Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Blechy u kotěte

Od: maujenka* odpovědí: 4 změna:

Zdravím,

mám doma zachráněné koťátko, které někdo vyhodil. Kocourka. Tipuji 3-4 měsíce starý. Je celý a zdravý, ale má blešky. Mám doma šampon Arpalit neo (mám už zkušenosti), kde je uvedené, že je možný použít už od dvou měsíců, mrňous tedy dostal koupel (díky bohu se mu i líbila :) ) a z chudáka jsem vytahala pinzetou dobrých 50-60 potvor. Většina samozřejmě odpadla po koupeli. Ale stopro se mi nepovedlo dostat ven všechny a proto moje otázka, mohu koťátko vykoupat za pár dní znova? U nás bohužel nesežeju spray vhodný na kočky a obojky i pipety jsou prý vhodné až od váhy 2 kg (či rok stáří) a to nemá. Mám ho jen doma, uklízím pelechy a celou domácnost, ale chci pomoct i jemu.Či jak podle vás musí trvat interval mezi koupelemi? Nebo máte jiné rady?

Moc moc vám děkuji a hezký večer :)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

2x

Arpalit neo není vhodný pro kočky, obsahuje permethrin a pro ten kočky nemají hematoencefalickou bariéru, takže je to může zabít. Schválně se podívejte na obal a přečtěte si účinnou látku. U koček se vyhýbejte všem syntetickým pyrethroidům - permethrin, cypermethrin, deltamethrin, tetramethrin... Je jich moc a je to nejběžnější incsekticid i pro použití v domácnosti.

I v té nejzapadlejší vesničce evidentně máte internet, takže zboží si lze objednat.

Není pravda, že spot-ony a obojky až od roku nebo od 2kg. Ty 2kg někde uvedená jsou, ale rok věku na žádném není. Třeba Frontline Combo můžete použít na kotě starší 2měsíce nebo těžší než 1kg. Takže na to vaše úplně klidně. Pak tu jsou přípravky, které lze použít i na novorozená koťata od stáří dvou dnů, třeba pudr Bolfo nebo nebo sprej Frontline. Ten tedy není sám o sobě moc účinný, neb je to pouze adulticid a nemá larvicidní ani ovicidní účinek a to je to hlavní, co při boji s blechami potřebujeme.

Poud máte někde v okolí ve větším městě nějakou lékárnu, pak tam přípravky proti blechám mají, případně je objednají.

Uklízení domácnosti je jistě chválihodné, ale proti blechám nepomůže. Vajíčka blech jsou tak maličká a lehká, že zapadnou do kdejaké škvírky a nemáte šanci je odtud dostat.

Pokud jste ještě nebyla, jděte s kotětem na veterinu. I kočka chovaná jen doma by měla mít základní očkování proti virovým infekcím protože i když nechodí ven, může se nakazit a zemřít. Veterinář může dát i tabletky proti blechám, někdo si je dost chválí.

maujenka*
hodnocení

Moc děkuji za odpověd, máte pravdu, šampon opravdu obsahuje permethrin, proto se divím, že mi ho v lékárně doporučili i na kočičky. I na obalu je uvedené, že je vhodný na kočky (dokonce od dvou měsíců věku). Lékarnice podotkla, že spray této značky ale opravdu vhodný na kočky není, proto mi dala šampon. Vážila jsem ho a už má přes dvě kila, takže mu šoupnu obojek, věk tedy řešit nebudu. Zeptám se u veterináře na tu tabletku, vezmu ho sebou, děkuji za rady.

hodnocení

0x

Najděte si na netu jakéhokoliv veterináře a zeptejte se. Když zavoláte tomu, ke kterému budete chodit, tím lépe. ;) Blechy jsou takové mrchy, že přenášejí červy. Proto je moc dobře, současně s odblešováním i odčervivat. Zavolejte vetovi, všecko vám řekne. Ale bylo by lépe, kdybyste mu donesla kotě ukázat. Prohmatá, poslechne, dá prostředky k odblešení a odčervení. *hej*Nakoukněte do bazaru, vždycky tam prodávají přepravky pro kočky.

Zajímavý a užitečný odkaz, na kterém najdete miliony užitečných rad: modrykocour.cz/...

Že jsou kočky velmi citlivé na ledviny, to asi víte. Většina z nich umírá na selhání ledvin. Proto pozor na lidské jídlo a nekvalitní granule plné solí a barviv!

maujenka*
hodnocení

Moc děkuji za odpoěď, tabletku na odčervení už dostal, děkuji za informace, stránka je dobře poučná. Já už nějaké zkušenosti s kočičkami mám, rozmaluzluju je už od svých 14ti :) a za život jsem "vychovala" už čtyři chlupáče. (i když spíš oni vychovávali mě :D ) Ale jak říkám, vždy jsem je ze strachu měla jen doma (neunesla bych, kdyby je venku něco zajelo a nebo snědli otrávenou myšku) a s blechami jsem se díky tomu takto nesetkala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]