Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fenečky tzv. zlozvyk

Od: blanka33* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, chci se zeptat, jestli má někdo zkušenosti s tím, že má vaše fenka myslím že se tomu tak říká FALEŠNÉ BŘEZÍ, kdyžtak mě prosím opravte :-D. Fenečka si bere hračky a dává si je do pelíšku, olizuje je a chová se k nim jako ke štěňatům... :-D Naše fenečka to teď už má podruhé, měla to tak před rokem, nebo před půl rokem a teď to má zase. Chci se zeptat, jestli dělám dobře, že ji nechám aspoň dvě hračky a ostatní schovám, aby si nemohla brát další a další... Protože někdo říká, že ji mám vzít všechny hračky, ale ona mi potom kňučí a já mám pocit, že ji tím trápím :(... Ono jí to trvá asi tak týden a něco... Pak to je zase v pořádku.. Jenže v noci kvůli ní nemůžu spát, pořád si ty dvě hračky někam nosí a kňučí přitom, neví kam by si s nimi ulehla.. Děkuji za rady :)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Je potřeba vypozorovat, zda vaše fenka trpí falešnou březostí po hárání. Jelikož se jí to opakuje, je potřeba jí se začátkem hárání sebrat všechny hračky vydávající zvuky. Pokud ani po týdnu se chování nezmění a i k jiným hračkám se chová jako ke štěněti, sebrat i tyto a zároveň věnovat fenečce více pohybu. Tímto problémem většinou trpí fenky, které dostávají přemíru potravy a pamlsků a neúměrně málo pohybu. Stav zhoršuje i dlouhá samota a nuda. Je dost účinné brát fenečku na dlouhé procházky a nechat ji pořádně vyběhat s jinými pejsky, nebo za míčkem. Pokud máte 100% jistotu, že nemůže být nakrytá (třeba děti neuhlídaly a neřekly to), lze trochu i snížit dávky jídla, nikdy ne zvýšit. Pokud stav neodezní ani po 2 týdnech, je lepší jít na veterinu na injekci, která falešnou březost přeruší. Po 2 týdnech už by mohlo dojít ke zdravotním problémům, a to i vážným. Někdy se stává, že fenka vykazuje falešnou březost a ani nehárala. To je horší situace, protože to bývá reakce na hárání feny v okolí (nemusí být stejné plemeno), kterou vaše považuje za nadřazenou. Ve smečce alfa fena hárá a je nakryta, ale s ní má březost - falešnou březost - i další fenka (či několik), které dokáží zastoupit matku v kojení, pokud ta jde na lov. Později jsou to tzv. chůvy a pomáhají s výchovou a hlídáním štěňat. To by bylo horší. Nám se to přihodilo 2x (po 1. a 2. hárání). Ale podruhé jsme již před háráním sebrali všechny pískací hračky (a už je nikdy nedali) a nenechali jsme fenku v klidu se povalovat. Hodně jsme ji brali ven mezi jiné psy, hodně ji zaměstnávali, nebo ji nechali na zahradě, když chodili sousedi z práce; každý na ni promluvil, každý ji zabavil. A falešná březost po 3 dnech přešla. Pak už se nikdy neobjevila. Ida

hodnocení

0x

Naše BOC to dělala také, způsobovaly to pískací hračky. Tak jsme je prostě zrušili a od té doby je pokoj.

doplněno 30.10.16 20:05:

Odebráním hraček ji nemučíte, ona to sice hned nepochopí, ale její mateřský pud se za pár dnů utiší. Hračky, připomínající pískot štěňat, už jí ale nedávejte ani později. Někdy vede falešná březost až k tvorbě mléka a následnému zánětu struků, což si jistě nepřejete...

doplněno 30.10.16 20:25:

Podle hárání jí musí být určitě více jak rok, spíš jí budou dva. Není jasná ani rasa. Lze se tedy k eventuálnímu oplodnění těžko vyjádřit... *nevi*

blanka33*
hodnocení

Ano, ty dvě hračky co má jsou pískací, ale ona má pískací hračky nejradši, s těmi co nepískají si skoro vůbec nehraje :)...

blanka33*
hodnocení

Děkuji za odpověď, no, někdo nám také řekl, že když to bude pokračovat dále, tak že ji máme nechat připustit :-D, jenže jí je teprve 1 rok a mi jí chceme připustit až tak na 3 roku ...

blanka33*
hodnocení

Ano, tedy přesněji ,,, rok jí byl v červnu :) a je to Biewer jorkšír teriér ...

hodnocení

0x

Ida má pravdu. Všecko, co píše je pravda. *palec*Já jen doplním, že falešné březí není zlozvyk, ale je otázkou hormonů. Hormony jsou spouštěčem mateřského chování. Jestliže se někdy rozhodnete, že nebudete chtít štěňata, dejte fenku vykastrovat. Nejen falešné březí, ale ženské pohlavní hormony estrogeny a gastageny, jsou spouštěcími mechanizmy ve tvorbě bulek v mléčných lištách, které se velice snadno zvrhnou v rakovinové bujení. Ženám s bulkami v ňadrech, které menstruují, lékaři v první řadě zastaví příliv hormonů, sterilují je. A pak nastupuje léčba. Toto jsem prožila já a toto jsem prodiskutovávala se dvěma veterináři, než jsem nechala vykastrovat dvě fenky v průběhu 20ti let. *plac*Pohledejte si nějaká odborná pojednání a zbytečně neváhejte!

doplněno 01.11.16 07:02:

Chcete-li předejít zbytečným zdravotním problémům své fenky, je dobré pravidelně kontrolovat mléčnou žlázu zejména po hárání a po falešné březosti. V případě nálezu tvrdých útvarů, abnormálního sekretu toto konzultovat s veterinářem. Důležité jsou také pravidelné preventivní veterinární prohlídky, ideálně jednou ročně s vakcinací. Je prokázáno, že u nechovných fen je nejspolehlivější prevencí včasná kastrace. Včasnou kastrací se rozumí sterilizace mezi prvním a druhým háráním. Kastrace v pozdějším věku už nemají bohužel žádný vliv na nádory mléčné žlázy.

Zdroj: blog.metropolevet.cz/...

blanka33*
hodnocení

Ona hárala asi tak před měsícem, to je divné, ne? Že až po měsíci hárání má falešné březí *nevi*... A mám jí ty pískací hračky vzít teď, když už to falešné březí má? Nebo mám počkat, až jí skončí a pak jí odebrat tyto hračky? Když já jí je včera zkusila dát pryč, chvíli to vydržela, ale když si jí chvíli nikdo nevšímal, že dcery si dělaly úkoly a já jsem třeba dělala večeři, tak zase kňučela... :( Tak jsem jí to zase dala a byl klid :) Jenže se právě bojím toho, co jste psali, že by jí to mohlo trvat třeba dva týdny a následně by potom mohly přijít ty komplikace a problémy :(...

idanova*

Blanko, měsíc po hárání je přesně doba, kdy se falešná březost nejčastěji objevuje, bývá to od 1do 2 měsíců od hárání, kdy následuje po nakrytí porod. Je potřeba fenečce okamžitě sebrat všechno, co by jí mohlo připomínat štěně. Tvarem, plyšáci srstí, pískací hračky zvukem. Pkud jí hračky vezmete a zase vrátíte, má pocit, že se jí štěňátko zatoulalo a zbytečně ji to stresuje. Ale ona si musí uvědomit, že žádná štěňata neporodila! Že není pořeba se o nikoho starat a nikoho hledat. Raději ji nechte pokňukávat, ale hračky nevracet. Dejte ji raději velkou hovězí nebo koženou kost, kterou si bude ohryzávat, bude s ní zápolit a zabaví se. Volejte ji z pelechu a chvíli s ní cvičte, kutálejte ji míček, odvádějte ji pozornost od pelíšku. Berte ji všude s sebou, do kuchyně k vaření - dejte sem tam kousek masa, házet granulky, ať je chytá, do chodby k zametání, do obýváku poschovávat kousíčky sýra - ať hledá ... Jen ne se válet v pelíšku a podléhat hormonům. Uvidíte, ono to přejde. Když se vám to nepodaří do těch 2 týdnů, injekce okamžitě falešnou březost zastaví. Nebojte se. Na druhou stranu zase vidíte, že bude jednou dobrá a starostlivá máma. Některé fenečky musejí jít na injekci třeba po 3 - 4 hárání. Není dobře nechat to dlouho, aby se nestihlo začít tvořit mléko atd. Nemějte z toho hrůzu, falešná březost je vlastně přirozená, i když pro člověka nepříjemná záležitost. Když se bude chtít chovat "mateřsky", klidně trochu přitvrďte, ať vidí, že s tím nesouhlasíte. Hlavně nelitovat. Ida

blanka33*
hodnocení

Už se o ně tolik nestará, ale když vidí, že je někam chci dát, tak mi je bere z ruky a začne pobíhat a zase dokola *ee*... Možná budeme muset jít na tu injekci, nebo už fakt nevím *plac* ...

Délka březosti (od krytí do porodu) je + - 60 dní. Když březí není, hormony jsou celé poplašené a březí je + - po měsíci. Kontrolujte vemínka, určitě je má nalitá. Hlídejte, jestli je nemá zduřela, horká a červená. Moje psinečky to tak měly. Jednou jsme likvidovaly zánět. *sok* Ty hračky se berou proto, aby se v ní pocit mateřství neutvrzoval.

doplněno 01.11.16 18:09:

Oprava: . . . a falešné březí bývá + - po měsíci od konce hárání.

blanka33*
hodnocení

Né vemínka má pořád stejná a možná se mi zdá, že už jí to maličko přestává ;)...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]