Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přemnožení šneci

Od: yamona* odpovědí: 11 změna:

Zdravím. Byla bych vděčná za radu - máme dobře zarostlé, fungující 100 l akvárium, ale trvale se přemnožují šneci - okružáci a levatky. Je mi jich líto je vyndavat a zabít, tak jsem se chtěla optat, zda by příp. nebyl k mání nějaký přirozený predátor, který by jejich počet dokázal udržet na přijatelné úrovni - že by je baštil třeba hned v raném stádiu. Vím, že existuje třeba šnekožrout, ale to mi přijde dost brutální - nesní ho rychle a trápit šneky nechci. Poradíte? :(

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

0x
Tím "šnekožroutem"myslíte Clea Helena? rybicky.net/...
A "ranné stádium"je méně drastické zabíjet?
Pokud se je chcete pokusit zredukovat šneky, lepší je sběr. Já si svého času vyhrála se vzduchovací hadičkou, kterou jsem je postupně odsávala do jiné nádoby. "Humánně"jsem je vraždila horkou vodou.
Lze i nalákat na okurku a posbírat.
Teď už s nimi problém nemám, asi se podařilo nastolit rovnováhu... *nevi*
M.
doplněno 03.09.16 23:41: Ještě se mluví o mřence nádherné jako o predátorovi šneků. Jenže jestli máte zaběhnuté akvárium, máte už danou skladbu obyvatel. Narušit ji novými aktivními... To fakt nevím. *nevi*
yamona*
hodnocení

Jo, přesně tohohle šneka mám na mysli. Ono s tím "raným stádiem" to bylo myšleno tak, že kdyby třeba existovaly rybky, co by dokázaly sníst - sezobnout, mladýho šneka, co ještě nemá pevnou ulitu...či tak nějak. No, okurku jsem zkoušela - šneci se nějak moc po ní nehnali, ale do rána ji téměř všechnu sbaštily platy. :)

Mono, připomněla jste mi, jak, jako dítě, jsem s tátou chodila na mřenky, do řeky. Chytali jsme je mezi kameny, do ruky a táta je bral jako návnadu na dravce. :-D Zadivila jsem se, že navrhujete do akvárka. Tak jsem pohledala a našla. Ty naše mřenky, ty byly snad mramorované. ;) Ale vzpomínka je to moc hezká.

2mona3

Jo jo, i u nás bývaly...a raci. Teď ani není vidět dno. Možná proto mám v akváriu sekavce, že by nostalgie? Taky mají fousky a skvrny a moc nejsou vidět :) Mona (inkognito)

rybicky.net/...

hodnocení

0x

Nechtějí je ani slepice, ale nepohrdli by ropuchy, ještěrky, slepýši, užovky a rejsci , ale to do akvárka asi nejde.

Šnekožrouty jsme do akvárka dali asi dva a problém s ostatníma nežádoucíma šnekama to opravdu vyřešilo. Oni asi mají nejrači vajíčka ostatích plžů, takže jsme žádné kanibalistické hony na jiné druhy nepozorovali. Když nebylo co žrát šnekožrouti někam zalezli a hibernovali. Objevili se tak po půl roce ( asi na kontrolu *smich* ) Při tom se potkali a založili rodinu. Takže jich je teď v akvárku asi dvacet ale je fakt, že se dál nijak překotně nemnoží.

yamona*
hodnocení

Myslíte cleu helenu? Oni si fakt vystačili s vajíčkama šneků? :) A podařilo se Vám je rozmnožit?

No jo, trochu se namnožily-i ale kytky nežerou rybám neškodí, tak je nechávám na pokoji. Teď tam vidím jen malé takže fotka nic moc neřekne, ale starý odpovídají fotkám z horního odkazu. Takhle to bohužel vypadá jako běžný šnek z rybníka. Ztratil jsem makro čočku k mobilu, takže lepší foto neudělám.

Přemnožení šneci
yamona*
hodnocení

No, tvarem jim odpovídají... Kdyby náhodou jste mohl třeba 2-4 tyto šnečí děti postrádat, odkoupila bych :-D.

Záleží na destinaci, kam by měli vyrazit na dovolenou. Nevím jak se živé vodní potvory posílají aby přežily. /Poště moc nevěřím. Jsem z Hradce Králové. Dokázal bych zorganizovat přepravu směrm na Prahu či Pardubice. Čas od času Čáslav-Jihlava a výjimečně na trase Hradec- Rokytnice o.h

hodnocení

0x

Vyhodit u řeky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]