Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, obracím se na zkušené lidi s dotazem. Bydlíme v bytě a před měsícem jsme si pořídili želvu zelenavou, o které jsem si myslela, že je na chov nejméně náročná a tak mi to i potvrdil chovatel, od kterého jsem si želvu koupila. I přes veškeré dodržování rad ke správnému chovu nám želva dnes po třech dnech spavosti uhynula. S chovatelem jsem mluvila, když ještě želva žila a ten tvrdil, že je nejspíš přehřátá. Podotýkám, že terárium máme přímo od něj a v nastavení jsme nic neměnili... K úmrtí se mi nevyjádřil, nebere telefon... Má otázka ale zní, jaký druh želvy suchozemské je tedy vlastně nejvhodnější na chov doma v teráriu, bez možnosti venkovního výběhu?
Myslela jste správně, pro chov v bytě bez možnosti zimování je skutečně nejvhodnější želva zelenavá, nejlépe poddruh thh. Pokud se želva stále drží pod zářivkou, nekompromisně ji pozvedneme (tu zářivku) a tak snížíme teplotu. Neměl bych zde dělat reklamu, ale želvu bych koupil jen od pana Junka. V případě želvy se šetřit opravdu nevyplatí.
Pro tarantel: "...která suchozemská želva je nejvhodnější pro začátečníka chovatele do opravdu malého bytu...není to žádná jiná želva než: želva zelenavá - Testudo hermanni boetgeri včetně menšího poddruhu Testudo hermanni hermanni, který je co do velikosti úplně nejvhodnější...Ano to je přesně ten druh, který je chovatelsky nenáročný, cenově i jinak dostupný, vhodný do malých bytových prostorů."
Každé původně divoké zvíře v chovu strádá. Suchozemská želva se i bez zimování a výběhu může v pohodě dožít 80 let. Jde jen o dodržení určitých zásad. Chovatel by měl počítat spíše s tímto.
Bez možnosti venkovního výběhu ROZHODNĚ NE želvu zelenavou! Vlastně žádná suchozemská želva se nehodí do bytu.
To, že se to píše na stránkách prodejce želv, ještě neznamená, že je to pro zvíře optimální. Každý Evropský druh želv POTŘEBUJE venkovní výběh páč jinak strádá. Jo může v tom paneláku strádat třeba i 10 let to je fakt. Hlavně, když to sype.
Vaše informace nejsou z důvěryhodných zdrojů, zeptejte se teraristů, co chovají želvy řadu let (nikoli pouhých prodejců). Citovat závadné informace z internetu a pofiderní příručky plné chyb zvládne každý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.