Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
můj problém se týká našeho psa křížence rotvajlera s labradorem. Taťka ho dovezl domů jako štěně a bylo vymalováno, nikdo z naší rodiny o psech nic nevěděl a rodiče jsou celé dny v práci, mně je 17 a o psech jsem taky vůbec nic nevěděla. No a bylo to tak, jak jsem čekala, že výchova zůstala na mě. Pejsek má něco málo přes rok, zezačátku byl naprosto katastrofální (sežral si misky na vodu i na jídlo, dokonce i deku, na které spal, ani tři hadice na zahradě nebyly problém), po půl roku se ale uklidnil (a přestal žrát vybavení, což považuju za veliký úspěch). Jenomže teď jak kdyby najednou zešílel, přestal reagovat na jméno a jakoby zapomněl na všechny povely. Předtím jsem se nebála ho pustit z vodítka, protože jsem věděla, že zavolám-přijde, ale najednou je mu to uplně šumák. Jsem uplně v koncích, vůbec na mě nereaguje. Máte prosím nějakou radu?
cvičák - dospěl a potřebuje pevnou ruku a vedení, jinak se ujme role vůdce sám... tam vás naučí, jak na to
Zdravím. Určitě na Vás teď čeká dlouhodobější a důsledná práce, aby pejsek začal fungovat, a nestal se pro všechny okolo postrachem. Přikládám odkaz na stránky na p. Desenského, kde lze hodně věcí technicky nastudovat a začít podle jeho rad se psem pracovat. Je ochotný i Vám poradit na příp. konkrétní problém, na který při výcviku můžete narazit. Přivolání a nenásilné uvědomění pejska o tom, že jste šéf za všech okolností, bude základ. Držím palce... psycholog-psu.com/...
Le, váš pes nezešílel, ale dospěl. Dospěl v silného, sebevědomého jedince, který ví, že na něho nikdo nemá. Konkrétně tebe má na háku. Má navrch. Moc ráda bych ti dala nějakou radu, ale to prostě nejde. Výcvik je řadou dlohodobých činností, které vedou k tomu, že pes ví, kde je jeho místo, na jakém žebříčku ve smečce, v rodině, stojí. Je otázkou drilu, kdy si veškeré povely a také to, že poslouchat se musí, uloží do hlavy a to uložení tam zůstane. Proto se cviky neustále opakují a jejich pamatobvání se upevňuje. Trestá se právě opakováním cviků, aby mu v paměti zůstalo nejen provedení, ale hlavně to, aby věděl, kam patří.
Jsem si jistá, že s dospělým, sebevědomým, dominantním psem, ty sama, nic neuděláš. Nic neuděláš bez dloubhodobého docházení na cvičák a bez denodenního opakování cvičení. Nepomůže ani pan Desenský, ani jeho rady na dálku. Jednu radu ti přece jen dám: Dej moc velký pozor na to, aby se pes neobrátil proti tobě. Zkončila bys v nemocnici.
Axus, asi utratit ne, nechat ho hlídat zahradu a barák. A na procházky pořídit malou rasu, na které natrénuje, jak se pes vychovává.
Hmm, babčo. Nechat ho hlídat zahradu? Jak ho budeš krmit? Jak se o něj starat? To je nezvladatelný pes, kterého jeho majitel totálně zkazil. Ten pes může kdykoliv zaútočit. Navíc nechat ho na zahradě, kde se bude nudit? Kde ho nikdo nebude cvičit? To je časovaná bomba. Takových psů jsou plné útulky. Nikdo je nechce. Původní majitelé by zasloužili přes držku !
Omlouvám se, ale opravdu si nemyslím, že jsem ho jakkoliv zkazila, dala jsem si na něm sakra hodně záležet a věnovala v podstatě každou volnou chvíli. Jak jsem psala, on už byl v podstatě usměrněný, jenomže poslední dobou ignor. Já po vás nežádám odpověď typu "utratit" (což bych v životě neudělala) nebo "do útulku", nemám jakkoli v úmyslu se ho vzdávat.
Nebudu si rozhodně (zatím) pořizovat jiného psa, nemám ho proto, abych když on přestane být takový, jak bych chtěla, tak ho vyměnila. Já sem napsala kvůli radě, co můžu udělat s ním, protože s tím nemám zkušenosti. Ale i když se v tom nejsem odborník, tak vím, že by mně a ani nikomu jinému v životě neublížil, možná jsem ho špatně popsala, moje chyba. Všechny v rodině ( a dokonce i mimo ni, cizí kolemjdoucí) miluje a okamžitě si lehá k nohám pro pohlazení,opravdu si nedokážu představit, že by někomu ublížil.
Je to mladý pes, určitě se s ním dá pracovat. začněte s nácvikem povelů od začátku jako když byl štěně. Buďte pro spa zajímavá (hry, dobroty). Musíte u něj být na prvním místě - zajímavější než okolí, pak nebude utíkat. Pokud uteče, schovejte se mu, nečbo se rozběhněte od něj směrem pryč, aby si Vás hlídal. Přivolání trénujte taky úplně od začátku - nejlépe na stopovacím vodítku. Zvládnout se to dá i bez cvičáku ale chce to se psu hodně věnovat každý den. Musí ve Vás vidět zdroj zábavy a vzor, který se vyplatí poslechnout. Je to kříženec dvou pracovních plemen, takže hodně zaměstnávat hlavičku.
doplněno 07.09.16 16:21:
A ty rady tady, to pro dobro Vaše i psa, neberte vážně. Nevidím důvod proč nezvládnout rozjíveného psího puberťáka bez jakýchkoli radikálních kroků. Chce to laskavou důslednost, nic víc. Ono hodně majitelů psů si tímhle prošla po tom co pes začal dospívat, není to žádná tragédie.
Jen bych dodala, k tomu chození první ze dveří a k "hierarchii ve smečce"vůbec. Dnes už se ví, že pes ví, že člověk není pes. Ve skutečnosti netvoří smečku, ale oboustranně výhodné partnerství. Ta smečková teorie už je vyvrácená, to jen pro pořádek. Doporučiji: sbazar.cz/...
Pořiďte si nějakou knížku a nastudujte tu výchovu komplexně. Jedna rada nebude stači. Musí z Vás cítit sebevědomí. Základní princip je trestat ho IHNED za cokoliv, co udělá špatně, nebo ho od té nežádoucí činnosti aspoň vyrušit a upoutat jeho pozornost k něčemu jinýmu. Na vyrušení funguje zasyčení nebo klepnutí do slabin. Vodítko musí být krátké a musí být uvázáno co nejblíž za hlavou. Ale přesto klíčová bude ta knížka a znovu získat jeho respekt.
Asi nejvíce se kloním k odpovědi @tarantel - pejsek je puberťák.
Každý pes to má jinak (jako lidé). U některých si ani nevšimnete výraznější změny, jiný...jako ten váš. To pracují hormony. A jak již bylo psáno někde výše, zkouší, co mu projde.
Pokud budete dělat ústupky, opravdu se vaše předchozí výchova naprosto mine účinkem. Pokud dáte povel, trvejte na jeho splnění. Nemusí to být ostře, klidně za mňamku (pořád po kapsách kousek sýra, oblíbené piškoty apod.), ale opravdu na 100%. Můžete si pořídit "stopovačku" na výcvik na louce (poli), ať ji vláčí za sebou a vy si budete jistější. Cvičte doma při každé příležitosti. Když vycházíte z branky (dveří), musíte jít první. I tím se totiž určuje hyerarchie ve smečce (rodině). Prostě musíte vytrvat. Opakování povelů vás bude čekat po celý (psí) život, ale v té pubertě je to nejzásadnější.
Mám sice proti tomu vašemu mini pejska, ale vždy když byl něčím (hrozně důležitým) zaujatý a ignoroval jakýkoliv slovní pokyn, zabíralo rychlé a hlasité tleskání - vytrhlo ho to z transu a jak se na mě podíval, znovu následoval razantní povel (gesto). Jakmile se totiž na vás podívá, nemůže dělat, že vás neslyší. Po splnění úkolu (byť nepodstatného) musí následovat vaše nadšené jásání a pro něj odměna.
Jeho mozek si musí vytvořit pozitivní reakce na plnění povelů. M.
Le, víš co je docela možné. Je možné to, že ty chceš mít vychovaného psa, skoro jako služebního. A nevíš jak na to. Že to děláš špatně, pes se nudí a tím, že nejsi dostatečně vyhraněná a přesvědčivá, prdí na tebe. Umí, ale neposlechne.
Možná, že bys měla dělat to, co dělá Andee. Hrát si. I ty i pes. V odkazu dvě první videa nejsou funkční, ale když odpovědi vyroluješ, je tam ještě jedno, které funguje: poradte.cz/...Mám pocit, že i na juťubu jsem ji se psem zahlédla. Všimni si, jak se na Angee ten pes dívá. Fakt oddaně, jako pes. Myslíš si, že ti tahle rada s výchovou psa pomůže?
Ještě jsem ti zapomněla napsat, že žádný povel, žádnou činnost nenaučíš bez kousíčku pamlsku. Nikdo nechce, ať ho cpeš kaviárem, ale klidně piškoty rozlámané na půlky. Dokonce jsem znala psovoda, který odměňoval starými kůrkami z chleba. A za to, aby to pes dostal, udělá i nemožné. Věř mi, mám to odzkoušené po mnoho let.
Na cvičáku učitel nás učil ty pamlsky v kapse - točeňák nebo tlusté párky nakrájené na delší proužky ( jako hranolky) a jde s tím cvičit jak přivolávání, tak i chůze u nohy, kde tu hranolku držíte u pasu v zavřené levé dlani a ten pes ji ožužlává, pomalu ukusuje, kouká správně na vás (né co kde lítá) a cupitá u nohy ale chce to vytrvalost a určitě hledejte info na netu/knihách . Ten psí život si to nezaslouží, aby díky lidem na to doplatil. Pak vám bude dělat jen radost - jako naše potvůrka
Hezký den,mám doma mnohem klidnější plemeno(bišonka). Je to fena a má rok. A mám s ní stejný problém. Od 3 měsíců chodila do psí školky,ukázkově poslouchala. A s nástupem puberty jako když utne a všechno zapomněla. Je to dané dospíváním,přihlásila jsem jí na podzim do nového cyklu psí školky,kde si vše opakovala. Na cvičáku mi vysvětlili,že si pes v pubertě "staví hlavu" a zkouší,co si může dovolit,a že je tedy běžné,že přestane poslocuhat. Tak nevěště hlavu a cvičte a cvičte. Opakování je matka moudrosti. Pokud vám to nejde samotné,poraďte se na cvičáku. Taky mám prvního psa,tak spoustu věcí nevím a učím se s ním. A když potřebuju poradit,zavolám na cvičák a potrénujeme tam.
Já jsem hluboce přesvědčená, že problém není v pubertě nebo v zapomínání, ale problém je v tom, že pes vás neuznává a s odpuštěním, na vás prdí. Šéfuje on, ne vy. Každý si dovolí tolik, kolik je mu povoleno. Ve školičce ví, kde je jeho místo a doma ví, na jakém míste je v hierarchii smečky. A věřte, není to v tom, jak křičíte nebo trestáte nebo neco. Je to jako dítě. Mamka vříská, ale táta se jen podívá a všem je všechno jasné a je klid. Tam je problém!
Naopak, vůbec agresívní nejsem. Celá má odpověď nesměřuje k tomu, že pes umí pořadové cviky. Ty jsou na to, aby si uvědomil, že musí poslouchat. Stejně tak pochodují vojáci sem a tam proto, aby touhle buzerací pochopili, že nejsou šéfové, že budou poslouchat. Takhle já trestám svého psa. Teď je to sice jorkinka, ale ihned pochopí, že je třeba poslechnout. Bez křiku, bez agrese. Párkrát sedne a lehne a hned ví! A také ví, že ji nesmírně miluji. Bez ní nejdu nikam.
Babkazov trochu míň agrese z Vaší strany by to chtělo. Můj pes má rok a umí sedni,lehni,pac,ke mně...to,že občas neposlouchá,nebo si postaví hlavu,je to puberťák,roste,učí se. Tohle mi řekli přímo na cvičáku,kde tomu rozumí. Takže si nemyslím,že by na mě pes prděl. Každý,kdo má štěně potvrdí,že jeho výchova je náročná a chce to čas a stálé opakování,než se naučí ukázkově poslouchat. Žádný pes se nerodí s tím,že bude poslouchat odzačátku páníka na slovo. Tak jednoduché to není.
kdyby to bylo tak jednoduché,nemuseli by lidi trénovat psy na cvičácích
"A také ví, že ji nesmírně miluji. Bez ní nejdu nikam."
A ta moje mě snad nemiluje?Jsme spolu pořád,jsem v invalidním důchodě a mám na ni spoustu času,má veškerou lásku a péči. Takže přestaňte laskavě dělat chytrou,když o mně a mém psovi nic nevíte. Děkuji
Jestli to vypadalo, že se dělám za chytrou, pak se omlouvám. Opravdu nevím o vás a o vašem psovi nic. Radila jsem tazateli a radila jsem všeobecně, ne konkretně vám. Nechtěla jsem se vás dotknout. Opravdu ne.
Někteří lidé si myslí, že pes se dá vždy vychovat. I Cesar Milan říká, že s některými to nejde. To mám já. 16 let jsem měla problém. Psa jsem vychovávala, ale marně. Je kříženec vlčáka a jezevčíka. Před 3 měsíci měl mrtvici a od té doby nemá problém. Sice je jeho nemoc znát, ale neutíká, nevyjíždí po psech. Ven může jen na vodítku, aby neskákal pod rozjetá auta. Je velmi inteligentní, ale svou iteligenci používal jen na zlobení. Tož tak. Kynolog nám řekl, že je takový proto, že má geny jezevčíka.
Za prvé je dle mne trochu nelogické křížení labrador - rotvajler. Přesně něco takového vím, že "vyrobil" jeden známý - Beník si skočil s labradorkou a on měl rotvíka. V tomto případě bych nechal majitele platit "alimenty" na štěňata, která se poté různě rozdávají, až dost často skončí v útulku. Já kdysi měl "oříška" ale nyní mám dva ovčáky, nikoliv německé a naprosto přesně naplňují co od nich chci a pro co byli vyšlechtěni. Druhý problém je v nezkušenosti majitelky a domnívámse, že bez intenzivního studia nebo alespoň jednou za 1 až dva týdny si zajít na cvičák a nechat si vysvětlit princip výcviku a jako domácí úkol toto pilovat sám. Ale nezkušený majitel a zřejmě trochu tvrdší pes a na problém je zaděláno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.