Nejste přihlášen/a.
Hezký den, ted mi přišel email a v něm na obrázku MAJKA FIALOVÁ, údajně cizí jedovatý brouk nebezpečný i pro člověka,setkali jste se s takovou potvůrkou někdo ,? Měl by se vyskytovat na loukách lépe mi to nejde,má takové tvrdé krovky...
S majkou se potkávám často na výletech. Nikdy mi nic neudělala, nehcám ji být, ona nechá být mě. Vyfotím, klidně vezmu i do ruk - na listu. Protože je pro zvířátko dost stresující, když s ním někdo manipuluje. Panika šířící se českem, protože jedno děcko kvůli majce chytlo alergickou reakci, se mě nijak nedotkla. Alergickou reakci může mít kterékoli dítě na jakéhokoli brouka, páč většina z nich vylučuje obranný sekret nebo píchá, štípe, kouše... no zrovna to padlo na majku.
Tenhle brouček - náš brouček - je s námi už léta, pokud ho hloupí občané koukající na TV Nova nebudou zabíjet ve velkém.
Tenhle brouček nepochází s ciziny- u nás se vyskytuje "odjakživa", nic méně kvůli náročnému vývoji, je velmi vzácne ho vidět - dříve se mu říkalo včelý veš, neboď larvy se přichytí na včelu a potom se živí jejími vajíčky.
Když na toho brouka nebudete hrabat - nemůže se vám nic stát, přirozeně není agresivní, nekouše, neplyve ani nic podobného. Při dotyku ale vylučuje tekutinu, která je prudce jedovatá a způsobuje takové puchýře.
Kdyby jste, ten jed snědl - což je nepravděpodobné tak je smrtelná dávka pro člověka opravdu malá kolem 30mg.
Ami nevím, vždycky se začínají objevovat tak někdy koncem dubna - v květnu, a potom už jich jen přibývá. V létě bývají ve dne otevřené dveře, takže asi lezou jimi. Pokud jim člověk neubližuje (nemačká je), jsou naprosto neškodní, i takoví docela nemotorní. Já je vždy naberu na lopatku a vynáším. Jinak já spíš v poslední době řeším obrovské zelené kobylky, kterých máme taky plný barák (skoro každý den). Ty létají a přistávají, kde se jim zlíbí, klidně někde v jídle.
kobylka nám skákala oknem do kuchyně, když byl pod oknem strom, pak opravovali chodník a strom nevydržel, tak kobylky přestaly...no jako dítě jsem jednu vlastnila, mela na bříšku přísavku a já ji s oblibou na někoho nastražila
Není cizí, žije v Evropě "odjakživa", ale je dost vzácný, protože má složitý životní ciklus, který zahrnuje cizopasení larev v hnízdech včel. Jedovatý skutečně je, ale jen na dotyk a hlavně pokud byste ho snědli, tam skutečně hrozí dost nepříjemná otrava.
Zajímavost: Drop velký (druh středoevropských divokých kurů) požírá majky, pokud se chce před rozmnožováním zbavit parazitů, ale pečlivě volí dávkování, protože sám proti tomu jedu imunní není.
eh... cyklus... stane se
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.