člověkem smečku! Vztah psa a člověka vždy byl a je založen na symbioze, vzájemné spolupráci, ne na tom, kdo má navrch v hierarchii. Pes netvoří s člověkem hierarchii. Pes člověka poslouchá a následuje, jestliže mu věří, že je to pro něj to nejlepší. Aby tomu pes věřil, je potřeba si vzájemnou důvěru budovat. Ne boje o pozice, ale DŮVĚRU. Pes pro Vác udělá cokoli, pokud ho svým vedením přesvědčíte, že je to naprosto skvělý nápad. Ne proto, že jste "nadřízený pes" ale proto, že jste člověk.
Zdravím. Je dobré vypozorovat, zda štěká ze strachu, nebo (a u knírače spíš) z důvodu, že vás chrání (je to puberta, u malého knírače přechod do dospělosti). Pak je to dominance. A na to pozor. Je trochu úsměvná debata o tom, zda říkat povel štěkej, neštěkej nebo ticho. Slova jsou psovi fuk. Zamyslete se nad změnou svého chování a vystupování. Vy se musíte změnit! Aby pejsek neměl pocit, že toho neschopného páníčka, kterého tak miluje, musí chránit před všemi a vším. Začněte tím, že sebevědomě, rázně, energicky a s hrdě vztyčenou hlavou vyrazíte jako první, psa bez očního kontaktu na vodítku za sebou. Ne před sebou. Ze dveří, do dveří, kolem procházejících... Pak pejsek pochopí, že se o sebe postaráte sám a přestane štěkat (zahánět nepřítele). Ida
Kdo jde první, je vůdce. Učí se to nejlépe doma u dveří. Jdete ven - pejska posaďte, vy projděte, pak smí pes vstát a jít za vámi. Jdete do kuchyně, vracíte se domů...to samé. Až vás pejsek sám pustí do dveří první, respektuje vás. A na procházce? Vede buďto člověk pejska, nebo pejsek člověka. A když si na špagátě svého člověka vede pes a ještě je velký s silný a člověk je zapřený patami jen mu od nich jiskry odletují, to je teprve podívaná! A když pejsek coby vůdce musí chránit svého submisivního člověka a pustí se do rvačky, pak je člověk překvapený a nechápe to. Ale jak jinak to má pes udělat? Tak proto. Ida
Rady nejsou o vláčení submisivního vyklepance za sebou, ale o dominantním vůdci štěkajícím na všechno a nerespektování člověka psem. Moje akita taky chodí přede mnou, když je navolno a na vodítku u nohy. Ale já s ní nemám nejmenší problém. Tazateli se musí nejdříve podařit, aby ho pes respektoval. S radami souhlasit nemusíte, můžete je i kritizovat, ale víc by prospělo, dát radu chytrou a prospěšnou. Místo toho nevíte, jak naučit psa chodit za vůdcem.
Souhlas s každým slovem.
pckop, to se dost obtížně vysvětluje. Jedná se totiž o naprosté uznání prvenství pána.
Všichni mí psi chodili přede mnou, ale do dveří mě pouštěli. Automaticky. Dorka také a to ji musím popohnat, protože Brano zavírá rychle, aby ji to neskříplo. Přes den tajně do mé postele vleze, ale večer čeká, až si lehnu a až jí řeknu, pojď! Když neřeknu, tak čeká tak dlouho, dokud se nepřestanu pohybovat. Pak tichonce skočí, lehne si na kraj a tváří se, že tam není. Uznává, že je to můj pelech. Ale když ji zavolám, skočí a chodí s vysoko zvednutou hlavičkou, uši nahoru a vymýšlí místo, kam si lehne.
Nic z toho všeho jsem ji neučila. Má to tak. Vlastně jsem ji, oproti předešlým psům, učila velice málo. Je to naprosto jiná povaha, je velice poddajná a sebevědomá zároveň. A také, já už dávno nejsem tak náročná. Mám potřebu spíše rozmazlovat. Ale všechno má hranice.
Může mi někdo vysvětlit proč by měl jít pes za mnou a jak ho to naučit?
Já chci mít psa pod kontrolou, chci na něho vidět a proto jde přede mnou nebo u nohy. Vláčet submisivního vyklepance za sebou tahat nikdy nebudu. S vašimi radami bytostně nesouhlasím.
Idanova, opravdu nevím, jak naučit chodit psa za pánem. Na cvičák jsem s NO chodil deset let, teď mám malou čudlu, která poslouchá obstojně a na dvoře NO, s kterým dcera závodí na mistrovství republiky a ne neúspěšně. Nikdy jsem se s touto teorií však nesetkal. Setkala se s ní však zřejmě jedna paní, osobně jsem viděl, které pes na dlouhém vodítku pladnající za paničkou vlétl pod auto. Proto tvrdím psa před sebou nebo vedle sebe, nikdy vzadu. Že neumím vysvětlit, jak to má tazatelka dělat je jiná, jenom ji chci upozornit, aby podle vaší rady také neměla místo psa placku.
Pes, který jde před Vámi, vede smečku. První jde vždy silnější a schopnější jedinec, dává pozor na nebezpečí.
Našla jsem to někde napsané, ale vím, že existoval web, kde to měli srozumitelněji. Ale aspoň to, co jsem teď našla: dogsite.cz/...
U nás se u feny střídá spousta lidí a pochopila jsem, že ne vždy budou všichni dodržovat pravidla výcviku (i když snaha byla a částečné úspěchy taky), tak jsem na to při procházkách byla sama. Jestli chcete vědět, jak jsem během pár procházek během pár měsíců zvládla odnaučit několikaletého psa tahat a naučila ho jít za mnou, stačí říct.
To nějak nejde odnaučit, jedině ho napomenout povelem NEŠTĚKEJ ! A to opakujte pořád dokola... Když bude vidět že se na něj zlobíte, tak toho nechá a až přestane štěkat, tak ho pochválíte ...
A takhle to budete dělat pořád, noste sebou třeba pamlsky, abyste ho mohla odměnit a možná že po čase už tolik štěkat nebude
Nejdůležitější je prostě důslednost a stát si za svým
...
Dobrý den, naučte ho nejdříve povel "štěkej" a pak teprve "klid", nebo "ticho" pochopí lépe ten kontrast, u našeho pejska to pomohlo, kamarádka, přes to, že je cvičitelka svého psa úplně štěkat neodnaučila, prostě jsou někteří víc upovídaný.
Blani je to jen jeden z postupů
Jinak tedy "Ticho!" počkat, jesli přestane sám, pokud ne, zatlačit na čumák zeshora dolu, aby přestal a opět Ticho -pochválit.. Přeji hodně trpělivosti a důslednosti.
Ria, vím že by se to měl pes naučit ten povel ŠTĚKEJ ! Ale zase aby se mu to nepletlo a až budete říkat NEŠTĚKEJ tak si bude pes myslet, že ho pobízíte ke štěkání , nejlepší je, říct NEŠTĚKEJ, nebo TICHO
...
A nemusí ani umět ŠTĚKEJ ... Tento povel umí pes sám
... Ale normálně pomůže když budete říkat TICHO ! NEŠTĚKEJ ! KLÍDEK ! Já většinou říkám všechno najednou a když se na mě podívá, tak přiložím prst k ústům a řeknu pssssst... A ona už jenom štěkne a pak přestane
...
Já chápu co tím chtěla idanova říct, ale zase je pravda, že je lepší mít psa na očích ... A navíc pes chce být vždy před Vámi, těžko byste ho přiměla aby šel za Vámi... To byste musela utíkat a vždy ho předhonit
... Je dobře že vás chce pes chránit, ale když už štěká dlouho, tak ho také musíte přimět k tomu, aby štěkat přestal
...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.