Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Našli jsme lišaje smrtihlava

Od: evaaa* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

včera děti přinesly krásného lišaje smrtihlava. Nevím, jestli je to vzácnější druh motýla, aby se člověk snažil ho nějak zachraňovat nebo ho nechat být...Kocour po něm skočil a má jen půl tykadla. Tak přemýšlíme, jestli je ještě v této zimě schopný odletět za teplem.. Máme ho vypustit nebo co s ním..? Díky Eva

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

1x

Ale stejně je to obdivohodné, že uletí takovou dálku, že?

doplněno 15.10.16 19:12:

...obdivuhodné,,,;)

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, myslím, že motýl za teplem neodlétá, ale na zimu se někde ukryje v domě. Já ho mám občas celou zimu na schodišti (jiný druh) a na jaře (když se začne vrtět), tak ho vypustím oknem ven. Je ještě docela teplo, tak ho vypusťte také - a on si nějak poradí. Zdravím!

doplněno 15.10.16 16:35:

ildika - díky za opravu (nevěděl jsem to). U nás přes zimu "bereme na byt" jen babočku paví oko.

Ovšem, na tom vypuštění motýla (jak jsem také uvedl) je zatím shoda.

Zrovna lišaj smrtihlav je velký cestovatel a na zimu opravdu odlétá - např. na Sicílii nebo až do Afriky. :) Respektive, v oněch krajích je jeho pravý domov, a spousta jedinců tam zůstává celoročně.

-------------------------------

Pro tazatelku:

Také bych ho pustila - ale pokud máte doma med, zkuste mu dát nejdřív trochu na posilněnou. Je to pro něho oblíbená pochoutka.

doplněno 15.10.16 21:45:

Bene - ano, na tom se asi shodnou všichni. Podle mě by ho tazatelka měla pustit co nejdříve (nenechávat si ho doma na pozorování), než se nad Alpami příliš ochladí. Na cestu bych mu dala něco dobrého do sosáčku - ideálně ten med.

Pustit na svobodu. On ještě odletí do teplých krajů. Doma vám nepřežije.

hodnocení

0x

evaaa, mohu jen tiše závidět,že jste lišaje smrtihlava spatřili, mně se to ještě nepodařilo:(. Spatřit ho je totiž dost vzácné, spíš je k vidění housenka , či kukla. pckop má naprostou pravdu, puste ho, ať může odletět. Že má jen půlku tykadla mu tolik vadit nebude, ty slouží jen k čichovým vjemům.Informují motýla o přítomnosti pohlavního partnera, nebo potenciálního zdroje potravy.

doplněno 15.10.16 15:03:

Zapomněla jsem napsat, že při letu čerpá ze svých tukových zásob, aby měl dost energie na přelet.

blanka33*
hodnocení

0x

Dobrý den, pročtěte si wikipedii ;)... Je tam všechno o tomto motýlu :) cs.wikipedia.org/...

evaaa*
hodnocení

Díky všem, motýla jsem měli doma necelý den, dali jsme mu na cestu občerstvení medu a pak vypustili...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]