Nejste přihlášen/a.
Jedenkrát za týden projíždím v dopoledních hodinách podél řeky po cyklostesce a tam je cedule POZOR UŽOVKY. Jezdím tudy v zimě v létě téměř za každého počasí již sedm let, ale nikdy jsem nezahlédla ani kousek užovky. Rozumí tu někdo hadům a vysvětlil mi, kdy by se mohly užovky objevit? tedy k vůli těm užovkám tam rozhodně nejezdím, ale zajímalo by mne to,děkuji.
Já jsem do práce chodívala po písčité cyklostezce (takový jemný písek, spíš jen prach) a v tom písku se vyhřívali slepýši. Vždycky jsem je (no asi úplně zbytečně) brala a házela mimo cestu, aby je nějaký cyklista nepřejel. Většinou se jim cyklisti vyhýbali, ale pochybuju, že se zvládli vyhnout vždycky.
Jinak odpověď na otázku - hadi se tam asi chodí (plazí) vyhřívat.
Zdravím, takových stezek u nás máme povícero, na některých je dokonce kvůli pohybu hadů zakázana jízda na kole (ale vždycky se najde blbec, co tam sviští a přejede všechno možný).
Vaše lokalita se zřejmě zalíbila populaci užovek, mají tam relativní klid, vlhkost a vyhřívání - žel bohu právě na asfaltu. Hadi přilézají ráno-dopoledne, kdy se okolí rozhřívá (záleží jak a kdy na určitý úek svítí slunce), aby se po noci zahřáli, a zpravidla je potkáte taky navečer, kdy loví.
V závislosti na druhu se užovky líhnou od přelomu července/srpna do září (u. hladká až září/říjen), tudíž momentálně asi bude babyboom
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.