Nejste přihlášen/a.
doplněno 11.10.16 20:03: Pravděpodobně to byl opravdu dravec. Známý myslivec nám říkal, že to byl na 95 % moták pochop.
0x
Takové zbytky slepic nám nechávají káňata.
doplněno 07.10.16 17:03:
mono - ale kuš. Bydlím na samotě a něco o tom vím a vidím na vlastní oči.
doplněno 07.10.16 19:21:
Na 5 m ode mne poznám káně od jestřába. O tom žádná.
Káňata ne. Ty nejdou na potravu větší než myš nebo žába. Spíš jestřáb. M.
doplněno 07.10.16 17:11:
Tak to kuš Uško. Já bydlela na samotě přes 30 let, takže o tom taky něco vím. Měli jsme i liliputky a nikdy se nestaly obětí káně. Ta potřebuje louky a nemá v pařátech takovou sílu.Kdežto jestřáb útočí nepozorovaně, proto se slepice nikdy nestihnou úkrýt. Když nad loukou zakroužila káňata, slepice byly v klidu.
doplněno 10.10.16 19:28:
Tak mi to nedalo. Kontaktovala jsem české ornitology a dnes přišla odpověď:
Dobrý den.
Káně lesní může ulovit i domácí drůbež včetně slepice, ale je to záležitost velmi vzácná. Na rozdíl třeba od jestřába lesního, který domácí drůbež a slepice loví častěji, je káně specializovaná spíše na lov hrabošů či jiných drobných hlodavců a pěvců
S pozdravem
Jan Křivský
Ptačí infocentrum České společnosti ornitologické
Takže tak. Pokud tedy opravdu loví Káně lesní slepice, nepovažovala bych to za jev běžný, ale jak píše pan Křivský, vzácný. U kotěte se ona malá pravděpodobnost dost zvyšuje. A protože útok nikdo neviděl, asi bych to svedla všeobecně na dravce.
.
Souhlasím, káně lesní si opravdu na nějakou větší kořist vůbec netroufá. Něco jiného snad může být káně rousná, ale ta je tady jen občas v zimě - takže tazatelčina kotěte se to určitě netýká. Slepice neloví ani ona, jedině snad nějaké nemocné liliputky nebo jiné velmi drobné plemeno. Po slepicích jdou jmenovitě jestřábi.
doplněno 10.10.16 19:52:
Dospělou zdravou slepici káně lesní není schopna ulovit v žádném případě.
Viz např. i zde: " Pravdou je, že vzhledem ke kratším prstům a drápům káně nedokáže zabít dospělou zvěř, proto se v praktickém sokolnictví při lovu nepoužívá". Pod zvěří se myslí i třeba bažanti nebo orebice.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.