Nejste přihlášen/a.
Mám na púdě menší hnízdo sršňú, Potřeboval bych ho zlikvidovat. Mám počkat, až sršni uhynou? Ale matka přežije, že. Ale kam se schová na zimu? A na jaře múže založit nové hnízdo opět na púdě? Prosím o radu. Dík Lee
Nechte ho být, pokud vám nevadili do teď, tak už to vydržíte. Do měsíce je po nich. Oplodněné matky se skryjí na přezimování do zimních úkrytů (v lese, v zahradě atd.) dělnice se v nastalé situaci pobijí sami nebo se rozletí do světa. Vy pak jen bezpečně sklidíte prázdné hnízdo, pokud se tá vletový otvor spravit utěsnit, tak to udělejte, předejdete tak dalšímu hnízdu v příštím roce.
Lidé z nich chytají příliš velkou paniku. Sršni obecně jsou velmi klidní tvorové, útočí až při opakovaném dráždění. Nebo na velmi vysoké zvuky (reagují však na zvukovou vlnu). Naopak, průměrné sršní hnízdo zlikviduje až kilo potravy deně. Tak si představte to množství much, housenek, mšic a dalšího hmyzu, které na dvorku nemáte a mohli by jste mít.
Tchýně mají hnízdo také pod střechou a až na ojedinělé zbloudilce u zahradního světýlka o nich ani neví.
Dcera měla opravdu veliké sršní hnízdo na půdě. Měla v té době malé děti a sršni okupovali zahradu a lítali jako bombarďáci. Bála se tedy o děti. Povolala pana deratizátora. Pán to měl asi 15 km, přijel, oblékl se tak, že vypadal jako kapitán Nemo. A šup na půdu.
Když jsem to zdálky viděla, říkala jsem si: Dala bych mu třeba 1.000 Kč, jen aby ty mrchy byly pryč. Ano, odstranil je během krátké chvilky. A už nikdy se tam nevrátili.
Jenže s tou tisícovkou jsem byla z laciného kraje. Akce stála 1.500 Kč. Ale vyplatilo se to. Od té doby se sršni zdvořile zdržují kdesi za hranicemi dceřina pozemku a nemají snahu vstoupit dál. Jaga.
Vím, jak se pán jmenuje a kde bydlí, ale nemohu tady dělat reklamu.
menší než toto?
Zjistil jsem nedávno, ale je to na půdě prarodičů, kam nikdo nelozí a v okolí nejsou děti - zruším to až v zimě...
likvidaci vos na půdách jsme řešili velmi brzo ráno - chladno kolem 5té hodiny - postříkat hnízdo, shodit a rozmačkat...
Vosy v zemi jsme řešili vypalováním - obléct vše možné vč. rukavic, do rukou tenisové nebo jiné rakety a nalít min. litr benzínu do díry, zapálit a umlátit zbytek ... to byla sranda... zlatý věk náctiletých
Právě jsem objevila na dvoře vosí hnízdo ( ve stádiu výstavby )
Stačí na vosy také Biolit večer? Po pravdě mám dost obavu. Tety bratr před pár lety sekačkou najel do hnízda ,nevím zda včel nebo vos, na zahrádce , nikdo nebyl poblíž, utržil hodně žihadel a nepřežil.
Ano, Biolit přímo na vosy + nějaký další hmyz (samotný na vosy asi neseženete) by neměl být problém sehnat. Nicméně, účinnost jsem nezkoušel. Máme ho sice doma, takže můžu potvrdit, že se vyrábí, nebo vyráběl, ale myslím, že jsme ho použili na jiný hmyz než na vosy, na který také účinkoval. takže za sebe nemůžu říci, zda skutečně funguje na vosy, to musíte vyzkoušet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.