Nejste přihlášen/a.
Chtěla bych se zeptat jak je to se psem v autě, když chci jet do Chorvatska. Musí mít zvlášť sedadlo, průkaz, známku atd. Chceme jet v 5 lidech a nevíme jestli může taky. Jedná se o pražského krysaříka. Díky za odpověď.
Dobrý den, nevím zda to musí být do všech zemí ale asi jo. Známá si kůli tomuto musela nechat psa ,,očipovat". Toto provádí veterinář za poplatek tuším něco okolo 500 ,- Kč. Průkaz máte očkovací , veterinář vám už poví co vše musíte mít když chcete se psem odcestovat do ciziny.
Hezký den NutT
Myslím tím místo na sedačce k sezení, protože jsou pásy do auta pro psy, který mám a ke kterému musí být připoutaná...
Nevím jak je to v cizině, ale na českém uzemí nic takového není třeba. Proto se ptám, jestli to není žert.
Co vím ,tak v česku musí být bud sít,pás,přepravní box(prostě pes musí být zajištěn).Mám vždy hrůzu,jelikož převážín na veterinu 3 hafiny,aby nás nikdo nezastavil.Vždy ,když dojedu jsem ráda,že zas na rok mám klídek
Martino, u nás v Česku nemusí být "být bud sít,pás,přepravní box" Opravdu nemusí. Pokud ale máte jiné informace, můžete mi je poskytnout? Děkuji
U nás také platí,že pes musí být zabezpečený v autě.
doplněno 10.02.09 15:02:Něco jsem našla www.Wolfdog.org forum Zabezpečení psa v autě...
Pokud vím, tak i u nás by měl platit zákon, podle kterého jenutné zajistit v autě jak bezpečnost převáženého zvířete, tak ostatních lidí (aby je vzduchem letící pes při nárazu nemohl zranit). Ale jednak jsem neřidič a jednak psa nemám, takže podrobnosti jsem si nezjišťovala... jenom že jsem nedávno byl na školení ohledně první pomoci a mám pocit, že tam tahle informace padla jenom tak mimochodem, když přišla řeč na úrazy při autonehodě. Že snad co je bezpečná přeprava není nijak speciálně řešené, nicméně ne-bezpečná přeprava je pokutovatelná. Varianty bezpečné přepravy byly nabídnuty buď pes oddělený od ostatních cestujících mříží nebo sítkou, nebo pes ve schráně připoutané pásy, nebo pes se speciálními kšírami, díky kterým se dá připoutat k běžným pásům.
doplněno 09.02.09 21:40:Můj přítel google:
Pes do chorvatska musí mít čip a dokonce mám dojem,že mamka má pas mezinárodní.Pes určitě nemůže být na volno určitě nějakou přepravní schránku pro velké hafany jsou sítě a pás.Ten pas dostanete určitě na veterině nebo o něm dostanete více informací tam.Psa můžete mít na volno v autě,ale kdyby Vás někdo kontroloval určitě něco je dobré mít.
Ještě doplním pokud Vás policie zastaví v Chorvatsku a vy neprokážete ,že pejsek je Váš mohou Vás podezírat,že ho převážíte z Chorvatska.Policie může a nemusí požadovat kontrolu pejska,ale člověk nikdy neví.Chorvtsko je opravdu na to dost drsné.
Do zahraničení pes potřebuje být v autě připoutaný pásy, to znamená, že musí mít vlastní sedačku a nebo být v kufru. Jinak musím mít cestovní pas, ale jak je to s čipem to nevím, ale s tím vám poradí veterinář.
paragraf 52 bod 5 nového silničního zákona, ukládá majiteli vozidla povinnost zajistit bezpečnou přepravu zvířat ...při přepravě živých zvířat nesmí být ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob a ani zvířat... - coz znamena ze pes musi byt bud pripasan specialnim pasem (napr. GreenDog autopás pro psa - splnuje normu ČSN ISO 3795) nebo musi byt v prepravce ktera je pripoutana. Nevim jiste zda-li se uznava i pytel ne psa ktery je pripoutan za sedacky. Dale pes musi mit mezinarodni pas (okolo 200 Kč), ktery ziskate na veterine v pripade ze je pes tetovan ci cipovan (pouze mikročipy splňující ISO normy pro mikročipy a čtecí zařízení - ISO 11784 a ISO 11785 - toto vam ale presne reknou bud na ambasade dane zeme nebo vas veterinar). Dale si musite zjistit na ambasade dane zeme zda-li jsou povinna nejaka ockovani (v nekterych zemi je nutny rozbor krve proti virozam a nemocem).
To co jsem napsala jsou informace ktere jsem zjistovala ja pred nasi dovolenou do chorvatska. zadne blaboly jen info ktere jsem se dozvedela bud od veterinare nebo od uredniku.
Paní hmiskovska, nikdy bych si nedovolil napsat "bláboly".
Napsal jsem jen že se mýlíte, páč náš zákon hovoří jinak. Musím sděli, že informace od veterináře a úředníka byly mylné.
A kde berete jistotu ze na uvedenych webovych strankach je pravda? I tak na strankach ktere jste uvedl je psano ze pes musi byt zajisten. z cehoz vyplyva ze musi byt pouzita nektera varianta bud mnou zminena nebo mozna jsou i dalsi..nevim. Ale ve chvili kdy kdokoliv bude tvrdit ze nedelam tak jak mam (co se tyce prevozu psa v cizine ci po ceske republice) odkazu se na daneho urednika od ktereho to mam samozrejme vyjete z pocitace a orazitkovane. Delam v pravnicke kancelari takze vim co pro jistotu
paní hmiskovska, jelikož je pan Beran právník, věnuje se pravidlům mnoho let, a hlavně přečetl jsem si mnohokrát uvedený zákon. Opět jsem si přečetl článek pana Berana a nikde jsem tam nenašel text který píšete. Je tam opravdu napsáno jen to co je v zákoně. Váš výklad jak zabezpečit psa je jen Váš. Je jasné že musí být zabezpečen, ale nění NIKDE napsáno jak.
O tom vedu spor. Jelikož pracujete v právnické kanceláři, víte, že zákon je zákon a výklad zákona je na soudu, nebo garantu zákona.
Náš zákon nenařizuje jak má být zabezpečen pes!
To mate pravdu ze neuvadi. Ale selskym rozumem nejak zabezpecen musi byt a z toho vyplyva nazor ze zabezpecen nejakym zpusobem podle toho jaka je nabidka trhu. Jak ma byt zabezpecen podle Vas?
Nejsem znalec psa, nevím jak v kterém autě, nevím jak kterého psa, ale. Vozím tchyni ráno a věčer. Ve svém vozidle si sedne před tchyni na podlahu, ve voze syna skočí za sedačky, ve Škodovce 120 je ve předu v kufru. Tchýně má psa jezevčíka.
Pokud vozíte tchýni a nemá zabezpečeného psa a zastaví Vás policie může Vám dělat problém.Prostě je to blbé,ale pes nějak musí být zabezpečen a jak znáte naše přesné zákony.Přepravka,kšíry ,sítě to by u mě neprošlo naši jsou zvyklí stařenka ve předu a další 2 v zadu ve dvojce a leží v klidku,ale jak píši je to na průser
Uvedu pripad ktery se mi primo stal. V mem meste se pred rokem stala nehoda. Pani vezla sveho kokrspanel vzadu na sedackach. Tu pani jsem znala... mela perfektne vycviceneho psa. Poslouchal na slovo. Pokazde ho vozila v aute vzadu na sedackach...na volno... Jednou se ale stalo ze pes si neceho vsimnul skocil na pani dopredu pani nezvladla volant, srazila cloveka a narazila do zdi... clovek na miste umrel... Byla odsouzena za neumyslne zabiti z duvodu nezabezpeceni psa. Z tohoto vyplyva ze kdyby byl pripoutan, nebo v prepravce nic z toho by se nestalo...
Paní Hmikovská,
Neviděl jsem rozsudek, ale dovolím si tvrdit, že v něm nebylo udvedeno "zabiti z duvodu nezabezpeceni psa" Že to tam bylo jinak?
Ale to jsme u toho problému že ho nezabezpečila. O tom nevedem spor. Já jenom upozorňuji, že není NIKDE napsáno jak má být zajištěn. Musí to být individuelní dle vozidla, psa, a pána.
Nezlobte se na mě, ale jet v 5ti lidech i se psem na dovolenou do chorvatska v jednom autě už jen z praktického důvodu musí být neskutečně něpohodlné (pokud tedy nemáte transportéra). Pes na výlet do zahraničí musí mít platný celoevropský očkovací průkaz pro EU (většinou modrý) a tetování anebo čip (se vším všudy se vejdete do 1000,-) a samozřejmě platné očkování, pokud máte štěňátko a bylo očkováno do obyčejného (starého průkazu), tak musíte mít sebou i ten. A pokud máte psa oočkovaného a vše v pořádku, musíte mít razítko platné od veterináře o prohlídce psa, že je v pořádku a myslím ne starší než měsíc ...
Kdybych jela nejen na dovolenou, určitě bych pro pejska pořídila přenosku (cca 500,-) jde o pohodlí Vás všech, ale upřímně nedokážu si představit 5 lidí v autě, kufr plný nákladu a ještě bedýnku se psem a jeho potřeby ... samozřejmě časté zastavování na protažení kostí všech a vyvenčení a napojení pejska.
My vozíme psy za mříží jen a jen kvůli bezpečnosti i naší, protože boxer si sice lehne a chrní, ale bígl nám skáče po autě a nejlíp by sám nejdaši řídil . A tak od nich máme klid
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.