Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Byla bych vděčná za radu - máme dobře zarostlé, fungující 100 l akvárium, ale trvale se přemnožují šneci - okružáci a levatky. Je mi jich líto je vyndavat a zabít, tak jsem se chtěla optat, zda by příp. nebyl k mání nějaký přirozený predátor, který by jejich počet dokázal udržet na přijatelné úrovni - že by je baštil třeba hned v raném stádiu. Vím, že existuje třeba šnekožrout, ale to mi přijde dost brutální - nesní ho rychle a trápit šneky nechci. Poradíte?
Jo, přesně tohohle šneka mám na mysli. Ono s tím "raným stádiem" to bylo myšleno tak, že kdyby třeba existovaly rybky, co by dokázaly sníst - sezobnout, mladýho šneka, co ještě nemá pevnou ulitu...či tak nějak. No, okurku jsem zkoušela - šneci se nějak moc po ní nehnali, ale do rána ji téměř všechnu sbaštily platy.
Mono, připomněla jste mi, jak, jako dítě, jsem s tátou chodila na mřenky, do řeky. Chytali jsme je mezi kameny, do ruky a táta je bral jako návnadu na dravce. Zadivila jsem se, že navrhujete do akvárka. Tak jsem pohledala a našla. Ty naše mřenky, ty byly snad mramorované.
Ale vzpomínka je to moc hezká.
Nechtějí je ani slepice, ale nepohrdli by ropuchy, ještěrky, slepýši, užovky a rejsci , ale to do akvárka asi nejde.
Šnekožrouty jsme do akvárka dali asi dva a problém s ostatníma nežádoucíma šnekama to opravdu vyřešilo. Oni asi mají nejrači vajíčka ostatích plžů, takže jsme žádné kanibalistické hony na jiné druhy nepozorovali. Když nebylo co žrát šnekožrouti někam zalezli a hibernovali. Objevili se tak po půl roce ( asi na kontrolu ) Při tom se potkali a založili rodinu. Takže jich je teď v akvárku asi dvacet ale je fakt, že se dál nijak překotně nemnoží.
Myslíte cleu helenu? Oni si fakt vystačili s vajíčkama šneků? A podařilo se Vám je rozmnožit?
No jo, trochu se namnožily-i ale kytky nežerou rybám neškodí, tak je nechávám na pokoji. Teď tam vidím jen malé takže fotka nic moc neřekne, ale starý odpovídají fotkám z horního odkazu. Takhle to bohužel vypadá jako běžný šnek z rybníka. Ztratil jsem makro čočku k mobilu, takže lepší foto neudělám.
No, tvarem jim odpovídají... Kdyby náhodou jste mohl třeba 2-4 tyto šnečí děti postrádat, odkoupila bych .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.