Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cizí jedovatý brouk

Od: maky® odpovědí: 15 změna:

Hezký den, ted mi přišel email a v něm na obrázku MAJKA FIALOVÁ, údajně cizí jedovatý brouk nebezpečný i pro člověka,setkali jste se s takovou potvůrkou někdo ,? Měl by se vyskytovat na loukách *sok*lépe mi to nejde,má takové tvrdé krovky...

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

venkov4ever*
hodnocení

1x

Majka není cizí brouk, je to náš brouk a pokud ho necháme na pokoji, je úplně v pohodě. *slunce*

hodnocení

aha, děkuji :)

martinaa*
hodnocení

1x

S majkou se potkávám často na výletech. Nikdy mi nic neudělala, nehcám ji být, ona nechá být mě. Vyfotím, klidně vezmu i do ruk - na listu. Protože je pro zvířátko dost stresující, když s ním někdo manipuluje. Panika šířící se českem, protože jedno děcko kvůli majce chytlo alergickou reakci, se mě nijak nedotkla. Alergickou reakci může mít kterékoli dítě na jakéhokoli brouka, páč většina z nich vylučuje obranný sekret nebo píchá, štípe, kouše... no zrovna to padlo na majku.

Tenhle brouček - náš brouček - je s námi už léta, pokud ho hloupí občané koukající na TV Nova nebudou zabíjet ve velkém.

jofa*

martinaa: Na majku fialovou to nepadlo náhodou. Majka fialová byla v minulosti nebezpečná pro pasoucí dobytek na pastvinách, kde byla ve velkém množství. Proto to "padlo" na majku.

maara*
hodnocení

0x

Tenhle brouček nepochází s ciziny- u nás se vyskytuje "odjakživa", nic méně kvůli náročnému vývoji, je velmi vzácne ho vidět - dříve se mu říkalo včelý veš, neboď larvy se přichytí na včelu a potom se živí jejími vajíčky.

Když na toho brouka nebudete hrabat - nemůže se vám nic stát, přirozeně není agresivní, nekouše, neplyve ani nic podobného. Při dotyku ale vylučuje tekutinu, která je prudce jedovatá a způsobuje takové puchýře.

Kdyby jste, ten jed snědl - což je nepravděpodobné tak je smrtelná dávka pro člověka opravdu malá kolem 30mg.

hodnocení

maara i vám děkuji,,,,,,,,,dobře, z jídelníčku ho vyloučíme *blee*

figurek*
hodnocení

0x

jj, víte jak nejrychleji odnaučit děcka šlapat na broučky?

řekněte jim : Nešlapej na broučky nebo ti budou smrdět boty.

To není bluf, ale fakt, který mám vyzkoušený. Šlápněte na Majku a boty vám budou smrdět několik týdnů ...

hodnocení

0x

Myslíte toto? cs.wikipedia.org/...

Cizí jedovatý brouk
hodnocení

ano, je to on ;)

hodnocení

0x

Není to cizí brouk, a ano - my jich máme v létě vždy plný barák. :-D Nestíhám je vynášet.

hodnocení

ildiko, kde se u vás berou? :(

Ami nevím, vždycky se začínají objevovat tak někdy koncem dubna - v květnu, a potom už jich jen přibývá. V létě bývají ve dne otevřené dveře, takže asi lezou jimi. Pokud jim člověk neubližuje (nemačká je), jsou naprosto neškodní, i takoví docela nemotorní. Já je vždy naberu na lopatku a vynáším. Jinak já spíš v poslední době řeším obrovské zelené kobylky, kterých máme taky plný barák (skoro každý den). Ty létají a přistávají, kde se jim zlíbí, klidně někde v jídle. :-D

hodnocení

kobylka nám skákala oknem do kuchyně, když byl pod oknem strom, pak opravovali chodník a strom nevydržel, tak kobylky přestaly...no jako dítě jsem jednu vlastnila, mela na bříšku přísavku a já ji s oblibou na někoho nastražila *smich*

hodnocení

0x

Jé, ten vypadá jak od Sekory!

hodnocení

0x

Není cizí, žije v Evropě "odjakživa", ale je dost vzácný, protože má složitý životní ciklus, který zahrnuje cizopasení larev v hnízdech včel. Jedovatý skutečně je, ale jen na dotyk a hlavně pokud byste ho snědli, tam skutečně hrozí dost nepříjemná otrava.

Zajímavost: Drop velký (druh středoevropských divokých kurů) požírá majky, pokud se chce před rozmnožováním zbavit parazitů, ale pečlivě volí dávkování, protože sám proti tomu jedu imunní není.

doplněno 15.08.16 00:01:

eh... cyklus... stane se

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]