Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz, naše fenečka měla klíště na hlavičce a tak jsme jí ho vyndali pinzetou... Jenže ho tam zřejmě měla déle a na hlavičce má takovou bouličku.. Boulička byla větší, ale já jsem jí to zkusila zmáčknout a něco z toho vyteklo... Myslíte, že to bude dobrý, nebo se to může zvětšovat? A je to tím, že to klíště tam měla asi déle? Protože ho měla zakryté chlupami a tak jsme to vůbec neviděli a ani necítili, že tam něco má ...
Bohužel mi nějak nejde vložit fotka ..
Pravidelně to kontrolujte, zda se nezvětšuje a nehnisá, jinak pro váš klid, můj bývalý hafík měl po klíšťatech takové dvě a ty mu už zůstaly, zahojily se a byly to jen takové vybouleniny.
Děkuji, ano, právě jsem si říkala, že se to musí kontrolovat, ale jak už jsem psala, zmáčkla jsem to a něco z toho vyteklo a tak je to menší... Jednou měla klíště na čumáčku, ale boulička se jí z toho neudělala, protože jsme jí ho hned dali pryč a tak tam má jen prázdné místečko bez chlupů...
Zdravím. Pokud je klíště přisáté delší dobu, skoro vždycky se udělá boulička. Je ale nutné vždy po vytažení klíštěte zkontrolovat, zda je klíště celé, zda v kůži nezůstala hlavička. Ta pak hnisá a působí problémy. Pokud jste si jisti, že nic v ráně nezůstalo a vymáčknutá tekutina byla čirá a bezbarvá, je to jen "tkáňový mok". Ale pokud byla tekutina žlutá nebo zelená, je to už hnisavé a je potřeba hned zasáhnout - vyčistit - vydezinfikovat - namazat něčím antibiotickým (třeba framykoinovou mastí). Ale nemačkejte, jen konrolujte. Ida
Babkazov, já se omlouvám, ale asi jsem vás nepochopila. Proč by měla tazatelka dát řeč o kastraci? Ida
Blanka33, vidím, že jste rozumný člověk. Pokud z ranky na hlavě nic nevytéká a nevypadá to jako hnisavý žlutozelený "uhrák" třeba i s příměsí krve, nechte to být. Nepatlejte do rány zbytečně nic. Příroda si většinou poradí sama. Pokud dáte hojivou mast nevhodně, na povrchu se to většinou "zatáhne" a hnis zůstane uvnitř. To je špatně. Je třeba nenechat ránu zvětšit, aby nezůstala velká jizva bez srsti. Sama poznáte. A k té falešné březosti. Kdekdo se toho bojí, ale je to fakt přirozené. V přírodě, třeba ve vlčí smečce, alfa fena porodí a jak jsem psala - chůva nebo chůvy mají březost s ní, a jakmile štěňata odrostou, nebo pokud nějaký predátor štěňata zahubí, březost sama během pár dní přejde. A to jak březost pravá - matce, tak ta falešná. Takže té vaší všechno (hračky) fakt seberte. Tím jí pomůžete a všechno urychlíte. Ale preventivní kastrace?! U fenky zdravé a mladší než 8 let? proboha proč?
A kornel, máte pravdu. Fůra vetů přestala léčit, hlavně těch mladých, a dala se na "prodávání". Bezostyšně a co o dá. A kastrace, to je krásně drahé zboží. A pokud se to neumí a musí se opravovat, tím pěkně prodražené zboží. A přitom kastrát, jak fenka tak pes, je ta největší chudinka na světě. Každá smečka kastráta vyžene, každý jím opovrhuje. I ten nejposlednější chudáček ve smečce nenechá kastráta ani nažrat, ani napít. Každý na míle daleko ucítí, kdo je bez hormonů, kdo je vyvrhel. A to nemluvím o pokastračním řídnutí kostí (bez hormonů), o zřídnutí srsti (často i celých vypadaných místech), o zhoršeném metabolismu, tloustnutí... Před lety jsme přestali jezdit po výstavách a začali jezdit na psí tábory. Není místa, kde jsem pejsky viděla šťastnější. Čilá fungující smečka tvořená oběma pohlavími, různě velkými plemeny, různého stáří. Až na kastráty. Společenství je pro smečkové zvíře, jakým je pes, největší přirozenost, ale pro kastráta nejhorší trest. Takže pokud není prokázaný, život ohrožující zdravotní problém, je kastrace čisté barbarství. Ida
já vám odpovím...o kastraci mluvila pisatelka-babkazov-protože jak vidím ti veterináři/vetové/jsou asi všude stejní -mne také pokaždé i při banálním očkování přesvědčoval doktor že jedině to pravé ořechové pro mojí Adélku je kastrace..u druhé fenky to pokračovalo...byl jsem i u jiného když třeba ten kam jsme chodili zrovna neordinoval no a ten to taky zkoušel...prostě někteří si potřebují zvednout životní ůroveň a o pejska jim moc nejde...asi tak ...pěkný večer
Kornel, nene, nemáte pravdu. Když jsem zahájila léčbu rakoviny v prsu, první co bylo, chtěli po mě abych přestala menstruovat. A když už jsem prodělávala léčbu ozařováním a chemoterapiemi, setkávala jsem se s mnoha a mnoha ženami u kterých, když nezastavili menstruaci chemicky, tak operativně. Je jasně dokázáno a statisticky doloženo, že ženské hormony jsou spouštěčem rakoviny v prsou. A je jedno, jestli u žen nebo fenek. Ženské hormony fungují stejně. U vykastrovaných nebo žen po přechodu, se netvoří. Hlídejte bouličky v mléčných lištách!
Já vím, že není ani čas, ani peněz nazbyt, ale já bych ji vzala na veterinu. Dostane nějaká antibiotika v masti a s vetem dáte řeč o kastraci.
Tazatelka měla dotaz o falešném březí, které stále nekončí. poradte.cz/...Tak bych to všecko, z jedné vody, načisto, udělala já.
Blanko, nemáte doma Optalmoseptonex? Nebo ještě lépe Optalmoframykoin? Tím bych otevřenou bouličku natřela.
To nevím, nikdy jsem o tom neslyšela ...
Já vím že fotka není tak kvalitní, protože jsem to vyfotila na mobil a tu fotku na mobilu jsem vyfotila foťákem ... . Myslím, že se jí tam udělá stroupek ...
Kornel mi mluví z duše. Taky nejsem zastáncem kastrace a dnes to bohužel je móda, která živí vety. Falešná březost je u fen normální a není nutno ji řešit kastrací. Jen je třeba se k feně správně chovat. Žádný vet Vám předem neřekne kolik fen po kastraci nevratně trpí inkontinencí a nemají už kvalitní srst. Tvorbě nádorů na mléčných žlázách se nepředchází kastrací, ale správnou stravou vhodnou pro psa. Tato kriteria většina levných granulí naprosto nesplňuje a lidé se pak diví, kolik nemocí jejich pes má.
Boulička po klíštěti se udělá velmi často a někdy i dlouho vydrží, není třeba se znepokojovat, zmizí sama. Mačkat se nemá.
annaa děkuji, dost jsem si ulevila že ji nemusíme kastrovat... Měla bych z toho strach, když jsem vyděla fenečku která šla k vetovi na kastraci, tak jsem slyšela že veterinář říkal té paní že jí to bříško špatně vyholila a já jsem si říkala že NIKDY BYCH SVOJI FENEČKU NECHTĚLA DÁT VYKASTROVAT
... Chudinka, ten stres co musí prožívat
...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.