Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
druhým rokem chováme s manželem několik králíků (ne zakrslých) a chtěla bych se vás zeptat na vaše zkušenosti. Zde jsou moje otázky:
1)Aby byli králíci z cizího chovu, tak jsme si pořídili samce od sousedů a samci od jednoho známého. Moje otázka je teď sice asi jednoduchá, ale přesto se chci do budocna zeptat, jak postupujete vy, pokud chcete obměnit chov (mít jiného samce/jinou samci, případně změnit jak samce, tak i samici) - králíky máme běžné, ne nějaké na výstavy, tento rok jsme zatím ani neočkovali, spíš mi tedy jde o to, kde získáváte kontakty - hledáte v inzerátech na internetu, nebo se ptáte po známých, nebo jak?
2)Čistě teoreticky, se chci zeptat, jak dlouho trvá plodnost králíků, respektive, jak dlouho bychom mohli mít samce (sama předpokládám, že samec asi dokáže připustit samici pořád, ale nevím), ale především, jak dlouho samici (u samice předpokládám, že je to nějak omezené, takže otázka je, jak dlouho může mít samice mladé a kdy pak už nezabřezne?) S tím souvisí i moje další otázka: obměňujete raději samce, nebo samici a opačné pohlaví si necháte z vlastního chovu, nebo obměňujete oboje a případně po jaké době?
3)Třetí a poslední otázka je spíše ohledně zdraví. Při zabití se nám stalo, že dva králíci z daného vrhu měl na játrech (ne však na ledvinách) takové bílé "puntíky", nebo, chcete-li "ťupky" - jeden asi jen dvě, druhý měl však poseta tím víceméné celá játra. Moje otázka je, čím je to způsobeno a zda jsou játra i přesto vhodná ke konzumaci. Manžel je toho názoru, že dané bílé "puntíky" jsou nějaký tuk v játrech, ale je to stačí odkrojit a zbytek jater se dá sníst - já jsem naopak toho názoru, že je to možná nějaká nemoc a že by tím mohla být zasažena celá játra, takže jsme nyní oboje játra raději vyřadili. Máte s tím zkušenost a jak to tedy je? Ostatní králíci z vrhu měli játra v pořádku a ani žádný nejevil nějaké příznaky nějaké nemoci.
Děkuji předem za radu a zkušenosti.
1 odpověď : Ptáme se u známých...
2 odpověď : U samce si myslím že může oplodňovat pořád, tedy dokud se mu bude chtít ( starším samcům se už moc skákat na samice nechce ). U samice vám asi neporadím, máme samici, která měla už třikrát mladý, ale ty poslední nám skoro všichni umřeli, zbyl jenom jeden králíček... Samici si většinou necháváme z vlastního chovu, ale také máme pár od známých ( které nikdy neměli mladé, nějak se nám to nedařilo ) a samce zkoušíme hlavně od známých...
3 odpověď : S tímto bohužel nemáme žádné zkušenosti... Možná že to je nějaká nemoc, ale nevím, bohužel ...
dajka, aha, já jsem o kokcidióze nikdy neslyšela, až tady v Poraďte.cz ...
My jsme měli králíky dlouhá léta, takže zkušenosti nějaké mám. Pokud jsme chtěli obměnit chov, tak jsme jednou za čas koupili na výstavě chovného samce a i když naše samice byly obyčejné, s tímto měly mnohem lepší vrhy než s nějakým kdovíjakým. Toho posledního jsme měli 5 let. Jinak samice jsme nechávali tak 3 roky, pak klesá plodnost. Co se týká těch teček v játrech, tak to je známka kokcidiozy, silnější králíci nákazu přežijí, ale pak to se to usadí v játrech a v žádném případě bych to nejedla, někdy na tu kokcidiozu umřou králíčci jako malí. Jsou proti tomu granule s nějakou látkou a ještě cosi, už si to nepamatuji, tak si to najděte na netu. Jinak králíci jsou mnohem zdravější, když jsou celoročně krmeni senem, my jsme to nedělali a taky to podle toho vypadalo, některý rok pohoda, někdy nám umřeli i naočkovaní králíci.
Děkuji oběma, tak nevím, zrovna proti kokcidióze "brojíme" docela dost, granule do začátku kupujeme vyhradně s kokcidiostatiky, po jednom, dvou měsících, dáváme ten přípravek na přeléčení taky do vody, seno, jak píšete, je kvalitní a krmíme celý rok, trávu prakticky skoro vůbec a stejně ty tečky v játrech měli. Jinak ale v průběhu výkrmu nebyl nemocný žádný králík, až pak jen ta játra.
Pokud králíci chytnou jenom koksidu tak to je sranda. Na léčení byl Sulfomidiazol. Prevence suché krmení, seno. Do misky s vodou soused přidává ocet. Ví co dělá. Je to letitý chovatel s mnoha cenami.
Ovšem na mixomatózu a králičí mor odejde všechno . Jedině očkovat. Prevence zamezit vletu komárů.
Děláme to podobně jak Dajka. Samce koupíme na výstavě někde v okolí, teď od září bude výstav dost, zde si můžete najít nejbližší vašemu okolí. Samce si necháváme 4 roky, samice z vlastního chovu obnovujeme co dva roky.
Fleky na játrech je kokcidióza. Příčin může být několik. Seno zamořené kočkami, špatná hygiena kotců, misek atd. O kokcidióze se říká, že je to nemoc špinavých kotců. Když se uvolní kotec a měníte v něm zvířata, tak i přes rok je potřeba vše vystříkat hadicí s vodou, nechat vyschnout a přelíčit alespoň vápnem, čistit misky. Na podzim je potřeba vše dřevěné prohnat ohněm (nedělám to, bojím se požáru), ale používáme na vše dřevěné horkovzdušnou pistoli. Horko je jedinná možnost jak se bavit zárodků kokcidiózy. Léky nepodáváme.
Pokud oba nakažení králíci byli od jedné matky, tak matku poslat na exkurzi do mrazáku. Ona nemusí mít potíže, ale je přenašečkou. Játra s fleky nekonzumujeme.
U nás se i přes veškerou péči také semotamo objeví flíček na játrech.
po narození mládat mi něktěří taky umřeli nebo je samice nestačila krmit a stoprocentně mi pomohly ovesné vločky. Dávala jsem je samici hned po porodu a vždy všichni přežili a jednou se mi stalo , že měla samice 12 mládat a pomoci vloček přežila všechna.
Nedávat vločky před porodem , mládata jsou pak veliká a samice má problémy s porodem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.