Nejste přihlášen/a.
Máte prosím někdo z chovatelů zkušennost se slepicemi - snad Araukánky. Rodiče si pořídili slepičky ve stáří dnes asi 5 týdnů - jsou šedé žíhané, podle prodejky se jedná o tzv. Araukany. Uvidíme až dospějí, ale podle encyklopedie a pod., barva by měla být úplně jiná. Máte někdo zkušennost s naprosto šedými "araukánkami", které by snášely zelenomodrá vejce s údajně "méně" cholesterolem? , děkuji..
Araukán je více barevných typů (rázů), navíc se v poslední době rozmáhají tzv. ameraukány a jejich různé varianty- hybridi araukán, kteří mají zachovanou zelenou skořápku, ale více snášejí. To, že mají vejce méně cholesterolu, je podobná povídačka jako to, že perličky vyhánějí potkany. Čili chovatelský folklor.
Jinak s tím cholesterolem ve vejcích je to zřejmě jinak, než se dříve uvádělo (podle některých výzkumů je vaječný cholesterol neškodný a samotná vejce velmi prospěšná i ve větším množství). Podle čeho se budete řídit, se ale musíte pochopitelně rozhodnout sám/ sama.
Myslím, že celkově mají ve vejcích nejméně cholesterolu ti drobní ptáčci-zpěváčci, třeba střízlík. Onehdy jsem takové malinké vajíčko (už vyschlé) držela v ruce - tam se toho cholesterolu opravdu moc nevejde.
K plemenu slepic jsem se dozvěděl, že stejně nic nevím a zřejmě u toho zůstanu. S tím cholesterolem jsem to také věděl, proto ty uvozovky.., potřeboval jsem vědět, zda k plemenu patří zejména ta šedá barva.. přesto děkuji..
Téměř všechna plemena slepic mají větší množství barevných rázů. Araukány jich mají obzvlášť hodně:
ifauna.cz/... v článku je tabulka různých rázů (ale ne všechny jsou v Čr považovány za standardní).
Co se týče těch šedých araukán - vypadají nějak takto (viz obrázek)? Potom to jsou modré, v Čr jsou normálně uznávané; mimochodem, je to poměrně častý typ - vedle divoce zbarvených a černých.
(adresa, kde byl obrázek vzat - chov-slepic.blog.cz/... )
Před mnoha roky jsme dostali pštrosí vejce, celá rodina jsme ho jedli týden, údajně je bez cholesterolu, prý velmi dietní potrava to je
Tyto slepičky máme již třetí rok, tmavě černá snáší vejce hnědá, světle šedá má vejce bílá káva, okrové žíhaná snáší vejce všech barev odstín zelený. Jsou vysoce inteligentní, bojí se většího rámusu, když houká sanitka a nebo silný akut utíkají se schovat do kurníku, jinak velice přítulná, jako kdyby rozuměly co se jim povídá. Hledám dodavatele na obnovu chovu, protože nemáme kohouta. ZdravímMarie
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.