Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
máme doma dva francouzské buldočky, pořídili jsme si je ve stejnou dobu, mladšímu byly 3 měsíce, staršímu skoro rok, donedávna s nimi nebyl žádný problém, ani v období dospívání. Dnes jim je 8 a 7 let a rvačky jsou mezi nimi skoro na denním pořádku. Všude se dočítám, že si vybojovávají místo ve smečce, ale proč by to začali dělat až teď na "stará kolena", to by začali už v dospívání, ne? Když jsou doma sami, tak není problém, perou se jen před někým z rodiny, snažíme se ale žádného z nich neupřednostňovat, když dostane pamlsek jeden, dostane ho ve stejnou chvíli i druhý, oba to jsou poměrně rozmazlovaní gaučáci, pozornost jim určitě nechybí. Máte někdo podobnou zkušenost? Čím by se toto dalo omezit?
Zdravím. Nicki, řekla bych, že 1) u vašich pejsků může docházet k ubývání síly jednoho z nich, zřejmě šéfa. Buď v důsledku stárnutí, nebo možná i nemoci. A ten druhý musí zvrátit vůdcovství. Jinak by smečku vedl slabý vůdce, nic by nenalovili a umřeli by hlady. (Tak přemýšlí pes). Vždycky jeden musí být ten nadřízený a druhý podřízený. Tím mají mezi sebou jasno a je klid. Tak funguje psí smečka. Proto se nervou, když jsou spolu sami. Už si to spolu "vyříkali". Ale jakmile jejich rovnováhu naruší člověk, vy, je zle. 2) Vaše chyba je v tom, že s nimi zacházíte jako s dětmi, ne jako se psy. Píšete: snažíme se ale žádného z nich neupřednostňovat, když dostane pamlsek jeden, dostane ho ve stejnou chvíli i druhý. A já se ptám proč? Proč dostane jeden pamlsek a ve stejnou chvíli i druhý? Jsou to děti, které přinesly obě ze školy jedničku? A vy chválíte odměnou? Ne! Jsou to psi a žijí podle psích pravidel. Jeden je šéf, tím má přednostní právo na "kořist" a druhý čeká, zda na něj zbyde. Vy, lidi, mezi nimi děláte zmatek. Když vstoupíte vy, má se stát ten první druhým, ten druhý třetím. Ale vy jste první a psi jsou oba druzí. To nejde. I na vodítku by po vaší levé ruce měl jít psí šéf a jako 2. od vás na prodlouženém tomtéž vodítku ten druhý. Nikdy ne 2 vodítka. 3) Také může být na vině nedostatek pohybu. Příliš energie a málo vybití. A teprve vy vnesete do celodenní nudy vzruch. Oni jsou tak vzrušení, že nevědí co s tím a pustí se do sebe. Musí energii vypustit. Jakmile si zvyknou ji vypouštět rvaním, těžko je to budete odnaučovat. Budete vstupovat s čím dál většími obavami, čím dál větší nezvozitou a o to víc se oni budou rvát. Je to začarovaný kruh. Většinou pomůže hned po vašem příchodu vyběhání venku. A příliš pozornosti, zvlášť špatně porcované, neprospívá. Pejsek by měl pozornost dostat jako odměnu za klid, za vzorné chování. Pozorujte jejich chování, co přesně je vzruší tak, že se jdou rvát a to změňte. Je moc dobře, že jim jasně dáváte najevo, že nechcete rvačku, ale klid. To prohlubujte. Vůdcovství vás, lidí, nezmiňuji, to je snad jasné. Přemíra pozornosti a pamlsků je podlézání, to by se vám mohlo vymstít... Ida
Co se u vás doma změnilo? Někdo z lidí přibyl nebo ubyl? Rvou se o prvenství, o vedení smečky, protože se něco změnilo. Nikdo z nich šéfem nesmí být. Šéfem musí být člověk. Vy? Táta?
V domácnosti se právě nic nezměnilo. Bydlíme jen s maminkou, obě máme stále stejnou práci, stále trávíme doma stejně času, žádné jiné zvíře v domácnosti nemáme. Prostě nic, čím bych si změnu jejich chování mohla vysvětlit. Pokud si vidím, že na sebe začínají vrčet, postavím se mezi ně a hned přestanou a jdou si na své pelechy, když tento moment ale nevychytám, jsou v sobě a už je neodtrhnu.
Zdravím a přidám teorii. Uvidíme, co na ni řeknou ti, kteří mají se psy větší zkušenosti.
Píšete, že oběma měříte stejně. A co když je to tak, že hierarchie prostě musí být (vždy je někdo výš a někdo níž) a Vy ji svým jednáním porušujete? Asi bych aspoň vyzkoušela dávat jídlo první tomu dominantnějšímu z nich (sobě samozřejmě ještě před ním), tomu, který jeví větší vůdcovské sklony. Nevšimla jste si, že by rvačky inicioval jen jeden z nich?
A taky - jsou vykastrovaní? Někde jsem nedávno četla (dost možná tady), že při soužití dvou psů je lepší vykastrovat toho méně dominantního. Připadá mi, že se tím, jak se perou pouze před Vámi a rodinou, snaží nějak řešit svůj vztah k Vám (a nebo vztah toho druhého). Ale nevím, je to fakt jen teorie, my měli vždy jen jednoho psa.
Nicki, jen jsem to někde četla, určitě dejte na radu odborníků, necháte-li jednoho psa kastrovat. Ale myslím, že rozumíte svým psům dobře ohledně dominance. On se ten provokatér často jeví dominantnější...
Babko, možná se mýlím. Opravdu. Ale nikde nepíšu, že by měla tazatelka dělat z toho dominantnějšího vůdce smečky. Píši, že by ho mohla zkusit nechat být v hierarchii nad tím druhým psem, ne ale nad sebou.
Nemohu spát, není mi dobře, asi je to reakce na včerejší očkování proti chřipce, tak si přemýšlím. Je moc dobře že se snažíte konfliktu předejít a právě tímto způsobem. Když už je včas nerozeženete, nestihnete ten okamžik, tak já bych to řešila tak, že bych si vzala bílý pánský kapesník a s velkým máváním a kraválem, ani ne na na hlasitosti, jako na ostrosti, bych upoutala jejich pozornost a rozehnala je. Mezi slovy bych sykala. A tak bych je poslala, ne na pelechy, ale každého do jiného kouta, kde bych je nechala chvilku sedět. Nedovolila bych jim lehnout. Jen pár minut. Ne jako trest, ale aby pocítili mou převahu. Tím bych docílila toho, že při dalším konfliktu by stačilo sykat a ukazovat, gestikulovat. To by mohlo jejich agresi poměrně rychle zklidnit a usměrnit jejich snahu o nadvládu.
A pak by se vidělo. Co? Nestálo by to za vyzkoušení? Vyzkoušejte a napište.
Mám na patře frbulku Barušku a navzájem se velice rády vidíme. Je to takový překvapivě rychlý, akční tank. Mám ji moc ráda a ona mě. Také má snahu vládnout, ale maličké čivavce, členu jejich smečky. Ta uhýbá a ustupuje, ale když se naštve, je to mazec. To Barča má co dělat, aby zdrhla. Ale jenom proto, aby se v kruhu vrátila a Ejminku zezadu štípla. Ještěže má tu hubu takovou, že moc kousnou nemůže.
Nicki, to upřednostňování staršího, to tedy není vůbec, ale vůbec dobrý nápad.To, že vás neslyší nebo slyší, ale nedbají, to svědčí o vaší pramalé autoritě! Věřte mi, je to tak. A vy jeho dominanci potvrdíte ještě tím, že mu dáte přednost?! Že ho budete korumpovat pamlsky?! No neblázněte! On bude za šéfa, za vůdce smečky a věřte, časem vám to dá pocítit! Vůdce smečky není ani jeden z nich! Vůdcem smečky jste vy! Oba se musí podřídit jediné autoritě. Záměrně jsem napsala korumpovat, protože pamlsky jsou za odměnu. Za co chcete odměňovat?
Nedejte se zmást tím, že babka, která má jorka, radí. Nebyla jsem vždycky babkou! Byla jsem výcvikářkou u služebních psů a dobře vím, o čem mluvím. Konec konců, jsou to vaší psi a oni budou těmi, kdo vám budou vládnout! Předpovídám,: začnou tím, že budou čurat, značkovat, svůj majetek, byt.
Naufrago a jak mu to vysvětlíte? Myslíte, že mají takovou logiku? Tož, to vůbec!
Děkuji za rady, zkusím tedy variantu začít upřednostňovat toho dominantnějšího. Vypozorovala jsem, že je to ten starší, je i agresivnější, mladší je zase provokatér, velice často prostě vyskočí, postaví se staršímu nad pelech a čeká, až se vzbudí a vystartuje po něm.
Zkusím i to s tím bílým kapesníkem a uvidíme, jak na to budou reagovat, s kraválem moc nenadělém, starší, jakmile už je v bojové náladě, tak dělá, že mě neslyší a mladší je projistotu hluchej úplně.
Byste se divila, co i s těmi spláclými čumáky dokážou :D Náš starší už má i jen polovinu zubů a stejně se porvou vždy do krve.
Kastrovaný není ani jeden, říkate, že by se měl vykastrovat méně dominantní? My se na to kdysi ptali na veterině a tam nám řekli naopak toho dominantního, v té době jsme si ještě nebyli moc jistí, který to je, tak jsme to radši nechali.
U nás se dodržují detaily jako kdo jde první do dveří, kdo dostává první jídlo, kdo komu dává ze svého jídla (nebo nechá si vzít jídlo a kým). Kdybych to měla zkoušet já, tak bych jedla jako první, brala jídlo oběma psům, dávala pamlsek (nebo víc pamlsků) tomu, který je v hierarchii výše (ale opět nejdřív sobě), nebránila bych mu brát jídlo z obou misek, kdežto ten nižší jen ze své. Asi toho bude víc, my používáme toto a stačí, hafina ví, kde je její místo. Myslíte, že k tomu psi potřebují logiku, aby viděli, že pán první, pak Maxík a pan teprve Beník?
A představte si, že jsem jen za pár dnů naučila svou kočku nežrat druhé kočce žrádlo, pokud ho hodím poblíž jejího těla. Mám jednu nemocnou, nežrala mi, a potřebovala jsem, aby jí ho ta druhá nebrala, protože ta malá se o něj nepopere. Už to pustila z hlavy (malá už pár dní žere dobře), ale když jsem ji to naučila, tak si to pamatovala. A to jsou to pouhopouhé nevycvičetelné kočky, ale asi i ty mají mezi sebou nějakou hierarchii.
A jak se rvou? Jsou agresivní? Takzvaně si rvou vlasy? Nebo je to jen takové vrčení a skákání?
To mně připomnělo pohádku Dva kohouti na dvorku, kteří se prali, kdo bude šéfem ... Myslím si, že to bude zrovna tento případ
... I když jsou už staří ... Perou se, kdo bude v domácnosti šéfem a vy jim musíte v tom zabránit a vysvětlit jim, že vy jste tady šéf
...
Dobrý den.
V televizi dávají pořad o výchově psů. Většinou je problém v člověku.
Jak se říká, jaký pes, takový člověk
Podívejte se na pár videí,třeba tam nějakou radu najdete.
Hankas, úúúžasné. Je to ale jiná situace. Ty čubiny se rvou, ikdyž jsou samy. Nenávidí se! Buldočci se rvou, jen když tam paní je. Soupeří. A to je něco jiného. Cesar Milan je obdivuhodný! Všimli jste si, jak úžasný respekt o psů má? Bez kraválů, bez velkých gest. Jen klid a energie. Psi to vědí, že šéfuje on! A v tom to je!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.