Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz a zajímá mě váš názor. Mám fenku kavalírku - 11.měsíců s PP a od malička jí trápí tak jednou za měsíc epileptické záchvaty. Myslím si, že ačkoliv její matka ani otec epilepsií netrpí, že by případná štěňátka mohli tuto zrádnou a zákeřnou chorobu zdědit. Je mi líto, ale z toho důvodu ji nakrývat nebudu. Jaký máte názor - ne z pohodlnosti, ale ze zdravotních důvodů - jestli je to pro fenku lepší kvůli problémům s falešnou březostí, různým touhám atd. ji nechat vykastrovat? Ano, či ne? Děkuji za Vaše názory.
Dobrý den, Jedna z mych labradorek take trpela epilepsii. Tenkrat nam doktor rekl ze radeji bychom stenatka mit nemeli kvuli tomu aby stenatka epilepsii nezdedily. Doporucil nam i kastraci. Chovani fenky se vubec nezmenilo a my ji alespon nemusime hlidat. Z toho duvodu ze byla s rodici v byte bylo pro nas jednoznacne vyhodne ze neharala... Podle me pokud stenatka nebudete radeji mit je na jednu stranu lepsi nechat fenku vykastrovat. Preci jen ji muzete hlidat jak oko v hlave, jednou Vam utece a pochybuju ze byste mela zaludek na to potom bud stenatka "odstranit" a nebo cekat jestli epilepsii mit budou nebo ne...
Děkuji za Váš názor! Vážně o tom přemýšlím, ale trochu se bojím, právě té změny chování. Moje sestra nechala kastrovat také kavalírku, ale to už měla 7let a úplně se změnila - skoro byla jak bez života, bez nálady, tak mám strach. Na druhé straně si myslím, že když jako každá psí ženská bude toužit po štěňatech a bude trpět falešnou březostí, tak je to sice příroda, ale asi velké trápení. Asi zvolím raději tu kastraci i když obavy mám.
Zdravím,
odpovědět, jestli fenku s epilepsií kastrovat nebo ne, je docela obtížné a asi záleží na každém z nás.
Měla jsem fenku japan-china, o její nemoci jsem se dověděla až ve chvíli, kdy měla první, dosti silný záchvat.
Po poradě s veterinářem jsem jí začala dávat tablety a záchvaty potom nebyly tak časté. Také jsem přemýšlela o kastraci, opět po poradě s veterinářem jsem od toho upustila. Fenka měla 2x štěňata, z každého vrbu jsem si jedno nechala a byla v kontaktu s novými majiteli štěňat. Odchovala jsem 4 generace těchto psíků a u žádného ze štěňat se epilepsie neobjevila. Stejně tak ani u vrhů z prodaných štěňat. Moji japan_chinové se dožili v průměru kolem 12 let, nejstarší fenka mi umřela loni ve věku ústyhodných 16 let
Takže jenom moje vlastní zkušenost a přesvědčení, že bych se ve stejné situaci zachovala stejně i dnes
sondaw
Tady u Vás je vidět letitá praxe a zkušenosti,ale proč mit štěnat,když je tolik psů a nikdy člověk neví zda se to nepřenese.Kastraci moc nemám ráda,ale v určitém věku feny mohou onemocnět na stáří a díky kastraci jim člověk může prodloužit život,ale nemusí.Hold člověk musí zvážit pro a proti a rozhodnout se
Tak Vám všem děkuji za Vaše názory. Teď jsem z toho tedy ještě víc jelen, než dřív, každý radí něco jiného. Já jsem v jádru také proti zasahování do přírody a tedy proti kastraci, ale mám prostě strach, že když bude mít štěňátka, tak to některé zdědí a nechat jí trápit touhama bez štěňat mi připadá taky kruté. Tak fakt nevím. Bez kastrace - touha po páření, po štěňatech, falešná březost, zbytečné hárání, ve stáří možnost zánětu dělohy ( moje bývalá kavalírka měla zánět ve 12-ti letech a kastrace jí prodloužila život o dva další spokojené roky). S kastrací - možnost změny chování a zásah do hormonů, jinak samá pozitiva. Tak to vidím. Asi tedy ještě počkám s rozhodnutím na to, jak se bude chovat po hárání, je ještě mladinká, teď hárá porvé. Jestli bude mít falešnou březost po dalším hárání, tak do toho asi půjdu. Mám doma ještě jednu dvouletou fenku, tuhle jsem jí vlastně pořídila, aby nebyla sama doma, když jsme v práci, takže štěňátka budou od té starší. Nemám je na chov, aby rodily štěňata jak na běžícím pásu, jak to dělají jiní chovatelé, co z toho mají hlavně peníze. Chci pro ní fakt to nejlepší, kdybych věděla, že jí to pomůže s tou epilepsií - třeba by zklidněná hladina hormonů mohla přispět i k celkovému zklidnění organismu a měla by epileptické záchvaty méně, co myslíte?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.